$
בארץ

הקוטג' עומד לחזור לפיקוח לשנה

הוועדה הממשלתית לבחינת משק החלב תגיש המלצותיה ביום ראשון. מסתמן: יוחזר הפיקוח על הקוטג', הגבינה לבנה וגבינה צהובה באריזות. בנוסף: יסומנו מחירים מומלצים לצרכן. היום: דיון בפתרונות שבמחלוקת, ביניהם הרחבת יבוא ומע"מ מופחת

טל ליטמן 06:5707.07.11

ביום ראשון תודיע הוועדה לבחינת משק החלב, בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, מהן המלצותיה להורדת המחירים של מוצרי החלב.

 

מקורבים לוועדה חשפו בפני "כלכליסט" את הפתרונות שעלו לדיון בוועדה, ואת הפתרונות שמסתמן כי ימומשו. היום תתכנס הוועדה בפעם האחרונה לפני ההודעה על מסקנותיה. את הוועדה מינה שר התמ"ת שלום שמחון, וחברים בה לצד קדמי נציגים ממשרד התמ"ת, משרד החקלאות, מועצת החלב, משרד האוצר ורשות ההגבלים העסקיים.

 

לדברי גורם המעורה בעבודת הוועדה, "הדיונים היו ארוכים וסוערים. בהתחלה חיפשו פתרון שבו כל אחד יתרום את חלקו, אבל מהר מאוד התברר שעיקר הבעיה הוא אצל רשתות השיווק - היה לכולנו ברור שצריך לוודא שגם אם המוצרים יוזלו, הצרכנים ייהנו ממרווח ההוזלה ולא הרשתות". בהקשר זה אשר השבוע השר שמחון כי התפשטות סניפי רשתות השיווק אינה הכרחית ובאה על חשבון הצרכנים, שסופגים עליות מחירים לשם מימון הסניפים החדשים.

 

יותר מידע לצרכנים

 

לדברי מקורב לוועדה, "על הפרק עלו כמה פתרונות אפשריים, הראשון שבהם היה להכניס מוצרים בסיסיים חזרה לפיקוח, בהם הקוטג', גבינה לבנה 5% וגבינה צהובה העמק שנמכרת באריזה. פתרון נוסף היה לסמן את המוצרים שבפיקוח. הצרכן לא יודע אילו מוצרים מפוקחים ואילו לא, וסימון המוצרים יסייע לקבל את האינפורמציה הזו".

 

לדברי הגורם, פתרון מוצע נוסף הוא שהיצרניות יקבעו מחיר מומלץ לצרכן בסל מוצרי יסוד שלא מפוקחים, כמו דני ויוגורט. ההמלצה על המחיר עשויה למנוע העלאת מחירים מוגזמת ברשתות השיווק ובמכולות.

 

"סוגיה נוספת היא לוודא שהיצרניות ורשתות השיווק לא יגלגלו את הירידה ברווחים של המוצרים המפוקחים למוצרים שאינם מפוקחים", ממשיך הגורם, "כי מה עשינו בזה שקוטג' יעלה 5 שקלים ויוגורט יעלה 8 שקלים?".

 

האוצר התנגד

 

"עלו שני פתרונות לעניין זה: הראשון, דיווח על המרווח של היצרניות במוצרים לא מפוקחים לממונה על המחירים במשרד החקלאות; השני, דיווח על המרווח הקמעונאי במוצרים לא מפוקחים לממונה על המחירים. להערכתנו, אם המידע לגבי מרכיבי העלות של גביע קוטג' היה נגיש לממונה על המחירים, ההשתוללות במחירים היתה נעצרת זמן רב לפני תחילת המחאה".

 

פתרון נוסף, שהעלתה התאחדות התעשיינים, הוא להטיל מע"מ דיפרנציאלי על מוצרים בסיסיים, כך שמוצרי יסוד יוזלו. האוצר התנגד להצעה והיא ירדה ככל הנראה מסדר היום.

 

לדברי הגורם המקורב לוועדה, "הצעה נוספת שירדה להבנתי מעל הפרק היא יבוא מוצרי חלב. המסקנה בדיונים היתה שיבוא לא יפתור את עליית המחירים, אלא יתקע את הייצור המקומי ויפגע בחקלאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x