סגור
ברני סנדרס ו אלכסנדריה אוקסיו קורטז בעצרת בדנבר
ברני סנדרס ואלכסנדריה אוקסיו־קורטז בעצרת בדנבר, בשבוע שעבר. "לא נקבל חברה שבה מתקיים אי־שיוויון מסיבי בהכנסה ובעושר" (צילום: AP/ David Zalubowski)

הסנטור הוותיק שיצא ראשון מהלם התבוסה בבחירות - ומוביל את המאבק בטראמפ

בסבב עצרות ברחבי ארה"ב, כשלצידו חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו־קורטז, מצליח ברני סנדרס למשוך קהלים של רבבות תומכים. המסר שלו לנשיא טראמפ: "לא נאפשר לך, לחברך מר מאסק ולמיליארדרים האחרים להמיט חורבן על המדינה הזו"

אחרי המפלה של הדמוקרטים בבחירות לנשיאות ארצות הברית, רק נבחר אחד מהאופוזיציה מצליח לשלהב את הבוחרים המדוכאים. בימים האחרונים מושך הסנטור הוותיק מוורמונט ברני סנדרס (83) קהל גדול מאוד בסבב עצרות שהוא מקיים ברחבי המדינה תחת הכותרת "Fighting Oligarchy Tour". "לא נאפשר לך (דונלד טראמפ - ו"א) להעביר את המדינה הזו לידי האוליגרכיה", אמר סנדרס בעצרת באריזונה. "אנחנו לא נאפשר לך, לחברך מר מאסק ולמיליארדרים האחרים להמיט חורבן על המדינה הזו".



סנדרס מוגדר אמנם "עצמאי" בשנים האחרונות, אך את מרבית הקריירה הפוליטית הוא עשה כחבר המפלגה הדמוקרטית ומקפיד להצביע עם חברי המפלגה בבית הנבחרים ובסנאט. לאורך השנים הוא רכש את מעמדו כסנטור הפרוגרסיבי ביותר בארצות הברית, בדגש על נושאים חברתיים, כמו העלאת שכר המינימום הפדרלי, הרחבת ביטוחי הבריאות הממשלתיים וחיזוק רשתות הביטחון הסוציאליות. "אתם יודעים מי הם הפושעים הגדולים ביותר במדינה הזאת?", המשיך מול קהל משולהב. "אלו המנכ"לים של התאגידים הגדולים ששודדים אותנו מדי יום".

