$
בארץ

מחרתיים: הממשלה תדון בהקמת ועדת שרים לענייני רגולציה

על פי ההצעה, הוועדה שתכלול 9 שרים "תכריע במחלוקות בין משרדי ממשלה בנושאים רגולטוריים, ותאפשר לחברי ממשלה הנוגעים במחלוקת להשמיע עמדתם". מלשון ההצעה וחוות דעת משפטית שצורפה לה, עולה כי השרים לא יוכלו להתערב בהחלטות שיפוטית או כאלה הנתונות לשיקול דעת עצמאי של רגולטור. החשש: השרים ינצלו את הפורום כדי למצוא דרך להחליש את הרגולטורים

תומר גנון 15:0929.05.15

הממשלה תדון מחרתיים (א') בהקמת ועדת שרים לענייני רגולציה שבראשה יעמוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו. על פי הצעת ההחלטה, הוועדה תכלול מלבד נתניהו את שר האוצר שישמש כממלא מקומו, וכן את שרי המשפטים, החינוך, הכלכלה, ביטחון הפנים, הביטחון, התשתיות, התיירות וכן את השר אופיר אקוניס, ששמו הוא היחידי שמופיע במפורש בהצעה. מנכ"ל משרד ראש הממשלה ירכז את עבודת הוועדה, שהקמתה היא חלק מההסכם הקואליציוני עם מפלגת כולנו.

 

 

 

על פי נוסח ההצעה הוועדה "תכריע במחלוקות בין משרדי ממשלה בנושאים רגולטוריים ותאפשר לחברי ממשלה הנוגעים במחלוקת להשמיע עמדתם". עם זאת על פי נוסח ההצעה "ועדת השרים לא תכריע במחלקת שעניינה אחת מאלה: החלטה שיפוטית או מעין שיפוטית או החלטה הנתונה לשיקול דעת עצמאי על פי דין".

 

 

אקוניס ונתניהו אקוניס ונתניהו צילום: איי אף פי

 

מנוסח ההצעה, וחוות דעת משפטית שצירפה יעל כהן, סגנית בכירה ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עולה כי ועדת השרים לא אמורה ולא יכולה להתערב בהחלטות שיקבל רגולטור במסגרת שיקול הדעת שמקנה לו החוק. כלומר, החלטותיה לא יכולות לעמוד בסתירה להחלטות שיקבל רגולטור מתוקף סמכות שניתנה לו בדין. לא כל שכן להתערב בהליכים משפטיים שבהם הוא נוקט.

 

מה כן אמורה לעשות הוועדה? על פי ההצעה היא אמורה "להקל את הנטל הרגולטורי", וכן ליצור פורום מצומצם שידון במחלוקות בין שרים בענייני רגולציה. כלומר, במקרים שבהם יש מחלוקת לגבי סמכות של שר לאשר או להקפיא החלטה מסוימת שעומדת בסתירה להחלטתו של שר אחר. במצבים כאלה יובא הנושא לדיון בוועדה שתכריע מה היא עמדת הממשלה בנושא.

 

 

 

באופן טבעי, הצעת המחליטים צפויה לגרור התנגדות בשל החשש שמדובר בפועל בגוף שמטרתו האמיתית היא להחליש את הרגולטורים. כלומר שבידי השרים יהיה כעת כלי שבאמצעותו הם ינסו להתערב בהחלטות של רגולטורים משום שיסברו שהן אינן מישרות קו עם עמדת הממשלה. זאת כאמור על אף שנוסח ההחלטה קובע שלא תהיה התערבות בשיקול דעת עצמאי של רגולטור. יש לציין כי בעבר היו ניסיונות דומים לאשר הקמת פורום שרים לענייני רגולציה אולם הם כשלו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x