סגור
מטוס בואינג 777-300 של חברת אייר צ'יינה
מטוס בואינג 777־300 של חברת אייר צ'יינה. הזמינה 53 מטוסים (צילום: WANG Zhao / AFP)

מלחמת המכסים של טראמפ הנחיתה עוד מכה על חברת בואינג

הודעתה הדרמטית של בייג'ינג על עצירת הזמנות של מטוסי בואינג, צעד גומלין במסגרת מלחמת הסחר, מגיעה אחרי שש שנים קשות עבור היצרנית האמריקאית ודווקא כשרשמה עלייה בהיקף המסירות. עבור סין זו הזדמנות להגדיל את נתח השוק של מטוס הנוסעים המקומי  

מלחמת הסחר בין סין לארצות הברית מוסיפה להסלים, וגולשת כעת לענף התעופה. היום דווח כי הממשלה בבייג'ינג הורתה לחברות התעופה הפועלות במדינה לחדול מהזמנות נוספות של מטוסי בואינג. במקביל, חל איסור על רכישת ציוד נלווה וחלפים מחברות אווירונאוטיקה אמריקאיות — כך על פי דיווח שפרסמה סוכנות בלומברג. ההוראה החדשה מבייג'ינג התקבלה בתגובה למכסי הגומלין שמשיתה ארצות הברית, ואשר הוקפצו בסוף השבוע האחרון ל־145%.
בייג'ינג שוקלת עתה דרכים שונות לתמוך בחברות התעופה המקומיות החוכרות מטוסים מבואינג וייאלצו להתמודד עם עלויות תפעול גבוהות יותר בעקבות עצירת רכישות רכיבי המטוסים.
כעשרה מטוסי בואינג 737 מקס נמצאים כעת בשלבי בנייה ואמורים להצטרף לציי המטוסים הסיניים. המטוסים שלגביהם הושלמה עבודת הניירת עוד לפני שנכנסו לתוקף מכסי הגומלין, יורשו להיכנס למדינה — כך לפי גורמים שדיווחו על כך לבלומברג.
העצירה של כניסת מטוסי בואינג לסין היא מכה קשה ליצרנית האמריקאית, שהתמודדה בשנים האחרונות עם משברי בטיחות חמורים, שביתות עובדים, קרקוע של ציים, רגולציה הדוקה יותר וירידה בביקושים. ההודעה הסינית, ועוד לפני כן מכסי טראמפ, הגיעו ברקע התאוששות במכירות ברבעון הראשון, כאשר בעקבות תוכניות התייעלות שונות הצליחה החברה לשקם את המוניטין שלה ואת מכירותיה. היקף המסירות זינק ב־56% ברבעון הראשון של 2025 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, זאת בהובלת דגמי ה־737.
אך כאמור, המהלכים של טראמפ מחבלים כעת בתהליכי ההתאוששות. מייקל או'לירי, מנכ"ל חברת הלואו־קוסט ריינאייר, אמר ל"פייננשל טיימס" כי החברה עשויה לדחות את קבלת מטוסי בואינג, אם מחיריהם יאמירו בעקבות המכסים. בשיחה עם העיתון הוא ציין, כי ריינאייר אמורה לקבל עוד 25 מטוסים מבואינג החל בחודש אוגוסט, אבל לא תזדקק להם עד לאביב הבא.
בתגובה למהלך הגומלין הסיני נפלה היום מניית בואינג ב־3% במסחר המוקדם, בעוד מניית איירבוס, יריבתה האירופית, טיפסה ב־1%. מתחילת השנה איבדה בואינג 7% משווייה, זאת ברקע החששות מפני השפעות המכסים, כמו גם תלונות מצד בעלי מניות על השקעת חסר של החברה בהנדסת מטוסים.
עוד לפני ההחלטה הדרמטית של סין היום נקלעה תעשיית האווירונאוטיקה הגלובלית לקו האש של מלחמת המכסים, כאשר יצרניות, חברות תעופה וספקיות החל לבחון מחדש את כדאיותם של חוזים בשווי מיליארדי דולרים, זאת לאחר שהספקית האמריקאית Howmet Aerospace הציתה מחלוקת בשאלה מי אמור לשאת במכסים הללו.
שלוש חברות התעופה המובילות בסין, אייר צ'יינה, צ'יינה איסטרן איירליינס וצ'יינה סאת'רן איירליינס, אמורות היו לקבל 53, 45 ו־81 מטוסי בואינג, בהתאמה, בין 2025 ל־2027. מאיירבוס הזמינה אייר צ'יינה 15 מטוסי A350 שהחלו להצטרף לצי ב־2022. גם צ'יינה איסטרן וצ'יינה סאת'רן משלבות בצי מטוסים מתוצרת איירבוס.
