$
בארץ

רשות השידור ממשיכה ברדיפה אחר האזרח: שלחה דרישת תשלום לאדם שנהרג בפיגוע

דו"ח נציב קבילות הציבור בנושא רשות השידור מעיד על צניחה בכמות התלונות בשנת 2014 בהשוואה לשנה שלפניה, אולם מספר התלונות שנמצאו מוצדקות בנושא הליכי הגבייה עדיין גבוה

אופיר דור 16:3307.06.15

כמות התלונות שהתקבלו אצל נציב קבילות הציבור ברשות השידור ב-2014 ירדה בצורה חדה, כך על פי דו"ח תלונות הציבור שהוגש היום (א') על ידי נציב קבילות הציבור ברשות השידור, דדי מרקוביץ', לכונס הנכסים הראשי (הכנ"ר), פרופ' דוד האן, המשמש כמפרק של הרשות.

 

הסיבה לירידה בכמות התלונות היא הפסקה כמעט מוחלטת של הליכי גביית אגרת הטלוויזיה. נציב תלונות הציבור טיפל ב-632 תלונות על ענייני אגרה וגבייה ב-2014 לעומת 2,611 תלונות ב-2013. עם זאת, על פי הדו"ח תחלואי אגף הגבייה טרם טופלו והרדיפה אחר אזרחים שאינם מחויבים בתשלום אגרה נמשכת. כך למשל משפחה ששכלה את אב המשפחה בפיגוע קיבלה דרישת תשלום.  

 

"למרות הבטחתו של שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן, אגרת הטלוויזיה לא בוטלה ב-1 במרץ, והקמת המשדר הציבורי החדש במקומה של רשות השידור שבפירוק מתעכבת. עם זאת, הליכי הגבייה נעצרה כמעט לחלוטין, עורכי הדין הונחו שלא לבצע הליכי הוצאה לפועל, האגרה לשנת 2014 נשלחה רק בתחילת שנת 2015 והמבצע לגביית חובות עם הנחות משמעותיות לאזרחים על קנסות ופיגורים החל רק בחודש דצמבר 2014", כותב מרקוביץ'.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא אישר עדיין את הוצאת דרישות תשלום האגרה לשנת 2015, מה שמעמיד את רשות השידור בסכנת קריסה פיננסית. הרשות אינה עומדת בתשלומים לספקים ועצרה הפקות חדשות. המצב הפיננסי הקשה של רשות השידור התבטא גם בריבוי פרסומות ברדיו, כותב מרקוביץ', שעלה על המקובל בתחנות האזוריות הפרטיות.

 

מתחם רשות השידור ברוממה. כמות התלונות ירדה, אך התחלואים לא טופלו מתחם רשות השידור ברוממה. כמות התלונות ירדה, אך התחלואים לא טופלו צילום: תמר הירדני, ויקיפדיה

 

תחלואי הגבייה לא טופלו

 

אלא שהתחלואים בנושא האגרה, מציין מרקוביץ', נותרו ולא טופלו – מוקד טלפוני הוקם רק לצורכי מבצע הגבייה בסוף 2014 ועד אז היה כמעט בלתי אפשרי להשיג נציג טלפוני של אגף הגבייה, מערכת המחשוב עדיין מיושנת ומלאת טעויות ובמקרים רבים "הרדיפה" אחר האזרח אינה מוצדקת. יותר מ-50% מהתלונות שטופלו בנושא אגרה ב-2014 (320 תלונות) נמצאו מוצדקות.

  

"אגף הגבייה של רשות השידור מצויד במחשוב מיושן, מסד נתונים לא עדכני, ללא שיפורים טכנולוגיים, ללא גמישות, ללא יצירתיות ועם כוח עבודה מוגבל". לפי הדו"ח, במהלך מבצע הגבייה שהחל בדצמבר האחרון נשלחו לציבור כחצי מיליון דרישות תשלום, מתוכן עשרות אלפי דרישות לא היו מוצדקות כלל ונמחקו על ידי האגף", כותב מרקוביץ' וממשיך: "כך למשל תושבים רבים שעזבו לחו"ל קיבלו מכתבי דרישה לאגרה למקום מושבם מעבר לים על תקופות שלא חיו בארץ. משפחה ששכלה את האב בפיגוע טרור ב-2001, קיבלה דרישת תשלום על שמו ב-2014. בנוסף פנתה רשות השידור בדרישת אגרה גם לעשרות צעירים הממשיכים להתגורר בבית הוריהם ולא נדרשים לתשלום. אזרחים רבים שביקשו פטור מאגרה כיוון שאין בביתם ממיר, הופתעו לגלות כי הם ממשיכים לקבל דרישות תשלום אגרה כיוון שבקשות הפטור שלהם לא הוזנו. מערכות הגבייה המיושנות יוצרות מצב בו שני בני זוג משניהם אגרה למרות מגוריהם המשותפים. בקשות להחזר כספים שהפנו לרשות השידור בני הזוג נדחו עד להתערבות נציב הקבילות".

 

בענייני תוכן גדלה כמות התלונות שטופלו מ-832 תלונות ב-2013 ל-1,045 תלונות בשנה שעברה. רוב תלונות התוכן עסקו בשידורי הערוץ הראשון בטלוויזיה ורשת ב' ברדיו. עלייה זו מיוחסת על ידי מרקוביץ' למודעות רבה יותר בקרב הציבור, אפשרות הגשת קבילות ומשובים באמצעות הרשתות החברתיות והגדלת אחוזי הצפייה לערוץ 1 והאזנה לקול ישראל.

 

לדברי מרקוביץ', "מתברר כי דווקא בחודשים האחרונים, בפרפורי הגסיסה של רשות השידור (בפירוק), היא חווה סוג של לידה מחדש. הערוץ הראשון חזר בחודשים האחרונים להיות אי של שפיות בעידן של ריאליטי. גם ברדיו קול ישראל חל שינוי ומנהלים חדשים מובילים היום רדיו איכותי וחדשני יותר". יצויין כי באוגוסט עברה הרשות לניהול המפרק ויונה ויזנטל מונה לעורך הראשי מטעמו במקום מנכ"ל רשות השידור יוני בן מנחם שהודח.

 

ירידה בכמות התלונות שנמצאו מוצדקות

 

בנושא התוכן 23% מהתלונות נמצאו מוצדקות או מוצדקות בחלקן. לעומת כ-32% ב-2013. 92 תלונות עסקו בשידורי גביע העולם בכדורגל שנערך ביולי אשתקד. 13 מתוכם נמצאו מוצדקות. התלונות עסקו באי שידור המונדיאל ב-HD במסגרת עידן פלוס, בחסימת הצפייה באתר האינטרנט לתושבי חו"ל ובניצול המסך למחאת העובדים נגד החקיקה של החוק לסגירת רשות השידור. התלונות הנוגעות לניצול המסך נמצאו מוצדקות. הנציב מציין כי "השימוש במסך וברדיו אינו תקין, לא ראוי ולא עומד בקנה אחד עם כללי האתיקה ועם מטרות השידור הציבור ויעדיו".

 

מרקוביץ' מציין שורה של שינויים מהותיים שביצעה רשות השידור כתוצאה מתלונות שהגיעו לנציב פניות הציבור, כמו שדרוג אתר האינטרנט של הרשות, הפיכת ערוץ 11 לערוץ ה-HD, שיפור איכות הקליטה ברדיו ושיפור המענה הטלפוני באגף הגבייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x