$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ההסתבכות של לאומי עם ארה"ב בפני סיום

בנק לאומי צפוי לחתום בקרוב על הסדר סופי עם הרשויות האמריקאיות לתשלום קנסות והכנסת פעילותו בארה"ב לפיקוח רגולטורי בעקבות פרשת העלמות המס. היקף תשלומי הקנסות מגיע ל־400 מיליון דולר

תומר ורון 06:4510.12.14

בנק לאומי נמצא על סף חתימה על הסדר סופי עם הרשויות האמריקאיות בפרשת העלמות המסים. ל"כלכליסט" נודע כי כחלק מההסדר הסופי ובנוסף לקנסות, הפעילות של לאומי בארה"ב תיכנס לתוכנית פיקוח וציות תחת הרגולטורים האמריקאיים.

רקפת רוסק עמינח. הסתבכויות מהקדנציה של קודמה בתפקיד רקפת רוסק עמינח. הסתבכויות מהקדנציה של קודמה בתפקיד צילום: רון קדמי

 

ההסדר שצפוי להיסגר בתוך ימים או שבועות ספורים יביא את המשא ומתן שמנהל הבנק כבר שנתיים מול הרשויות השונות בארה"ב לסיומו. בסך הכל, כולל הוצאות על עורכי דין, יועצים ורואי חשבון, שילם עד כה בנק לאומי כ־1.7 מיליארד שקל במה שהפך להסתבכות הגדולה ביותר של בנק ישראלי אי פעם. למשרד המשפטים האמריקאי שילם בנק לאומי קנס של 950 מיליון שקל, ואילו לרשות הפיננסית בניו יורק היקף הקנס צפוי להסתכם ב־480 מיליון שקל. מלבד רשויות אלו הבנק ייכנס גם לבדיקה של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), כאשר לא מן הנמנע כי גם ההתנהלות מולה תגרור בעתיד תשלום קנס, שהיקפו ככל הנראה יהיה שולי. בסך הכל הבנק ישלם בסופו של ההסכם כ־400 מיליון דולר בעקבות הפרשה.

 

לאומי יהיה הבנק הישראלי הראשון שיסיים את החקירה שכן מלבדו, גם בנק מזרחי טפחות ובנק הפועלים נמצאים בחקירה של הרשויות האמריקאיות באותו נושא. הבוקר תקיים ועדת הכלכלה דיון בנושא חקירות הבנקים בארה"ב, כאשר בדיון ישתתפו גם המפקח על הבנקים דודו זקן, נציגי משרד האוצר ונציגי הבנקים השונים.

 

הפרשה החלה ב־2012, כשרשויות המס האמריקאיות פתחו בחקירה נגד בנק לאומי, בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות בחשד שסייעו ללקוחותיהם בארה"ב להתחמק מתשלומי מס כדין בשנים 2002–2010. מזרחי טפחות והרשויות האמריקאיות סיכמו לאחרונה כי פירמת רואי החשבון KPMG בארה"ב תשמש כגוף בוחן שיאסוף את הנתונים לגבי היקפי הפעילות מול הלקוחות האמריקאים שהעלימו מס ויקבע בסופו של תהליך את היקף הקנס שעל הבנק לשלם. בנק הפועלים טרם דיווח על התקדמות בנושא, וגם הוא וגם מזרחי טפחות עוד לא ביצעו הפרשות בנושא.

 

סיום החקירה בלאומי צפוי לפתוח את שאלת אחריות נושאי המשרה הבכירים של הבנק וכיצד הבנק או בנק ישראל יתייחסו כעת לנושא, שכן עד כה הטענה המרכזית סביב אי־התעסקות הבנק בנושא היתה הימנעות כל עוד החקירה בעיצומה.

 

במקביל לאומי מנסה למצוא קונסטלציה משפטית שתאפשר לו להשתמש בפוליסה שלו מחברת הביטוח לוידס לכיסוי חלק מהנזק. אם הפוליסה תמומש במלואה, יקבל הבנק מלוידס כ־250 מיליון דולר שנועדו במקור למטרה אחרת - לפטור את נושאי המשרה בבנק מאחריות מקצועית לנזקים שנגרמו לכספי לקוחות בשל טעויות ורשלנות. פרט לפוליסת הביטוח של לוידס הוחלט בבנק ב־2001 לשפות את בכיריו ולהעניק להם פטור מאחריות מקצועית לנזק שנגרם בעד 10% מההון העצמי של הבנק. נכון להיום, מדובר בסכום שיפוי של עד 2.7 מיליארד שקל. כמו כן, על פי ההסכם, החקירה לא צפויה להסתיים ברכיב פלילי נגד הבנק או בכיריו.

 

לפני שלושה שבועות פרסם בנק לאומי את תוצאותיו לתשעת החודשים הראשונים של 2014, שם דיווח על רווח נקי של 1.59 מיליארד שקל שמשקף תשואה להון של 7.9%. בהתחשב בעובדה שהבנק הפריש מתחילת השנה כמעט מיליארד שקל מדובר בתוצאות חזקות מאוד שהושגו בין היתר בזכות הסדר החוב בצים ובזכות רווחי הון נאים שהשיג הבנק. אם אכן הבנק יסיים את השנה ברמת תשואה כזו, יזכו בכירי הבנק במענקים שנתיים, שכן הרף לקבלתם עומד על 7.5%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x