סגור
עריקים סוריה מורדים בשאר אל אסד
עריקים סוריה (צילום: AP Photo/Omar Albam)

פרשנות
הקריסה של צבא סוריה מגבירה את הלחץ בתוך איראן

צבא אסד מאבד נכסים אסטרטגיים והלחץ גובר בכלכלה האיראנית: שער הדולר בשיא מול הריאל המקומי, ולכך מצטרף החשש מהחרפת הסנקציות עם חזרת טראמפ לבית הלבן. אמנם ניסיון העבר מלמד שאין למהר להספיד את אסד, אך הפעם חיזבאללה ורוסיה שסייעו לו בעבר פחות זמינים עבורו

בהסתמך על הדיווחים המגיעים מסוריה, נראה כי איראן ניצבת בפני מפלה אסטרטגית. הקריסה המהירה של צבא סוריה מול כוחות האופוזיציה והעובדה שאיבד בתוך כשבוע של לחימה שלוש ערים משמעותיות בצפון – אדליב, חאלב וחמה – מרמזת ככל הנראה על העתיד הצפוי גם אם זה ייקח עוד זמן. בכדי להגן על הערים המרכזיות שעדיין בידו כמו חומס ודמשק, הצבא הסורי נוטש עמדות ומאבד נכסים חשובים, חלקם חשובים ביותר עבור איראן.
ביום שישי עזב הצבא הסורי את מזרח המדינה ובכלל זה מעבר הגבול בו כמאל עם עיראק. מי שנכנס במקומו הם הכוחות הכורדים – צבא סוריה הדמוקרטית SDF - שנהנים מגיבוי אמריקאי. מבחינת איראן מדובר במפלה של ממש שכן אזור הגבול עם עיראק ובדגש על מעבר בו כמאל היה מרכיב חשוב בשרשרת האספקה של "הציר האיראני" ודרכו עברו לוחמים, אמל"ח וכסף לכוחות הפרו-איראנים בסוריה וכן לחיזבאללה בלבנון.
בלי שליטה איראנית במעבר הגבול עם עיראק תהליך ההתעצמות מחדש של חיזבאללה יתקשה להמריא וגם סיכויי ההישרדות של משטר אסד הנשען על המיליציות הפרו-איראניות מצטמצמים. נכס נוסף שאיבדו אתמול האיראנים בסוריה הוא מעבר הגבול "נסיב" עם ירדן. גם שם נסוגו כוחות הצבא הסורי ופינו את הדרך למיליציות מקומיות להשתלט עליו. מאז 2018, אז השתלטו כוחות אסד על מעבר הגבול הזה עם ירדן, כוחות פרו-איראנים כולל חיזבאללה הפכו לגורם הדומיננטי. שליטה במעבר נסיב משמעה שליטה בפעילות הסחר של כל אזור דרום סוריה.

1 צפייה בגלריה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה. הצבא איבד נכסים אסטרטגיים
(צילום: Bakr AL KASSEM / AFP)

אובדן הגישה החופשית מעיראק לסוריה הוא רק איתות אחד למשטר בטהראן כי ההשקעה רבת השנים שלו בסוריה עומדת לרדת לטמיון. אם כך יקרה זה עשוי להגביר את הלחץ הפנימי על משטר האייתולות. כבר בימים האחרונים ניתן להרגיש את הלחץ הגובר בתוך איראן. שער הדולר בשוק האיראני החופשי המהווה ברומטר לתחושה בציבור האיראני מצוי בימים אלה בשיא של כ-715,000 ריאל. זוהי רמה גבוהה יותר מאשר בזמן התקיפה הישראלית בשטח איראן בשלהי אוקטובר. החשש מהקריסה בסוריה ביחד עם החשש להגברת הסנקציות על איראן עם חזרותו המחודשת של דונלד טראמפ לבית הלבן בחודש הבא עושים את שלהם.

על חשבון האזרח האיראני

בשנים עברו פורסם כי איראן השקיעה כ-50 מיליארד דולר בסוריה מאז פרצה שם מלחמת האזרחים בשנת 2011 וזאת כדי לשמר את משטר אסד. לפי מקורות באופוזיציה האיראנית, התועלת הכלכלית שהפיקה איראן מנוכחותה בסוריה בתקופה הנדונה הסתכמה בכ-18 מיליארד דולר. עקב המצב הכלכלי הקשה של האוכלוסייה האיראנית, במקרה שמשטר אסד יופל, הדבר צפוי לעורר מחדש תסיסה פנימית באיראן. יש לזכור כי בעבר בתקופות של מחאה עממית באיראן הושמעו קריאות בגנות הפניית מיליארדי דולרים מאיראן למדינות כמו לבנון וסוריה וזאת על חשבון תקציבי הפיתוח לרווחת האזרח האיראני.
למרות שכרגע נראה כי מצב המשטר הסורי ותומכיו בכי רע, עדיין לא ניתן להספידו בצורה מוחלטת וזאת על סמך ניסיון העבר. המשטר עדיין שולט בשטחים אסטרטגיים ובראשם דמשק והחוף הסורי. גם במהלך מלחמת האזרחים נראה היה שאסד יופל במהרה אך הוא הצליח לשרוד. עם זאת, להבדיל מהתקופה ההיא ישנם מספר משתנים שאינם פועלים לטובתו של אסד הפעם. ראשית, היכולת של חיזבאללה - שמילא תפקיד חשוב בסיוע למשטר במלחמת האזרחים - לשלוח כוחות לסוריה קלושה לאחר המערכה הקשה מול ישראל. בנוסף, משענת נוספת שהייתה לאסד בסיבוב הקודם – רוסיה – עסוקה עתה במלחמה באוקראינה ונראית לפחות בשלב הזה פחות נכונה להתגייס במלוא יכולתה למען הישרדותו של המשטר.