$
בארץ

הרפורמה בשוק התקשורת הקווית יוצאת לדרך: סלקום ופרטנר ינסו לנגח את בזק במגרש הביתי

מהיום יכולים ספקי אינטרנט להציע חבילה משולבת של ספק ותשתית, וחברות הסלולר ינסו לשבור את הדואופול של בזק ו־HOT. רפורמה דומה באירופה הפחיתה 52% ממחירי חבילות התקשורת ב־8 שנים. בישראל ההוזלה צפויה לעמוד בשלב הראשון על כ־30 שקל בחודש

אופיר דור 06:5817.02.15

בשקט יחסי תצא לדרך היום אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר שהתרחשו בשוק התקשורת בישראל. במסגרת הרפורמה יחייב משרד התקשורת את בזק להחכיר את השימוש בתשתית הקווית שלה לספקי האינטרנט במחירים סיטונאיים מפוקחים.  

כלומר, החל מהיום יכולים ספקי אינטרנט כמו סלקום, פרטנר, בזק בינלאומי, 018 אקספון וטריפל סי להציע חבילה משולבת של אינטרנט (ספק ותשתית) במחיר אחד. בזאת מקיץ הקץ על ההמצאה הישראלית של הפרדה די מלאכותית בין חברת התשתית לספק האינטרנט, ונשבר רשמית הדואופול של בזק ו־HOT בתחום תשתיות האינטרנט.

 

למעשה, גם בעבר מכרו ספקי האינטרנט חבילה של ספק ותשתית, אולם החבילה הוצעה לתקופה של שנה אחת בלבד שלאחריה הלקוח שב לשלם לחברת התשתית (בזק או HOT) ולספק בנפרד.

 

לעומת זאת, לקוחות שיקנו חבילה משולבת החל מהיום לא יצטרכו עוד ליצור קשר עם שני גורמים במקרה של תקלה. מעתה כל ההתקשרות שלהם תהיה עם ספק אחד, למשל בזק בינלאומי או אקספון, שיעבוד מאחורי הקלעים עם חברת התשתית.

 

 

 

החל מהיום HOT ובזק מחויבות לפתוח לשימוש מתחרותיה את תשתית האינטנרט שלהן. אולם בניגוד לבזק, משרד התקשורת עדיין לא קבע את המחירים המפוקחים שבהם HOT תהיה מחויבת להחכיר אותה, כך שסביר שחברת הכבלים תפרסם מחירים לא ריאליים שיהפכו את ההחכרה ללא כדאית והיא תישאר מחוץ למשחק, לפחות בשלב זה.

 

בניגוד לתחרות בשוק הסלולר, שפרצה בבת אחת במאי 2012, מרבית ההערכות הן כי לרפורמה בשוק התקשורת הקווית ייקח זמן לצבור תאוצה. מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר מוביל אמנם בשבועות האחרונים מרתון של מפגשים בין ספקי האינטרנט לבזק ו־HOT כדי לסגור את כל הקצוות, אבל עדיין נותרו מחלוקות טכנולוגיות ושירותיות לא פתורות.

 

 

מנכ"ל סלקום ניר שטרן. יציע טריפל ב-200 שקל לחודש? מנכ"ל סלקום ניר שטרן. יציע טריפל ב-200 שקל לחודש? צילום: סיון פרג'

 

חלק מספקי האינטרנט מתכוונים לפרסם מחירים לחבילות המשותפות במהרה, בעוד אחרים ימתינו עד לפתרון הנושאים הטכניים מול בזק. סלקום ככל הנראה לא תפרסם את התעריפים שלה בשלב הראשון. בכל מקרה נראה שרוב הספקים לא יתחילו בשיווק אגרסיבי של החבילות, זאת כדי לערוך סוג של פיילוט בחודשים הקרובים על מנת ללמוד ולשכלל את התהליך מול בזק.

 

ההערכות בשוק הן כי חבילת אינטרנט משולבת של ספק ותשתית ל־100 מגה תעלה 90־120 שקל לחודש אצל השחקנים החדשים, כאשר כיום נע המחיר של שני המרכיבים יחדיו אצל הספקיות היחידיות שקיימות, HOT ובזק, בין 120 שקל ל־180 שקל. הוזלה צפויה גם במחיר של חבילות במהירות נמוכה מ־100 מגה, אף שהיא צפויה להיות קטנה יותר.

