$
בארץ

מחקר: מינואר 2008 זינק מחיר הקוטג' לצרכן ב-40%, בעוד מחיר החלב למחלבות עלה רק ב-4%

מכון ירושלים לחקר שווקים כותב כי "בלי שינויי חקיקה זה יהיה בלתי אפשרי ושוק החלב יישאר בעינו - קרטל"

כתב כלכליסט 11:1106.07.11

בשלוש וחצי השנים האחרונות, מינואר 2008 עד יוני 2011, מחיר הקוטג' לצרכן עלה ב-39%, כאשר המחיר שמשלמות המחלבות על החלב ("מחיר המטרה") עלה בתקופה זאת רק ב-3.8%. מכאן שהעלייה במחיר לצרכן הסופי גדלה פי עשר מהעלייה שחלה במחיר שהמחלבות שילמו בעצמן - כך עולה ממחקר חדש שמפרסם מכון ירושלים לחקר שווקים.

 

מהמחקר עולה עוד כי מההכנסות המתקבלות ממכירת גביע קוטג', הנהנות העיקריות הן המחלבות, דוגמת תנובה, שטראוס וטרה, להן החלק הגדול ביותר ממחיר הקוטג', 2.99 שקלים המהווים 41%, מתוך המחיר הסופי לצרכן - 7.29 שקל. מדובר במחיר הקוטג' לפני ההורדה האחרונה ל-5.90 שקלים.

 

המכון כותב כי "בלי שינויי חקיקה זה יהיה בלתי אפשרי ושוק החלב יישאר בעינו - קרטל. שכן, חוק ההגבלים העסקיים אינו חל על המגדלים והמשווקים הסיטונאיים של תוצרת חקלאית. בהצעת תקציב משרד החקלאות נאמר במפורש כי: 'הפטור במתכונתו הנוכחית מאפשר למשווקי התוצרת החקלאית... ליצור התארגנויות קרטליסטיות, לתאם את פעולותיהם ולהפעיל כוח שוק, ובכך לגרום לעליית מחירי התוצרת לצרכנים'".

 

המחיר הוכפל בחמש שנים

 

מבדיקה שנעשתה על-ידי החוקרת קרן הראל-הררי במכון ירושלים לחקר שווקים עולה כי המכסים על חומרי גלם לתעשיית החלב (אבקת חלב וחמאה) ועל מוצרי חלב סופיים הם בשיעורים גבוהים מאוד (150%-200%) ומונעים יבוא אפקטיבי של אותם מוצרים. בנוסף, בחוק תכנון משק החלב שאושר לאחרונה (מרץ 2011), ישנן הגבלות המקשות על הייבוא. ניתן לייבא כיום מוצר חלב רק אם אינו חומר גלם חלבי או שמכיל למעלה מ-50% ממשקלו חומרי גלם חלביים.

 

כתוצאה מכך, מחיר הקוטג' של תנובה הכפיל את עצמו בחמש השנים האחרונות, מיום הסרת הפיקוח על מוצר זה ועד היום. מוצר זה הנמכר לכ-70% מנתח השוק עלה מינואר 2006 עד ינואר 2011 מ-4.83 שקלים לגביע ליותר מ-7 שקלים לגביע - סך הכל עלייה של כ-45%.

 

"יש צורך ליישם את חוק ההגבלים העסקיים גם בקרב המגדלים והמשווקים הסיטונאיים של תוצרת חקלאית, ולבטל בהדרגה את המכסים המוטלים על מוצרים אלו. מומלץ לבטל הפיקוח הממשלתי שלא נמצא יעיל ולפעול למען הגדלת הסכמי הסחר הבינ"ל עם מדינות נוספות. זאת לצד יישום שינויי חקיקה מהותיים בחוק תכנון משק החלב המגביל התרת יבוא מחו"ל. לבסוף, על הממשלה לפעול למען הורדת מסים על כלל מוצרי המזון, לרבות מוצרי החלב והגבינות", אומרת קרן הראל-הררי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x