סגור
financial times

סוחרי שורט הרוויחו 16.2 מיליארד דולר מהירידות במניית טסלה

קרנות גידור המחזיקות בפוזיציות שורט רשמו את הרווחים על הנייר הודות לירידה בחודשים האחרונים במחיר המניה של יצרנית המכוניות החשמליות שבראשה עומד אלון מאסק. מאז טיפס לשיא ב-17 בדצמבר, צנח שווי השוק של החברה ב-700 מיליארד דולר, ומהונו האישי של מאסק נמחקו יותר מ-100 מיליארד דולר

קרנות גידור המחזיקות בפוזיציות שורט הרוויחו 16.2 מיליארד דולר הודות לירידות במניית טסלה. זאת לאחר שהשווי של יצרנית המכוניות החשמליות שבראשה עומד אלון מאסק נחתך בחצי בשלושת החודשים האחרונים.
סוחרים המחזיקים בפוזיציות שורט, שפירושן שהם מרוויחים מירידות במחירי מניות, השיגו את הרווחים הללו על הנייר מאז 17 בדצמבר, אז סגרה המניה במחיר שיא, כך לפי ספקית הנתונים S3 Partners. שווי השוק של טסלה צנח ביותר מ-700 מיליארד דולר לאורך התקופה הזו, ונמחקו יותר מ-100 מיליארד דולר משווי ההון של מאסק.
ההתערבויות הפומביות של מאסק, מנכ"ל טסלה, בפוליטיקה האירופית, כולל תמיכה במפלגת הימין הקיצוני בגרמניה, גרמו לירידה במכירות החברה ברחבי אירופה. זאת בעוד שהקיצוצים הנרחבים שהוא יוזם במשרדי הממשל בתוקף תפקידו כראש המשרד החדש ליעילות ממשלתית (DOGE) הפכו אותו ליעד לביקורת ולהתקפות.
"למותג טסלה היה שווי חזק ואלון הצליח לחרב את זה לגמרי", אמר פר לקנדר מקרן הגידור Clean Energy Transition, שעברה לפוזיציית שורט על טסלה כבר לפני מספר שנים. "מאסק נמצא בצד הלא נכון מבחינת קהל הלקוחות שלו. מי שקונה טסלה הם לא אנשים עם מגפי בוקרים".
בשבוע שעבר הורידו בג'יי.פי מורגן את התחזית למחיר המניה של טסלה ל-120 דולר מ-135 דולר. "אנחנו מתקשים למצוא דוגמה דומה בהיסטוריה של תעשיית הרכב שבה מותג הפסיד כל כך הרבה שווי בזמן קצר כל כך", כתבו האנליסטים של הבנק. ביום שישי סגרה המניה במחיר של 238 דולר.
הרווחים האחרונים של משקיעי השורט מסמלים היפוך מסויים לעומת השנים הקודמות, אז קרנות גידור רבות נאלצו לוותר על ההימורים השליליים שלהם לנוכח הצטברות ההפסדים. כך, ההפסדים על הנייר למחזיקי פוזיציות שורט הסתכמו ב-64.5 מיליארד דולר מאז הונפקה טסלה ב-2010, זאת כולל הרווחים האחרונים.
בכל זאת, מספר מניות טסלה שיש נגדן פוזיציות שורט טיפס ב-16.3% בחודש האחרון ל-71.5 מיליון, שהן 2.6% מכלל מניות החברה, כך לפי הנתונים של 3S. העלייה הזו נובעת גם מהירידות הכלליות בשוקי ההון בארה"ב על רקע החששות מההשלכות הכלכליות השליליות כתוצאה מהמכסים שמשית נשיא נארה"ב דונלד טראמפ .
הצניחה האחרונה במחיר מניית טסלה מחקה את העליות שרשמה לאחר הבחירות בנובמבר, אז המשקיעים האמינו שהמניה תרוויח מהקרבה של מאסק לטראמפ.
אולם, תוצאות הרבעון הרביעי של טסלה, שפורסמו בסוף ינואר, פספסו את התחזיות ובשבוע שעבר הזהירה החברה במכתב שנשלח לנציג הסחר האמריקאי כי מלחמת הסחר שבה פתח טראמפ עלולה לחשוף אותה למכסי תגובה, שייקרו את ייצור המכוניות בארה"ב.
טסלה נחשבת לחביבה על משקיעי השורט האמריקאיים, ובאביב 2020 בסביבות 300 מיליון מניות היו יעד לפוזיציות שורט. אך, ראלי של יותר מ-1,500% שנמשך עד אמצע 2021 הוביל להפסדים למשקיעים הללו. מאסק גם לא חסך את דעתו השלילית על מחזיקי פוזיציות השורט. כך, בשנה שעברה אמר כי כל מי שמחזיק בפוזיציית שורט "יושמד" לאחר שהחברה "תפתור את בעיית האוטונומיות".
לעומת מחזיקי השורט, קרן הגידור ברידג'ווטר דווקא פתחה פוזיציית לונג חדשה על טסלה ברבעון הרביעי של 2024, בעוד שחברות אחרות כמו קלירברידג' ובנק נורבגיה הגדילו את ההחזקות שלהן. מהחברות לא התקבלה תגובה.
"הרבה ממניות המומנטום הללו כמו טסלה הפכו להיות כמו מטבעות מם מהוללים", אמר משקיע השורט מארק קוהודס. "כשהן עלו, כל מי שקנה היה בטוח שהוא גאון. אבל עכשיו הן נופלו וגורמות נזק רב".