 

בזק תחוייב להחכיר גם את רשת הטלפוניה הקווית

 

נקודת הציון השנייה ברפורמה היא 17 במאי, אז תחויב בזק להתחיל להחכיר גם את רשת הטלפוניה הקווית שלה למתחרים. עם זאת, בזק עתרה לבג"ץ בדרישה לבטל חלקים מהרפורמה, כולל נושא החכרת רשת הטלפוניה שלה. בזק טוענת בבג"צ כי ההחלטה על היציאה לרפורמה התקבלה במחטף כאשר שר התקשורת היוצא גלעד ארדן חתם עליה ביומו האחרון בתפקיד מבלי שנתן לה אפשרות מלאה לטעון את טיעוניה. כמו כן בזק מסבירה כי מבחינה טכנית הדרישה להחכיר את רשת הטלפוניה שלה כרוכה בעלויות כבדות עבורה. ה-17 במאי הוא גם התאריך שבו הממשק בין הספקים לבזק יהפוך להיות אוטומטי וממוחשב.

 

מנכ"לית בזק סטלה הנדלר. אובדן הכנסות עצום מנכ"לית בזק סטלה הנדלר. אובדן הכנסות עצום צילום: אלי דסה

 

משרד התקשורת מתעקש על יישום הרפורמה על אף שלא כל הנושאים הטכניים סגורים. אתמול הודיע המשרד על הקמת חדר פיקוד קדמי שיפקח על התהליך. צוות אחד במשרד יענה לפניות ותלונות מצד הציבור, וצוות שני ייתן פתרונות לחילוקי דעות בין ספקי האינטרנט לבזק ו־HOT.

 

עד כמה סלקום ופרטנר יהיו אגרסיביות?

 

השאלה מה גובה חיסכון הכספי שיגרום ללקוחות לעזוב את בזק ולעבור למפעיל חדש, היא אחת השאלות המרכזיות שהעסיקו בימים האחרונים את המתחרות של בזק שמעוניינות להיכנס לשוק הקווי. האם 10 שקלים, 20 שקל או שאולי רק 30 שקל ומעלה? עוד מוקדם לדעת.

 

המחירים הסיטונאיים שישלמו השחקנים החדשים לבזק, אותם קבע משרד התקשורת, מעניקים להם מרחב תמרון בינוני בלבד. כך לדוגמה המחיר הסיטונאי של קו אינטרנט במהירות 40 מגה עומד על 54 שקל לחודש ללא מע"מ. כאשר מוסיפים לזה את הוצאות השיווק והתפעול שיהיו לספק החדש (15–20 שקל ללקוח) ואת המע"מ מגיעים ל־73–78 שקל לחודש; לא זול בהרבה מהמחיר שבזק גובה על אותה מהירות גלישה שעומד על 85 שקל לחודש.

 

הפער בין המחיר של בזק למחיר הסיטונאי גדל ככל שמדובר בחבילת גלישה במהירות גבוהה יותר (לדוגמה 100 מגה שבזק מוכרת ב־110 שקל בשנה הראשונה וב־119 שקל החל מהשנה השניה) או חבילה שמשלבת בין טלפון קווי לאינטרנט. כאן עולה השאלה האם סלקום ופרטנר יסכימו לקצץ ברווחיות שלהן כספקיות אינטרנט כאשר הן מציעות חבילה משולבת.

 

 

מנכ"ל HOT אילן צחי. אם סלקום תציע טריפל היא תוכל לנגוס בנתח של HOT מנכ"ל HOT אילן צחי. אם סלקום תציע טריפל היא תוכל לנגוס בנתח של HOT צילום: אלי דסה

 

בשבועות האחרונים מאשימה בזק את סלקום ופרטנר כי הן מבקשות להיכנס לשוק התקשורת הקווית במינימום השקעות ומינימום סיכונים. נראה שרק כניסה אגרסיבית מצדן, כשהן מוכנות לקצץ ברווחיות כדי לצבור נתח שוק, תוכיח שבזק טועה.

