$
בארץ

מאות חקלאים חסמו צמתים: "חוק ההסדרים ישאיר אותנו ללא פרנסה"

החקלאים מוחים נגד כוונת האוצר לעשות שינויים, באופן חד צדדי לטענתם, במסגרת חוק ההסדרים בענפי הפטם, הצאן, הדגים והצמחים

הדס גליקו 11:2904.08.15

התאחדות חקלאי ישראל קיימה הבוקר ארבע הפגנות גדולות בצמתים מרכזיים בארץ – צומת יוקנעם, תימורים, צומת הערבה וגילת עם טרקטורים, שפכו מכלי חלב וחציר ושיבשו את תנועת כלי הרכב.

 

ההפגנות הן בעקבות כוונת האוצר לעשות שינויים, באופן חד צדדי לטענתם, במסגרת חוק ההסדרים בענפי הפטם, הצאן, הדגים והצמחים. לדברי החקלאים שינויים אלו יגרמו לכך שמאות משפחות ואלפי חקלאים יסגרו את משקיהם החקלאיים וימצאו עצמם ללא פרנסה, בעיקר בפריפריה ובגבול הצפון זאת מבלי שהצרכן ירוויח מכך.

 

חוק ההסדרים לשנת 2015 כולל רפורמות חקלאיות שמטרתן הגברת התחרות לטובת רמת מחירים נמוכה והיצע גדול יותר לצרכן. הרפורמות החקלאיות המתוכננות הן ביטול תכנון ענף הצאן וביטול הקרטל בענף הפטם. הרפורמה בענפי הדגה למאכל, וחיזוק מעמד המגדלים בהתארגנויות בענפי הצומח מופיעים כמטרה לקראת ביצוע.

 

הפגנת החקלאים הבוקר הפגנת החקלאים הבוקר צילום: תנועת המושבים

 

ביטול התכנון בענף הצאן בנוי כך שבשנת 2020 לא יחול עוד תכנון על חלב הצאן. המשמעות היא הגדלה הדרגתית של מכסות הייצור של יצרני חלב צאן בשנים הקרובות עד להסרת התכנון ב-2020. המשמעות דה פקטו היא יציאה מהשוק של יצרנים קטנים שלא יעמדו בתחרות וחיזוק יצרנים גדולים ובינוניים. הצרכן ייהנה מעליה בתחרות ובהיצע. משרד החקלאות יעניק מענקי פרישה לפורשים ורשת ביטחון להבטחת מיתון הירידה במחירים ליצרנים לצד השקעות בעידוד היצוא. העלות

המתוכננת היא 50 מיליון שקל בפריסה ל-4 שנים.

 

ביטול הקרטל בענף הפטם באמצעות תיקון חוק המועצה לענף הלול וחוק ההגבלים העסקיים. המשמעות היא ביטול המכסות שקבעה מועצת הלול למגדלים בענף הפטם. סמכות המועצה החל מ-2016 תהיה רק על ענף ההטלה ולא על ענפי הפטם הרביה וההודו. כמו כן יחולו סמכויותיה רק על ייצור התוצרת ולא על שיווקה. כמו כן מבקש החוק לתקן את סעיף 3 (4) לחוק ההגבלים העסקיים כך שמגדל עופות שהוא גם משחטה או קשור למשחטה לא יוכל לקחת חלק בהסדר כובל. עד היום מאחר וחקלאים פטורים מהסדרים כובלים היה יכול גוף מגדל שגם שוחט לווסת את הכמות המשווקת על מנת להגן על המחיר.

 

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור: "שר האוצר משה כחלון להבין כי ההשלכות על הצרכן יתבטאו לא בשקלים אלא במספר אגורות בלבד לעומת ההשלכות על אלפי חקלאים מובטלים שימצאו עצמם ללא כל פרנסה". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x