סגור
מורדים סורים באזור חאלב
מורדים סורים באזור חאלב (צילום: AAREF WATAD / AFP)

פרשנות
מתקפת המורדים בסוריה: מכה לאיראן, אך גם סיבה לדאגה בישראל

המתקפה של המורדים הסורים בצפון-מערב המדינה שהחלה לאחר כניסת הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה לתוקף, מהווה מכה נוספת לציר האיראני החבוט, אך במקביל מעלה חשש מהשתלטות של גורמים ג'יהאדיסטיים על אתרים אסטרטגיים - עובדה מדאיגה בטווח הארוך מבחינת ישראל

הציר השיעי במזרח התיכון במצוקה חסרת תקדים. לאחר המכות שספג חיזבאללה בלבנון מידי ישראל, נוחלים מאז יום רביעי כוחות משטר אסד, המסתייע במיליציות הפרו-איראניות, מפלה של ממש בצפון-מערב סוריה. כוחות האופוזיציה בהנהגת ארגון "היאת תחריר א-שאם", לשעבר סניף אלקאעידה בסוריה, הצליחו במתקפת פתע שהחלה ביום רביעי להתקדם במהירות והם הגיעו עד לשכונות מרכזיות בעיר השנייה בגודלה ובחשיבותה בסוריה – חאלב.
המתקפה המפתיעה החלה מיד לאחר שהוכרזה הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה ולכן הציר השיעי טוען כי מי שעומד מאחוריה היא ישראל. בפועל סביר כי המתקפה החלה לאחר שהארגונים הג'יהאדיסטיים הסונים הבחינו בחודשיים האחרונים בדילול כווחות חיזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות באזור מחשש כי יותקפו על ידי ישראל. כמו כן, גברה ההבנה שאחרי שהוכה קשות על ידי ישראל, חיזבאללה לא יוכל לסייע למשטר כפי שעשה לפני שמונה שנים, אז חלקים מחאלב גם כן נפלו בידי כוחות האופוזיציה. כמו כן, האופוזיציה הסורית ניצלה את העובדה שרוסיה שעסוקה במלחמה באוקראינה הפחיתה את פעילותה הצבאית המסייעת למשטר הסורי, דבר שעזר לכוחות האופוזיציה להתארגן ולהתכונן ליום פקודה.

2 צפייה בגלריה
מורדים סורים באזור חאלב
מורדים סורים באזור חאלב
מורדים סורים באזור חאלב
(צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)

בנוסף לישראל, נאמני המשטר הסורי מפנים אצבע מאשימה כלפי טורקיה שלה קשרים ענפים עם חלק מארגוני האופוזיציה הפועלים בצפון-מערב סוריה. אז נכון ש"היאת תחריר א-שאם" נמצאת ברשימת ארגוני הטרור של טורקיה (וגם של ארה"ב), אבל הלחץ המופעל עתה על משטר אסד משרת את האינטרס הטורקי. מזה חודשים אנקרה מנסה להניע תהליך של דיאלוג מול דמשק אך אסד מסרב. אחרי נתק של 13 שנים, הטורקים מעוניינים לשקם את היחסים עם סוריה כדי להביא להסכם שיוביל לחזרת מיליוני פליטים סורים הנמצאים בשטחה בחזרה למולדתם. הטורקים טוענים כי הפליטים הסורים יוצרים לחץ על המשאבים הפנימיים וגורמים לבעיות חברתיות פנימיות ולכן מבקשים להסדיר את העניין בהסכם עם משטר אסד. מאחר שסוריה סירבה להיענות לחיזורים הטורקיים, ישנה הנחה כי המתקפה על חאלב נועדה ללחוץ על המשטר בדמשק כדי להסכים לדיאלוג עם טורקיה.

חשיבות חאלב

נפילת חלקים ממחוז חאלב ובראשם העיר, אם תקרה, היא אירוע דרמטי ומכה לא פשוטה לציר האיראני אם כי גם מדאיגה בטווח הארוך מבחינת ישראל. במהלך מלחמת האזרחים האחרונה לקח למשטר הסורי ולמיליציות הפרו-איראניות, כולל חיזבאללה, התומכות בו, כארבע שנים עד שהצליחו לשחרר ב-2016 את העיר מידי האופוזיציה. למחוז חאלב חשיבות רבה שכן הוא משתרע על שטח של כ-18.5 אלף קמ"ר, המהווים כ-10% משטחה הכולל של סוריה. זהו המחוז הגדול ביותר בסוריה מבחינת אוכלוסייה, עם למעלה מ-5 מיליון איש מתוך אוכלוסייה כוללת של 23 מיליון בסוריה. בירת המחוז, העיר חאלב, נחשבת למרכז התעשייתי והפיננסי של המדינה, ולכן מכונה "היהלום של סוריה". לפיכך, לשליטה במחוז חאלב ובעיר עצמה יש הרבה מעבר לחשיבות סמלית. בנוסף להיותה מרכז כלכלי, חאלב העיר ממוקמת במרחק של כ-50 קילומטר בלבד מהגבול הטורקי ולכן מי שמשתלט עליה מבטיח לעצמו קווי אספקה חשובים שיכולים להאריך את שליטתו באזור.
2 צפייה בגלריה
קרבות בין צבא סוריה למורדים במשטר אסד
קרבות בין צבא סוריה למורדים במשטר אסד
קרבות בין צבא סוריה למורדים במשטר אסד
(צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)
ערים חשובות נוספות במחוז הן עפרין, עזאז, ג'ראבולוס, תל ריפעת, מנביג', עין אל-ערב ואל-ספירה, שבה נמצא "המרכז למחקרים מדעיים" שהוא בעצם אחד מאתרי הייצור החשובים של אמל"ח מתקדם בסוריה. בשנים האחרונות נטען כי מומחים איראנים נמצאים באתר זה ומפתחים נשק מתקדם וגם לא קונבנציונאלי במקום. זו הסיבה שחיל האוויר הישראלי תקף שם מספר פעמים בשנים האחרונות, כולל בתחילת החודש הנוכחי. אם האופוזיציה האסלאמיסטית תשתלט על אתר זה הדבר מהווה דאגה גם לישראל בטווח הארוך יותר.
לסיכום, הציר האיראני נמצא בימים אלה בשפל. אם בטהראן סברו כי הפסקת האש בלבנון תאפשר לו תחילת תהליך של ארגון מחדש ושיקום של חיזבאללה, קריסת צבא אסד בצפון סוריה מהווה "כאב ראש" לא קטן לראשי המשטר ומשמרות המהפכה. בתקופה הקרובה ניתן להעריך כי הפוקוס האיראני יופנה ל"כיבוי השריפה" בסוריה ולמניעת זליגתה לטריטוריות השפעה איראניות נוספות באזור ובראשן עיראק. העיסוק האיראני בחזיתות אלה מפחית את הסיכוי לעת עתה כי איראן תיזום מהלך של תקיפה רחבת היקף נגד ישראל כנקמה על התקיפה שספגה בחודש שעבר.