סין היתה הראשונה לקרקע את מטוסי ה־737 מקס אחרי שתי התרסקויות קטלניות ב־2018 וב־2019 שבהן נהרגו כ־350 בני אדם. בשנת 2019 סין גם השעתה את רוב הרכישות וההזמנות של המטוסים. ההחלטה להקפיא כעת הזמנות של בואינג היא שלב נוסף במלחמת הגומלין שמנהלת סין מול ארצות הברית, כאשר בשבוע שעבר היא העלתה את המכסים שהיא משיתה על יבוא אמריקאי ל־125%, מהלך שצפוי היה להקפיץ משמעותית את עלויות מטוסי הבואינג המיועדים לחברות תעופה סיניות, ובאופן פוטנציאלי לגרום לחברות הללו לשקול חלופות כמו איירבוס וגם את השחקנית המקומית החדשה COMAC. לפי תחזית של איירבוס, בשני העשורים הבאים תזדקק סין ליותר מ־9,500 מטוסי נוסעים ומטוסי מטען חדשים, המהווים מעל 20% מכלל הביקושים הגלובליים לתקופה זו.
בואינג התמודדה בשנים האחרונות עם משברי בטיחות חמורים, שביתות עובדים, קרקוע של ציים וירידה בביקושים. בעקבות תוכניות התייעלות היא הצליחה לשקם את המוניטין, והמסירות זינקו ב־56%. המכסים של טראמפ עלולים לעצור את החגיגה
יצרנית המטוסים הממשלתית COMAC כבר מספקת מטוסים לכמה מחברות התעופה המובילות בסין ובכוונתה להתרחב לשווקים נוספים בדרום־מזרח אסיה, לפני שתבחן חדירה לשווקים המערביים. בזירה הביתית, צ'יינה איסטרן איירליינס, אייר צ'יינה וצ'יינה סאת'רן איירליינס משתמשות בדגם הדגל של החברה, ה־C919, בטיסות הפנים שלהן. אם יעלה בידה לנגוס בנתחי שוק נוספים, החברה הסינית תציב תחרות משמעותית בהמשך הדרך בפני איירבוס ובואינג.
המטוס צר הגוף, שפיתוחו סובסד בידי הממשלה, ביצע את הטיסה המסחרית הראשונה שלו עוד ב־2023. עם זאת, אף שהוא כבר משמש להטסת נוסעים בנתיבים מובילים, נדרשים עוד כמה אישורים לפני שיוכל לבצע טיסות בינלאומיות. בימים אלה מפתחת החברה גם את ה־C929, המטוס רחב הגוף הראשון של החברה.
טיסות גלובליות קצרות טווח וגם ארוכות זינקו לאחר מגפת הקורונה, זאת בזכות הוזלת מחירי הכרטיסים וחבילות נופש אטרקטיביות ליעדים פופולריים. לפי נתוני מורדור אינטליג'נס, שוק התעופה העולמי יתרחב עד סוף העשור מ־343 מיליארד דולר ל־395 מיליארד דולר. בה בעת, הגדלת הייצור של מטוסי COMAC במטרה לעמוד בשורה אחת עם ענקיות כמו בואינג ואיירבוס עשויה להתגלות כאתגר רציני, שכן בשלב זה החברה מייצרת מטוס C919 אחד בחודש. לפי חברת הייעוץ IBA, המתמחה בתחום התעופה, הנתון הזה עשוי לצמוח ל־11 מטוסים בחודש עד 2040. לשם השוואה, בואינג מייצרת 38 מטוסי 737 מקס בחודש, כאשר תוכניתה היא לשלש את המספר הזה עד 2027. איירבוס, מצדה, הודיעה כי היא צופה שהייצור של מטוסי A320 יגיע לכ־75 יחידות בחודש ב־2027.
אך למרות הפערים בהיקפי הייצור, הקשיים שחוות היצרניות המערביות עשויים דווקא להועיל ל־COMAC. ההתרסקויות של מטוסי בואינג, כמו גם קשיים בייצור ועיכובים באספקה פגעו בסנטימנט המשקיעים והצרכנים ובמקביל חתכו את שווי השוק של החברה. גם איירבוס חוותה מספר קשיים בתחום הייצור והאספקה, שהובילו לעיכובים ואף לביטולים של הזמנות.
ממשלת סין מושקעת באופן משמעותי בחברה, זאת בניסיון להגדיל את שוק התעופה הסיני ובמקביל למצב את מיקומה בשוק הבינלאומי. המטרה שהגדירה לעצמה בייג'ינג היא להפחית את התלות הסינית ביצרניות הזרות, זאת בהתאם לתוכניותיה לקדם את מעמדה בזירה הטכנולוגית העולמית.