ביל גייטס מכפיל את תרומותיו לצדקה ל-200 מיליארד דולר: "לא רוצה למות עשיר"
לאחר שמתח ביקורת על אלון מאסק בשל תפקידו בסגירת הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי, מזהיר מייסד מיקרוסופט: "פילנתרופיה פרטית לא יכולה למלא את החלל שנוצר מקיצוצי סיוע החוץ הממשלתיים. יש יותר מדי בעיות דחופות לפתור בעולם מכדי שאחזיק במשאבים שיכולים לעזור לאנשים"
המיליארדר ביל גייטס הודיע היום (יום ה'), כי יכפיל את תרומותיו לצדקה ל-200 מיליארד דולר במהלך 20 השנים הבאות. בפוסט בבלוג, מייסד-השותף של מיקרוסופט כתב כי הונע מהאתגרים הרבים הניצבים בפני העולם, כגון בריאות ילדים ושינוי אקלים, וכן מאזהרתו של אנדרו קרנגי המנוח נגד צבירת עושר. "אנשים יאמרו עליי דברים רבים כשאמות, אך אני לא רוצה שיאמרו 'הוא מת עשיר'", כתב גייטס. "יש יותר מדי בעיות דחופות לפתור מכדי שאחזיק במשאבים שיכולים לעזור לאנשים".
גייטס הוא כיום האדם החמישי בעושרו בעולם עם הון של 168 מיליארד דולר, על פי מדד המיליארדרים של בלומברג. ההתחייבות של 200 מיליארד דולר מניחה כי נכסי קרן הצדקה שלו יצמחו באמצעות השקעות. קרן גייטס, שנוסדה על ידי גייטס ואשתו לשעבר, מלינדה פרנץ' גייטס, בשנת 2000, כבר תרמה למעלה מ-100 מיליארד דולר. לאחר שביל גייטס יתרום את כל הונו, הקרן תיסגר בסוף שנת 2045.
גייטס הוא בין המיליארדרים הבודדים שהגדילו בפומבי את תרומותיהם לצדקה בעת שארגונים ללא מטרות רווח ואוניברסיטאות מתמודדים עם קיצוצים במימון פדרלי. למרות הגדלת תרומותיו, הוא טען כי פילנתרופים אינם יכולים לכסות את קיצוצי הסיוע החוץ בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים שנעשו על ידי ארה"ב ומדינות עשירות אחרות. "ארצות הברית, בריטניה, צרפת ומדינות אחרות ברחבי העולם מקצצות בתקציבי הסיוע שלהן בעשרות מיליארדי דולרים. ושום ארגון פילנתרופי, אפילו אחד בגודל של קרן גייטס, אינו יכול לגשר על פער המימון שנוצר כעת", כתב. "לא ברור אם המדינות העשירות בעולם ימשיכו לעמוד לצד האנשים העניים ביותר בו."
בראיון ל-Financial Times, מתח גייטס ביקורת על אילון מאסק בשל תפקידו בקיצוץ סיוע החוץ האמריקאי. בפברואר, "המשרד ליעילות ממשלתית" של מאסק סגר את הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי. סוכנות פדרלית זו חילקה 42.5 מיליארד דולר בשנת 2023, לפי נתוני הממשל, שסיפקו סיוע מציל חיים, כולל טיפול רפואי, מים נקיים ומזון ברחבי העולם. "התמונה של האדם העשיר בעולם הורג את הילדים העניים ביותר בעולם אינה יפה", אמר גייטס ל-Financial Times. בתחילת מרץ העריכה הסוכנות כי לקיצוצים יהיו השלכות חמורות, שבהן מיליון ילדים הסובלים מתת-תזונה חמורה שלא יקבלו טיפול ועד 166,000 מקרי מוות נוספים ממלריה.
גייטס, אשתו דאז ווורן באפט ייסדו את ה-Giving Pledge בשנת 2010 כהתחייבות של האנשים העשירים ביותר בעולם לתרום יותר ממחצית הונם במהלך חייהם או בצוואותיהם. פרנץ' גייטס פרשה מאז מקרן גייטס אך מנהלת ארגון פילנתרופי משלה. מאסק חתם על ה-Giving Pledge. גייטס אמר ל-New York Times כי אינו יודע אם מאסק יקיים זאת.
"היבט יוצא דופן של ה-Giving Pledge הוא שאפשר לחכות עד שאתה מת ועדיין לקיים אותו. אז מי יודע? הוא יכול להפוך לפילנתרופ דגול", אמר לפני שהצביע על מעורבותו של מאסק בקיצוצי סיוע החוץ. מאסק תרם פחות מ-1% מהונו, לפי פורבס. הפרסום מעריך את תרומותיו בפועל, מתנות ששולמו, לא רק הובטחו או הופקדו בקרן, ב-620 מיליון דולר לאורך חייו עד 2023.