 

מבין כל השחקנים החדשים שצפויים להיכנס לשוק סלקום מגיעה הכי מצוידת לשוק הקווי לאחר השקת הטלוויזיה שלה שכבר גייסה כמה אלפי מנויים. סלקום, כמו פרטנר, כבר משווקת במשך שנים טלפון קווי. לכן החל מהיום, כאשר תהיה לה גישה לתשתית אינטרנט, תוכל סלקום להיות החברה השנייה בשוק אחרי HOT שמציעה את החבילה האולטימטיבית — טריפל של אינטרנט, טלפון ביתי וטלוויזיה. אם סלקום תציע טריפל במחיר של כ־200–250 שקל לחודש, ולא מדובר בתסריט מופרך כל כך, היא בהחלט תוכל לנגוס בנתח השוק של HOT ובזק־yes.

 

עדיין קיימות מחלוקות רבות

 

המחלוקות בין ספקי האינטרנט לבזק, ובין משרד התקשורת לבזק, עדיין רבות ולא הוכרעו, ועל כן, מבחינה טכנית, הרפורמה לא סגורה עד אחרון הפרטים.

 

אחת השאלות המרכזיות שעדיין פתוחות היא השאלה האם לקוח של בזק יצטרך ליצור קשר איתה כדי להתנתק ולעבור למפעיל חדש. ספקי האינטרנט ומשרד התקשורת תומכים בניתוק אוטומטי, ללא מענה אנושי בחברה שאותה עוזבים, בדומה לניוד המספר בסלולר, כך שלבזק לא תהיה הזדמנות לשמר את הלקוח רגע לפני שהוא עוזב.

 

לעומת זאת, בבזק טוענים כי כדי שלא ייווצרו טעויות, ראוי שהם יקבלו מהלקוח הוראה מפורשת, אפילו בפקס או במייל, בנוגע לשירותים שהוא מקבל ורוצה לנתק.

 

נושא מרכזי נוסף הוא הראוטרים בבית הלקוח. כהכנה לרפורמת השוק הסיטונאי, עברה בזק בסוף 2013 ממודל של מכירת ראוטר ללקוח בתשלומים למודל של השכרה. התוצאה היא ששיעור גדל והולך מהראוטרים הם בבעלות בזק ואינם שייכים ללקוח כלל. חלק מספקי האינטרנט דורשים כי משרד התקשורת יחייב את בזק למכור את הראוטרים של הלקוחות שעוברים אליהם, כך שלא יהיה צורך להחליף פיזית את הציוד אצלם בבית. בזק מתנגדת נחרצות לכך שהציוד שלה יימכר למתחרים.

 

שאלה קריטית נוספת נוגעת לפיקוח על בזק מבחינת הורדת מחירים. המתחרים החדשים חוששים כי בזק תוריד את המחירים ללקוח הסופי בצורה דרסטית וכך תימנע מהם להיכנס לשוק, ולכן מבקשים להטיל עליה מהיום הראשון פיקוח תעריפי, כדי שאם היא תפחית את המחיר הקמעונאי, היא תצטרך להפחית גם את המחיר הסיטונאי באותו השיעור. לעומת זאת, בבזק חושבים שהמנגנון הזה לגמרי מיותר ואינו פועל לטובת הלקוח שיכול ליהנות מההוזלה.

 

מתי יוכלו בזק ובזק בינלאומי לשתף פעולה?

 

אולם השאלה הגדולה ביותר שעדיין פתוחה היא מתי משרד התקשורת יאפשר לבזק עצמה למכור חבילות משותפות עם החברות־הבנות שלה בזק בינלאומי ו־yes.

 

ספקי האינטרנט מבקשים לקבל יתרון שיווקי על פני בזק ולמנוע ממנה לנצל את כוחה כדי להשתלט על השוק. בזק טוענת כי אחרי שהרפורמה תתחיל לעבוד באופן יעיל, אין שום מניעה לאפשר לה להתמודד באופן שווה מול המתחרות שלה.

