סגור
מכולות בנמל בסין
מכולות בנמל בסין. יבאה בשנה שעברה לארה"ב סחורות בשווי 439 מיליארד דולר (צילום: China Daily via REUTERS)

גולדמן זאקס: המכסים יגלחו 2.4% בשנה מהצמיחה של סין

המכסים של 104% על יבוא סחורה מסין נכנסו היום לתוקף, ולמרות הצהרותיו של טראמפ שיגרמו להחזרת ייצור לארה"ב אנליסטים מזהירים מההשלכות מלחמת סחר מתמשכת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שעלולה לסכן את הכלכלה העולמית. קמעונאיות בגדים קטנות בארה"ב כבר החלו לבטל הזמנות ולהקפיא גיוסי עובדים

סין לא נכנעה לאיומים מדונלד טראמפ והותירה על כנם את מכסי התגובה בגובה 34% על סחורה מיובאת מארה"ב, עליהם הכריזה ביום שישי. כתוצאה מכך, היום (ד') נכנסו לתוקף מכסים נוספים בגובה של 104% על היבוא שלה לארה"ב. על אף הנחישות שמפגינה הממשלה, האנליסטים בגולדמן זאקס העריכו כי המכסים הללו ימחקו מהצמיחה של הכלכלה הסינית 2.4 נקודות האחוז.
הממשלה הסינית הציבה יעד צמיחה השנה של 5%, אך בגולדמן זאקס חושבים שהיא לא תעמוד בו, וחוזים צמיחה של 4.5%. עם זאת, בגולדמן ציינו כי השפעת המכסים אינה לינארית שכן בחלק מהמקרים סין היא הספקית היחידה של מוצרים לארה"ב, כך שהאמריקאים יתקשו למצוא להם תחליפים. בו בזמן, היצוא הנרחב של סין לארה"ב פירושו כי הכלכלה הסינית תלויה במידה רבה בארה"ב, בין בשאר בשל מיליוני הסינים שעובדים בתעשיות הייצור המיועדות לארה"ב.
התלות הזו של שתי הכלכלות הגדולות בעולם אחת בשנייה פירושה לטענת אנליסטים היא שמלחמת סחר מתמשכת בין ארה"ב וסין תהיה יקרה ותסכן את הכלכלה העולמית. ב-2024 ארה"ב רכשה סחורה מסין בשווי של 439 מיליארד דולר, שהפכו אותה ליבואנית השנייה בגודלה למדינה, אחרי מקסיקו. בראש רשימת היבוא מסין נמצאים ציוד טלקום ומחשב, בשווי של יותר מ-90 מיליארד דולר. סחורות נוספות ברשימה כוללות מכונות, ציוד חשמלי, כימיקלים וצעצועים.
במקביל, ארה"ב ייצאה לסין סחורה בשווי 143.5 מיליארד דולר, שכללה מטוסים של בואינג, סויה ונפט וכן כימיקלים ומוצרי מזון. ההערכה הרווחת היא שהמכסים יובילו לעלייה חדה במחיר של מוצרים רבים בארה"ב שזוכים לפופולריות כמו אייפונים, צעצועים, מסכי טלוויזיה ובגדים, ובכך יעלו את האינפלציה ויאטו את הכלכלה.
טראמפ חוזר וטוען כי המכסים שלו ידחפו את הייצור בחזרה לארה"ב, אך הנתונים בפועל מצביעים על כך שזו לא תהיה משימה פשוטה כל כך. אחת הסיבות העיקריות היא שמרבית המוצרים המיובאים מסין כבר לא מיוצרים בארה"ב, או שמיוצרים בכמויות קטנות. כך למשל, ארה"ב יבאה ב-2024 בגדים בשווי כולל של 75 מיליארד דולר, כש-15 מיליארד מהם הגיעו מסין. בגדים המיוצרים בארה"ב יצגו 2% בלבד מכל הבגדים שנמכרו בארה"ב.
בהתאם, ברויטרס דיווחו כי קמעונאיות ביגוד ברחבי ארה"ב כבר החלו בביטול הזמנות והקפאת גיוסי עובדים. הפגיעה מורגשת בעיקר בקרב החברות הקטנות יותר שמסתמכות על הייצור בוויטנאם ובסין. על וייטנאם הושת מכס של 46%. "המכסים יצרו נטל עצום על העסקים", אמרה קאסי אבל, הבעלים של מותג Wild Rye, המייבא מעילי סקי ומכנסי רכיבה מספקים בסין. לדבריה, החברה ספגה חלק מעלויות המכסים וזאת על מנת להימנע מהעלאת מחירים ב-40%. ב- Wild Rye ובמותגים נוספים ציינו כי בעבר ניסו לייצר את המוצרים בארה"ב, אך האיכות הייתה נמוכה, כך שמבחינתם העברת הייצור בחזרה לארה"ב אינה אופציה פרקטית.