סגור
תקיפה ישראלית ב דרום לבנון 09.11.24
תקיפה של צה"ל בדרום לבנון. לפי הערכות הבנק העולמי, המלחמה גרמה לנזק פיזי בשווי 3.4 מיליארד דולר (צילום: AFP)

כך משתמש חיזבאללה במזומנים ובקבוצות ווטסאפ כדי לשוב ולהתחזק

תחקיר "פייננשל טיימס" חושף את האמצעים שבהם נוקט ארגון הטרור כדי לזכות בחזרה בתמיכת התושבים: מקבוצות ווטסאפ מקומיות שמבטיחות צ'קים, דרך פיצויים של עד 14 אלף דולר למי שבתיהם נהרסו ועד תשלום דמי שכירות וקנייה של רהיטים חדשים.  מנגד, תושבים מתלוננים כי בארגון מטביעים אותם בבירוקרטיה ודורשים קבלות ומסמכי רישום של מכוניות שנהרסו

חיזבאללה מנסה להתאושש מהמפלה שספג ומתבסס על רשת של ארגוני רווחה חברתיים כמו בתי ספר ובתי חולים כדי לנסות ולזכות בחזרה בתמיכת התושבים, כך לפי תחקיר שפרסמו ב"פייננשל טיימס" שהתבסס על ריאיונות עם מעל 20 אנשים הקשורים לארגון הטרור.
מאמצי השיקום של חיזבאללה כוללים לפי הדיווח ועדות מיוחדות של מהנדסים שמונו ליישובים בדרום המדינה, שנפגעו בצורה הקשה ביותר מפעילות צה"ל, ותפקידם לאמוד את הנזקים לבתים ולהתחיל בעבודות השיקום. לפי זרוע הבנייה של חיזבאללה, ג'יהאד אל בינה, הוועדות הללו כבר בדקו מעל 270 אלף בתים. לאחר השלמת הליך השמאות, התושבים זכאים לצ'ק פיצוי ולמזומנים הממתינים להם בסניפים המקומיים של המוסד הפיננסי אל קרד אל חסן, שבבעלות חיזבאללה.
בארגון משתמשים גם בקבוצות ווטסאפ מקומיות ושכונתיות כדי להתחבר מחדש לתושבים ולהציע להם את הפיצויים. "שלום לכולם, הנה השמות של האנשים שההמחאות שלהם הגיעו", נמסר בהודעה קולית שנשלחה בקבוצות הללו. "תוכלו לאסוף אותן ממחר בבוקר". ההודעה ממשיכה ומרגיעה גם את מי שלא ברשימה. "כדי שאף אחד לא יתלונן שהצ'ק שלו לא הגיע, מדובר רק בצ'קים שהגיע עד כה".
לפי יומון החיזבאללה, אל אכבר, הארגון חילק כבר פיצויים בשווי של 400 מיליון דולר לקרוב ל-140 אלף אנשים. כך, אנשים שהבית שלהם נהרס כליל מקבלים בין 12 אלף דולר ל-14 אלף דולר, שאמורים לכסות שכירות לשנה בבית אחר ולממן ריהוט חדש. בחיזבאללה מספקים גם טיפולים רפואיים.
בכל זאת, יש גם תלונות נגד ההליך, המתואר לרוב כאיטי מדי וכלא מעריך נכון את שווי הנכסים. תושב בעלבכ בשם אחמד סיפר לפייננשל טיימס כי הדירה שלו נהרסה מהפצצות צה"ל שכוונו נגד הדירות התחתונות בבניין, שהושכרו למפקדים בחיזבאללה. אף שלהערכתו הנזק עמד על לפחות 10 אלף דולר, הוא קיבל פיצוי של 2,500 דולר בלבד. "אנחנו עדיין גרים בבית, מנסים לתקן מה שאפשר בעצמנו. אבל זה קשה, אין לנו אפילו מים זורמים", סיפר. "אנחנו לא סומכים על המדינה. אנחנו שונאים את המפלגות והמפלגות גרמו לנו לשנוא את המדינה". אדם אחר סיפר כי דחה צ'ק על סך 905 דולר בטענה שהסכום נמוך מדי.
תושבים מתלוננים גם כי בארגון הציבו מכשולים בירוקרטיים, כמו דרישה לכל הקבלות ולמסמכי רישום מכוניות, שמטרתם להקשות על קבלת הפיצויים מתוך תקווה שרבים פשוט יעדיפו לוותר על התהליך. עם זאת מחיזבאללה נמסר בתגובה כי הם עובדים "לילות כימים", וכשאנשים מתלוננים על גובה הפיצויים הם בוחנים מחדש את התביעות. "כולם יקבלו בסוף מה שמגיע להם", הדגישו.
ההערכה היא גם כי לאור הנזקים בחיזבאללה לא יוכלו לממן את כל מאמצי השיקום. לפי הערכות הבנק העולמי, המלחמה גרמה לנזק פיזי בשווי 3.4 מיליארד דולר. בכל זאת, בחיזבאללה לא מתכוונים להיעלם, ופועלים לרצות את התושבים ואת התומכים. "מבחינה צבאית הם גמורים", אמר חוסיין חמאלדין, בכיר בעיירה סריפא הסמוכה לגבול. "הם זקוקים לזמן, אך יש להם מוסדות לעזור להם".