 

 

מנכ"ל yes רון אילון. החברה בראשותו עלולה גם להיפגע מהרפורמה מנכ"ל yes רון אילון. החברה בראשותו עלולה גם להיפגע מהרפורמה צילום: אריאל בשור

 

במשרד התקשורת מעדיפים לשמור בינתיים על עמימות בעניין רגיש זה, ועדיין לא הודיעו אם יעמדו בהצהרה מימי השר כחלון כי ההפרדה המבנית שמונעת את שיתוף הפעולה של בזק עם חברת־בת שלה תוסר תשעה חודשים לאחר תחילת יישום הרפורמה.

 

באירופה נחתכו המחירים, אך גם ההשקעות

 

כמו בהרבה נושאים אחרים, גם ביישום הרפורמה בשוק התקשורת הקווית ישראל מפגרת בהרבה אחרי מדינות האיחוד האירופי, שם החל תהליך דומה כבר בסוף שנות התשעים.

 

עם זאת, לישראל יש גם כמה נסיבות מקלות, כאשר בניגוד למדינות אירופה, שבהן פעלה עד אז תשתית תקשורת קווית מונופוליסטית אחת (של חברת הטלפוניה המסורתית המקבילות לבזק), בישראל פועלות שתי רשתות מתחרות (של בזק ו־HOT).

 

בעקבות חיוב חברות ה"בזק" המקומיות (כמו דויטשה טלקום בגרמניה או פרנס טלקום בצרפת) לפתוח את התשתיות שלהן למתחרים במחירים שקבע הרגולטור, נכנסו עשרות שחקנים חדשים לשוק התקשורת הקווית. התוצאה היתה התגברות התחרות וירידה חדה מאוד בתעריפים שמשלם הלקוח על טלפוניה קווית ואינטרנט.

 

לפי עבודה שנעשתה על ידי חברת הייעוץ מקינזי, מחיר שיחה מקומית של 10 דקות באירופה ירד מ־2.11 יורו ב־1998 ל־0.72 יורו בלבד — צניחה של 66%. מחיר חבילת תקשורת ביתית בגודל בינוני ירד מ־42 יורו ב־2002 ל־19.9 יורו ב־2010, נפילה של 52% בתוך שמונה שנים.

 

הרפורמה חתכה באופן חד גם את נתחי השוק של המפעילים הוותיקים. לדוגמה, בשוק הבריטי, שם הונהגה רפורמה נוקשה במיוחד, קטן הנתח של חברת התקשורת BT, המונופול לשעבר, ל־31% משוק האינטרנט הקווי (נכון לסוף 2013). החברות החוכרות את התשתית של BT השיגו נתחי שוק משמעותיים כמו TalkTalk עם 17% וסקי עם 19%.

 

אלא שלרפורמה היה גם צד שלילי של הקטנת ההשקעות מצד חברות התשתית. קיצוץ הרווחיות של המפעילים בעלי התשתית גרם להם לצמצם השקעות מחשש שלא יוכלו לקבל את התמורה בעדם, וכך אירופה נותרה מאחורי אסיה וארצות הברית בכל הנוגע לפריסת סיבים אופטיים ומהירויות הגלישה.

 

גם התיאוריה שלפיה המפעילים החדשים שייכנסו לשוק יחלו בהדרגה להקים תשתית תקשורת עצמאית משלהן, או לפחות חלק ממנה, לא עמדה במבחן המציאות.

 

משרד התקשורת מעריך שהרפורמה תפגע בבזק, המשקיעים לא מתרגשים

 

בחודש ינואר 2014, במסגרת תהליך אישור הרפורמה בשוק הקווי, פרסם משרד התקשורת חוות דעת שלפיה במסגרת יישומה של הרפורמה צפויה בזק לאבד 600 אלף לקוחות אינטרנט וטלפוניה עד 2017. המשרד חזה גם כי ההכנסות של בזק הקווית ירדו מ־4.5 מיליארד שקל ב־2013 ל־3.2 מיליארד שקל ב־2017. ואולם, האפקט של חוות הדעת דעך במהרה, ומנייתה עלתה מאז פרסומה ביותר מ־30%.

