FT
אחרי כבוד המלכים במזרח התיכון, טראמפ חזר הביתה לנתונים כלכליים מדאיגים
הורדת דירוג, צניחה בביטחון הצרכנים וקושי להעביר חוק הטבות מס: זו המציאות שהמתינה לנשיא לאחר ההישגים העסקיים שרשם בסעודיה, קטאר והאמירויות. אנליסט על הורדת הדירוג של מודי'ס: "זהו תמרור אזהרה נגד הגדלת החוב הלאומי"
הביקור מלא היוהרה של דונלד טראמפ במזה"ת הסתיים ביום שישי האחרון עם התפכחות קשה בבית, שכללה הורדת דירוג, סנטימנט צרכנים מאכזב וקושי בהעברת תוכנית הטבות המס שלו שנחשבה לפרויקט דגל.
בשבועיים האחרונים שיעור התמיכה בטראמפ דווקא השתפר ושוקי ההון התאוששו, בזכות הקפאת מרבית המכסים שעליהם הכריז באפריל. שוק העבודה ונתוני האינפלציה היוו זריקת עידוד נוספת וסייעו בהרגעת החששות מפני האטה חדה או אפילו מיתון.
אך בזמן שהנשיא היה על סיפון האייר פורס וואן בדרכו לוושינגטון מאבו דאבי, הודיעה סוכנות מודי'ס על הורדת הדירוג מ־AAA, זאת לנוכח החוב הציבורי התופח. "מי שמחפש תמרור אזהרה שיתריע בפנינו מתי להפסיק להגדיל את החוב הלאומי, יכול להסתפק בהורדת הדירוג של מודי'ס", אמר מייקל פיטרסון, מנכ"ל עמותת פיטר ג'י. פיטרסון. "מדינה גדולה כמו ארצות הברית לא יכולה לחבל כך בדירוג של עצמה". מוקדם יותר באותו יום, מדד סנטימנט הצרכנים הנחשב של אוניברסיטת מישיגן הצביע על ירידה לרמה השנייה הנמוכה אי־פעם, ברקע החשש מהתלקחות אינפלציונית. זמן קצר לאחר מכן ספג טראמפ תבוסה בקונגרס, כשחברים שמרנים במיוחד במפלגה הרפובליקנית המכהנים בוועדת התקציב הצביעו נגד תוכנית הדגל שלו: חוק להארכת תוקף קיצוצי המסים שהשית בכהונתו הראשונה והחלת קיצוצים עמוקים בהוצאות הממשל.
המשחק הפוליטי הזה עומד בניגוד מוחלט לשותפויות הכלכליות בהיקף מאות מיליארדי דולרים שנחתמו במהלך ביקורו של הנשיא בסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות. מלווה בקבוצה מכובדת של אנשי עסקים בהובלת אלון מאסק ובבכירי הקבינט, בהם שר האוצר סקוט בסנט ושר המסחר הווארד לוטניק, טראמפ התייחס להסכמים הרווחיים כהצבעת אמון בכלכלה האמריקאית. "זו המהפכה התעשייתית החדשה והיא מונעת על ידי דונלד טראמפ ותייצר משרות מדהימות לאמריקאים", אמר לוטניק בריאיון לפוקס ניוז מהאמירויות.
בחזרה בוושינגטון, טראמפ בונה על "חוק גדול ויפה" שיאפשר לרכך חלק מהפגיעה שספגו משקי הבית כתוצאה ממדיניות המכסים האגרסיבית, ובכך הוא מקווה להשיב את האמון בהנהגתו הכלכלית. תוכנית המסים תופסת מקום מרכזי בסדר היום, בעוד טראמפ ומנהיגי הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים מנסים, ברוב דחוק, לקדם את אישור החקיקה. אך ביום שישי ספגו המאמצים הללו מהלומה לאחר שההצעה לא אושרה בוועדת התקציב של הקונגרס. חבר הקונגרס הרפובליקני ראלף נורמן, ממתנגדי ההצעה, הסביר: "אם נמשיך לחלק קצבאות לאמריקאים בריאים בגופם ולמהגרים לא חוקיים ולהעניק סובסידיות לתאגידים שלא אמורים לקבלן, אז אני בחוץ". לאחר ההצבעה קרא טראמפ לרפובליקנים להתאחד. "הרפובליקנים חייבים להיות מאוחדים מאחורי החוק הגדול והיפה", כתב ב־X. "אנחנו לא צריכים משקיפים מבחוץ במפלגה הרפובליקנית. די עם הדיבורים וקדימה עם המעשים".
בינתיים, רפובליקנים במחוזות בחירה מתנדנדים דורשים יותר הטבות במסים מקומיים, המכונים Salt ונחשבים לנקודת מחלוקת נוספת שעמה יצטרך הנשיא להתמודד. אך גם אם המבוי הסתום בקונגרס ייפתר, מחוקקים מצדדי משמעת פיסקאלית מזהירים מהשלכות החוק על מצבה הפיננסי של ארצות הברית. כך, הוועדה לתקציב פדרלי אחראי (CRFB), המורכבת מנציגי שתי המפלגות, הזהירה כי החקיקה תוסיף 3.3 טריליון דולר לחוב לאורך עשור ועלולה להבריח משקיעי אג"ח, כפי שעשה משבר התקציב של בריטניה ב־2022. "המצב הפיסקאלי הנוכחי של ארצות הברית גרוע מכפי שהיה מצבה של בריטניה, והשפעת החבילה הנשקלת כעת על התקציב גדולה מהתוכנית שהציגה ראשת ממשלת בריטניה דאז ליז טראס. השווקים קרוב לוודאי לא יהיו מרוצים", טענו בוועדה.
מדד סנטימנט הצרכנים לא שיקף את השפעת ההסכם שהושג בין ארצות הברית לסין להרגעת מלחמת הסחר. ועדיין, וולמארט, הקמעונאית הגדולה בעולם, הזהירה בשבוע שעבר כי תיאלץ להעלות מחירים למרות ההסכמות עם סין. כלכלנים אף הזהירו כי צניחת סנטימנט הצרכנים היא סימן נוסף לחרדה הרבה הקיימת סביב מדיניות הסחר של טראמפ.
סקר של RealClearPolitics שנערך בשבוע שעבר מצא ש־50.1% מהאמריקאים לא מרוצים מתפקודו בעוד 46.1% תומכים בו. אף שהפער הצטמצם לעומת סוף אפריל, מדובר בירידה לעומת יתרון של 6 נקודות האחוז שבו החזיק בינואר, בתחילת הכהונה.
"החששות לגבי השלכות המכסים על האינפלציה הם המקור הגדול ביותר לפסימיות עבור הצרכנים, זאת אף שהשיחות האחרונות להפחתת המכסים הובילו להתאוששות בשוקי ההון", ציין דו"ח של אוקספורד אקונומיקס ביום שישי. "הצרכנים חוששים עתה גם ממצבם הפיננסי האישי וצופים האטה בצמיחה בהכנסות".