המלחמה של טראמפ באנרגיה ירוקה תאט את פיתוח ה־AI בארה"ב
הממשל הפדרלי עוצר פרויקטים של אנרגיה מתחדשת החיוניים למגזר הטכנולוגי, במהלך שיפגע בתפעול ובהכשרה של מודלי AI. בעוד שחקניות גדולות כמו אמזון יוכלו להפעיל לחץ על הממשל, השחקניות הבינוניות והקטנות יעברו למצב המתנה
תעשיית מרכזי הדאטה של ארצות הברית הזהירה כי הצעדים שנוקט הממשל הפדרלי נגד אנרגיה מתחדשת עלולים להאט את קצב צמיחתה ולהקשות את השגת היעד שהציבו בוושינגטון, לנצח את המרוץ העולמי לפיתוח בינה מלאכותית.
אנרגיה מתחדשת הפכה לנושא שנוי במחלוקת מאז חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, והממשל כבר פעל להשהיית פיתוח אנרגיה נקייה על קרקעות פדרליות, הקפיא הלוואות פדרליות ובחודש שעבר ביטל פרויקטים מתוקשרים, כמו אתר טורבינות הרוח אמפייר ווינד בהשקעה של 5 מיליארד דולר, של חברת Equinor.
מבחינת חברות הטכנולוגיה המתקשות גם כך להשיג אספקת אנרגיה מהימנה הנחוצה לתפעול והכשרת מודלי AI, הצעדים הללו עלולים ליצור צווארי בקבוק, לייקר עלויות ולהגביר שימוש באנרגיות מזהמות יותר. לפי סימון נינאן, סגן נשיא בכיר בהיטאצ'י ונטארה, שמייצרת ציוד ותשתיות למרכזי דאטה, "הגישה הלעומתית" של ממשל טראמפ נגד האנרגיה המתחדשת עלולה לגרום לכך שיהיה זה "בלתי אפשרי לעמוד בקצב צמיחת הנתונים".
לדבריו, מבחינה אסטרטגית, ארצות הברית "עלולה להסתכן בערעור מעמדה הנוכחי כמובילה במרוץ העולמי לבינה מלאכותית". לעומתה, ציין, "סין נוקטת גישה פרואקטיבית בנוגע למודרניזציה של המערכות וייעול הפצת האנרגיה". לדברי נינאן, מחסור באנרגיה "עלול להוביל לביטולים או דחיות בבניית מרכזי דאטה או בשדרוגי תשתיות".
בממשל טראמפ הזהירו כי הפסד במרוץ ה־AI לסין מהווה איום גדול יותר על העולם מאשר ההתחממות הגלובלית, ולפיכך הם מעודדים הגברת השימוש בדלקים מאובנים כדי להפעיל מרכזי דאטה. אולם מנגד טוענים מומחים, כי יהיה זה קשה לעמוד בביקוש הגובר מבלי להוסיף תפוקה גדולה בהרבה של אנרגיה מתחדשת, שהיא מהירה וזולה יותר לשימוש מאשר הקמת מפעלים הנסמכים על גז. ההתקפות של הממשל על אנרגיה מתחדשת מדאיגות את המנהיגים הדמוקרטים במדינות צפון־מזרח ארצות הברית, שנסמכות על הרחבת תפוקת אנרגיית הרוח כדי לעמוד בצורכי החשמל העתידיים. בשבוע שעבר הגישו התובעים הכלליים של 17 מדינות תביעה נגד הממשל, בניסיון לחסום את המהלכים הפוגעים בפיתוח אנרגיית רוח.
מרכזי דאטה צפויים להוסיף 83.7 ג'יגה־ואט לביקושים לאנרגיה עד 2030, תפוקה המקבילה להוספת מדינה בגודל של טקסס לרשת החשמל, כך לפי המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים. חברות רבות אומנם משקיעות בטכנולוגיות לבניית כורים חשמליים קטנים ומודולריים, אך יחלפו שנים בטרם ניתן יהיה להשמישם. "בשנתיים האחרונות אנחנו רואים עלייה בתחרות לאנרגיה ירוקה", אמר ניק הרטליין מסטונפיק, חברת השקעות אלטרנטיבית המתמחה בתשתיות ובנדל"ן. "אם פיתוח AI בארצות הברית הוא בראש סדר העדיפויות, קובעי המדיניות צריכים למצוא דרכים לטפח את הצמיחה של תעשיית מרכזי הדאטה".
מפעילות של רשתות חשמל גדולות כמו MISO, PJM ו־ERCOT מקדמות פרויקטים לייצור חשמל מגז, זאת על חשבון מקורות זולים יותר של אנרגיה מתחדשת. ספקיות טורבינות גז כמו סימנס ו־GE ורנובה הזהירו, כי זמני האספקה של הדגמים הגדולים עלולים להתארך עד 2029. "אם לא נוכל לספק מקורות חדשים וזולים יותר כמענה לעלייה בביקושים, נצטרך להסתמך על משאבים יקרים יותר", אמר ריץ' פאוול, מנכ"ל איגוד רוכשי האנרגיה הנקייה. "אנחנו צריכים להציף את האזור בחשמל חדש במהירות האפשרית".
שחקניות מובילות יוכלו אומנם להפעיל לחץ על הממשל "להגמיש" את ההגבלות, אך שחקניות קטנות עד בינוניות נמצאות "במצב המתנה", כך לפי נינאן. אמזון, הרוכשת התאגידית הגדולה ביותר של אנרגיה בעולם, מסרה כי אנרגיה נטולת פחמן חייבת להישאר חלק חשוב ממשאבי האנרגיה הכלליים, וזאת כדי לעמוד בביקוש המזנק לחשמל, לשמור על עלויות נמוכות ולעמוד ביעדי האקלים. "בנוסף להיותה מקור אנרגיה בלי פליטות פחמן, היסטורית, אנרגיה מתחדשת היא לרוב זולה יותר מכיוון שאין צורך לרכוש דלק", אמר קווין מילר, סגן נשיא למרכזי דאטה ב־AWS.
המאמצים של ממשלות ורשויות לבלום פיתוח של אנרגיה מתחדשת עלולים גם כן לפגוע במגזר. כך בטקסס, שוק מרכזי הדאטה השלישי בגודלו בארצות הברית אחרי וירג'יניה, הוגשו הצעות חוק שמטרתן להגביר את הרגולציה על אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח. "מרכזי הדאטה הם הזדמנות אדירה עבורנו", אמר דאג לווין, נשיא סטואיק אנרג'י. "יש גבול למספר מרכזי הדאטה שווירג'יניה יכולה לבנות, ואפשר לבנות מהר יותר אצלנו, אבל אם הצעות החוק יעברו, זה יגדע את המאמץ באיבו".
הצעדים נגד תעשיית האנרגיה המתחדשת יקשו גם על מרכזי הדאטה העצומים שמנהלות חברות כמו מיקרוסופט, גוגל, Equinix ומטא לקזז על פליטות פחמן ולהשקיע במקורות אנרגיה מתחדשים. "הביקוש לאנרגיה מתחדשת טיפס לשיא", אמר כריסטופר ווליז מ־Equinix. "כאשר משלבים זאת עם ההגבלות הנוספות, עלולים להיווצר אתגרים בטווח הקצר עד הבינוני".