 

נראה שהמשקיעים אינם מאמינים שהרפורמה בשוק הקווי תחולל לבזק את הנזק שנגרם לחברות הסלולר הוותיקות בעקבות כניסת המתחרות החדשות, או שהם סבורים שאובדן ההכנסות של החברה יפוצה באמצעות המיזוג התפעולי בין בזק לבזק בינלאומי.

 

המשקיעים סבורים כי בזק תצליח לצאת כשידה על העליונה מול הרגולציה שמנסה להחליש אותה, כפי שקרה בעבר. יש בכך היגיון: בזק והחברות־הבנות שלה yes ובזק בינלאומי פופולריות יותר מחברות הסלולר הוותיקות, וגם כשהן מוכרות את השירותים במחיר גבוה מזה של המתחרים, הלקוחות לא עוזבים אותן.

 

עם זאת, נראה שהמשקיעים נוטים להערכת חסר בנוגע לפוטנציאל הנזק של הרפורמה. דוגמאות מקבילות בעולם מוכיחות שרפורמה כזו גורמת לאובדן נתח שוק ניכר למפעיל המרכזי במדינה. המידה שבה תיפגע בזק מהרפורמה תיקבע לפי הפרטים הקטנים שלא נסגרו סופית. שאלות כמו אם לקוח יצטרך לפנות לבזק כדי להתנתק, אם המתחרים החדשים יצטרכו להחליף את הראוטר בבית הלקוח ומתי תוכל בזק לשווק חבילות עם בזק בינלאומי אולי נראות טכניות, אך הן יקבעו את התחרות בענף.

 

בינתיים נראה שמנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר לא מתכוון לוותר עד שתיווצר תחרות אגרסיבית, וזו בשורה פחות טובה למשקיעי בזק.

 

מניות הסלולר עלו למרות ניסיון של HOT לכבוש נתח במגזר העסקי

 

מבצע עסקי שהשיקה אתמול HOT mobile התקבל באדישות בשוק ההון, ומניות חברות הסלולר הוותיקות, סלקום ופרטנר, דווקא רשמו עליות של 5.5% ו־6.5%, בהתאמה. זאת לאחר נפילת מניות החברות הוותיקות שבחודש שעבר בעקבות המבצע הראשון של גולן טלקום לשוק הסלולר העסקי. ביום פרסום המבצע צנחה מניית סלקום ב־11.7% ומניית פרטנר ב־7.6%. השוק העסקי הוא עדיין נחלה כמעט בלעדית של החברות הוותיקות, ולכן הכניסה של גולן עוררה חשש כי הוא יפגע עוד יותר ברווחיות שלהן.

 

עבור HOT mobile מדובר בניסיון שני לכבוש נתח בשוק העסקי. בחודש יוני 2014 הציעה HOT תוכנית עסקית בתעריף של 39 שקל לקו (ללא מע"מ), וכעת החברה מורידה את המחיר ל־15–25 שקל לקו, בהתאם לגודל הלקוח העסקי. החבילה החדשה פונה ללקוחות עסקיים עם 20 קווים ומעלה. מדובר בהצעה זולה יותר משל גולן טלקום, שמציעה קו ב־25 שקל בתוספת תשלום קבוע של 250 שקל עבור עד 500 קווים.

 

התגובה של שוק ההון מסמנת אולי את סופה של ההיסטריה שנרשמה בינואר 2015 סביב מניות הסלולר, שבמסגרתה כל מבצע חדש שיצא טלטל את מחיר מניית סלקום ופרטנר. ההיסטריה הזו החלה עם השקת הטלוויזיה של סלקום, שהובילה לרצף של מבצעים מצד HOT, גולן טלקום ו־012 של פרטנר. אפשרות נוספת היא שבשוק ההון מבינים שכללי המשחק במגזר העסקי בסלולר שונים מאלו של הפרטי, כשהלקוחות העסקיים פחות מכווני מחיר ומסתכלים יותר על חבילת השירות הכוללת שהם מקבלים. לפי הערכות בשוק, הכניסה הראשונה של HOT למגזר העסקי לא נחשבה להצלחה גדולה, כאשר כמות הלקוחות שעברו לחברה לא גבוהה יחסית.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x