צמד פרוגרסיבי מוביל

את סנדרס מלווה חברת הקונגרס מניו יורק אלכסנדריה אוקסיו־קורטז (AOC), והשניים נחשבים לצמד הפרוגרסיבי הבולט ביותר במדינה כיום. אוקסיו־קורטז, שבבחירות הראשונות בהן ניצחה ב־2018 היתה בת 29 בלבד, הפכה לחברת הקונגרס הצעירה ביותר בהיסטוריה האמריקאית. "זה גם לא קשור רק לרפובליקאים", אמרה בעצרת באריזונה. "אנחנו זקוקים למפלגה דמוקרטית שתילחם יותר עבורנו".
החיבור בין השניים החל לפני מספר שנים, ועתה יש כבר מי שרואים בהם גורם המשלהב את הקהל הדמוקרטי, שנותר ללא מנהיגות ברורה. יש גם מי שמשתעשעים ברעיון שהשניים עשויים לרוץ יחדיו לנשיאות ב־2028, כשסנדרס יהיה בן 86. אולם, גילו המבוגר הוא כנראה הבעיה הקטנה ביותר של המפלגה הדמוקרטית, שאיבדה בבחירות בנובמבר האחרון את השליטה בסנאט ובבית הלבן. אוזלת ידה של המפלגה אל מול האגרסיביות שבה פועל ממשל טראמפ ב־100 הימים הראשונים לכהונתו השנייה הפילה את המפלגה לשפל חסר תקדים בסקרים. לפי סקר של רשת CNN שהתפרסם בשבוע שעבר, דירוג האהדה של המפלגה הדמוקרטית עומד כיום על 29% בלבד, הנמוך ביותר מאז החלה CNN לערוך סקרים כאלה ב־1992.
לאורך השנים, המסר של סנדרס לא השתנה, והוא כולל מאבק בתאגידים הגדולים, בדגש על חברות מזהמות וחברות הפארמה הענקיות, מיסוי כבד יותר על עשירים, ביטוח רפואי אוניברסלי, הגנה על עובדים וחיזוק איגודים מקצועיים. בשבועות האחרונים, המסר הוותיק הזה הפך להיות אטרקטיבי מתמיד, במיוחד כשממשל טראמפ פועל במלוא המרץ כדי לקצץ בכל תוכנית סוציאלית אפשרית, לפגוע בשירותים ציבוריים, להחזיר לאחור הישגים משמעותיים בתחום איכות הסביבה, ואפילו לסגור את משרד החינוך. זאת ועוד, במדינה מתחולל משבר דיור חמור, יוקר המחיה מזנק, וכל זאת בעוד האולטרה־עשירים, שקנו את מקומם בבית הלבן, מפרקים את הממשלה הפדרלית. במקרה של מאסק, למשל, הם אף פועלים להחליש את הרגולציה כדי לזכות בחוזים ממשלתיים נוספים ובהקלות מס.
הציבור האמריקאי לא רק כועס על טראמפ, על מאסק ועל מה שהמפלגה הרפובליקאית עושה עם כוחה הפוליטי, אלא גם על המפלגה הדמוקרטית עצמה, שבמשך שנת הבחירות הזהירה מפני כהונה נוספת של טראמפ, אך כעת אינה עושה דבר בפועל כדי לעצור אותו. "צריך שיהיה לנו האומץ לבחור במועמדים שיילחמו עבור מעמד הפועלים", הסבירה אוקסיו־קורטז בעצרת. "זו לא רק האוליגרכיה שאנחנו נלחמים בה", הוסיף סנדרס. "וזו לא רק סמכותנות שאנחנו עומדים להילחם נגדה. לא נקבל חברה שבה מתקיים אי־שיוויון מסיבי בהכנסה ובעושר, ושבה עשירים מעולם לא הצליחו יותר, בזמן שמשפחות עובדות מתקשות לשים אוכל על השולחן".

"ריכוז קיצוני של שחיתות"

על פי תזכיר שהפיץ יועצו של סנדרס, מאז חודש פברואר גייס הסנטור מעל שבעה מיליון דולרים מכ־200 אלף תורמים קטנים. ביחס לקמפיינים שלו לנשיאות ב־2016 וב־2020, הוא מושך קהל גדול פי שניים, וביום שישי האחרון הגיעו כ־30 אלף איש לעצרת שלו שהתקיימה בלאס וגאס.
בעצרת ציין סנדרס, כי שלושת האמריקאים העשירים ביותר - אילון מאסק, ג'ף בזוס ומארק צוקרברג - מחזיקים בהון גדול יותר מאשר 170 מיליון האנשים שנמצאים בתחתית החברה האמריקאית. "אין להם שמץ של מושג מה קורה בעולם האמיתי", אמר לקהל, והזכיר כי רוב המשפחות האמריקאיות חיות מתלוש אחד לשני. "לא נקבל מבנה חברה אוליגרכית שבה קומץ מיליארדרים מנהלים את הממשלה". ואילו אוקסיו־קורטז הזהירה מפני "ריכוז קיצוני של כוח ושחיתות שמשתלט על המדינה הזו כפי שמעולם לא היה".
אולם לא כולם מחבבים את מסע הצמד ברחבי ארצות הברית. כמה נבחרים מהמפלגה הדמוקרטית כבר האשימו אותם ב"פוליטיקה פרפורמטיבית", כמוה רק נבחרים ממדינות כחולות לחלוטין יכולים להרשות לעצמם. "אני לא יכולה לעשות את מה שהיא עושה, כי אנחנו חיים במדינה סגולה ואני פרגמטיסטית", אמרה הסנטורית הדמוקרטית ממישיגן אליסה סלוטקין. "הם אומרים הרבה, אבל מה בעצם הם עשו כדי לשנות את המצב עם דונלד טראמפ?".