$
בארץ

האוצר נגד העלאת מחירי מוצרי החלב: המכס על גבינות טריות יפחת ל-60%

שטייניץ הודיע על הליך שימוע לפני הפחתת מכסים על מוצרי חלב. על פי הודעת האוצר, ההפחתה תיעשה בצורה הדרגתית, ו"תוביל להגברת התחרותיות"

תומר אביטל 19:3304.10.12

במשרד האוצר לא ממתינים לסוף החג: שר האוצר יובל שטייניץ הודיע היום (ה') על השקת הליך השימוע לגבי התוכנית להפחתת מכסים בתחום מוצרי החלב. כזכור, בערב חג הסוכות הודיע משרד החקלאות על עלייה של 9.4% במחיר המטרה של החלב - המחיר המובטח לרפתנים על החלב שהם מייצרים.  

 

בעקבות צעד זה צפויה להתכנס לאחר החג ועדת המחירים, שבה חברים נציגי משרד האוצר והחקלאות, כדי לדון בבקשת המחלבות לייקר את מוצרי החלב שנמצאים תחת פיקוח ממשלתי. ועדת המחירים צפויה להמליץ להעלות ב־5% את מחיר המוצרים המפוקחים הכוללים חמאה, חלב בשקית ובקרטון, אשל, גיל וגבינת עמק וגלבוע.

 

אלא שהעלאת מחיר המטרה נעשתה בניגוד לעמדתו של שר האוצר, שכעת הנחה בתגובה את הדרג המקצועי במשרד האוצר וברשות המסים לקיים שימוע ציבורי לפני קבלת החלטה להפחית את שיעורי המכס ביבוא מוצרי חלב וכן על הגדלת מכסות כמותיות ליבוא בשיעורי מכס מופחת מכל העולם. ניסיונות קודמים להסיר מכסים טורפדו לאחר שבבגץ התברר שהאוצר קידם את הצעד ללא שימוע ציבורי.

 

המוצרים שלגביהם יש כוונה להפחית את המכסים הם גבינות רכות, יוגורט , אבקות חלב ,חמאה שולחנית, ושמנות. שיעורי המכס על מוצרים אלה, לדברי האוצר, הם גבוהים ביותר ונעים בין 120% ל-160%.

 

בהודעה שפרסם האוצר נכתב כי "הפחתת המכסים תיעשה בצורה הדרגתית, וזאת על מנת לתת לתעשייה המקומית זמן הסתגלות למהלך. הפחתת המכסים תוביל להגברת התחרותיות בתחום החלב, להגדלת מגוון מוצרי החלב לצרכנים, ועשויה לתרום להורדת מחירים בתחום".

 

בין היתר מתכננים באוצר להפחית את המכס לגבינות טריות ל-60% עד סוף 2013, ול-20% עד שנת 2016. עם זאת, לא מן הנמנע כי מדובר בצעד שנועד להפעיל לחץ על הרפתנים והמחלבות כדי שאלו יסכימו למתן את ייקור מוצרי החלב.

 

כמו כן, לפי המתווה שהכין הדרג המקצועי באוצר שיעורי המכס של מוצרי יוגורט יצטמצמו ל-60% עד סוף 2013 ול-40% ב-2016. המכסות ליוגורט מוזל יוגדלו ב-1,000 טונה מדי שנה עד 4,000 ב-2016.

 

הפחתת המכסים נועדה להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי המוצרים הפחתת המכסים נועדה להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי המוצרים צילום: חיים צח

 

במשרד החקלאות הדגישו כי "מחיר המטרה מתעדכן בכל רבעון בדיוק בהתאם לתקנות שנחתמו ע"י שר האוצר ושרת החקלאות, כמתחייב מחוק החלב ושאושר פה אחד בכנסת לפני פחות משנה".

 

בנוסף לכך מסרה שרת החקלאות אורית נוקד "מדובר בצעד חד צדדי ופופוליסיטי. פתיחת השוק ליבוא ללא גיבוש מדיניות משותפת עם משרד החקלאות עלולה להביא לסגירת מאות רפתות, ליצור תלות במחיר העולמי תוך צמצום יכולת ייצור החלב, ובסופו של דבר לפגוע בצרכנים שיהיו חשופים למחסור. הדרך להגן על הצרכנים היתה ונותרה הכנסת מוצרים נוספים לפיקוח".

 

שייקה דרורי, מנכ"ל מועצת החלב, מסר כי "שר האוצר בוחר להמשיך לפגוע בצרכנים, ברור כי צעד פופוליסטי של פתיחת ייבוא החלב יגרום למוצרי החלב לעלות יותר ולסגירה של כ-400 רפתות בפריפריה".

 

 

בכיר באוצר אמר בתגובה לדברי נוקד כי "שוק החלב בישראל ריכוזי והיבוא ישמש כמנגנון ריסון איכותי נגד העלאת מחירים של גופים ריכוזיים. בכל מקרה המשק הישראלי מבוסס על ייצור מקומי. היבוא לא יחליף אותו אלא ייצור בנצ'מרק חשוב". עוד הוסיף כי "היבוא יהיה מבוקר. לא מדובר בסגירת ענף".

 

לשאלה אם האוצר ייסוג מהתכנית אם הרפתנים או המחלבות יבחרו להחזיר את הגלגל לאחור ולהוריד מחירים, השיב רק כי "אני לא רואה מצב שמועצת החלב נסוגה מייקור החלב. וגם אם זה יקרה אז זה רק מראה שהסרת מכסים זה אפקטיבי. יבוא צריך לקרות בכל מקרה, קל וחומר כאשר מחיר החלב מתייקר. אי אפשר להחזיק כבני ערובה 8 מיליון צרכנים במחירים מנותקים מהנעשה בעולם. לפי מחקר של בנק ישראל המחירים בישראל גבוהים ב-30% מבאירופה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x