סגור
הפצצה של חיל האוויר ב רצועת עזה מלחמה בעזה 16.5.25
הפצצה של חיל האוויר ברצועת עזה (צילום: REUTERS/Ammar Awad)

קנדה, בריטניה וצרפת: "ההסלמה בעזה בלתי-נסבלת, נשקול סנקציות"

מתקפה דיפלומטית חריגה: מנהיגי שלוש המעצמות פרסמו הצהרה משותפת שבה קראו לישראל להפסיק את פעילותה הצבאית בעזה - ולהסיר את ההגבלות על הכנסת סיוע הומניטרי. "רמת הסבל האנושי ברצועה בלתי נסבלת", מסרו 

בריטניה, צרפת וקנדה יצאו הערב (יום שני) למתקפה דיפלומטית חריגה ומשותפת - ואמרו בין היתר כי בשל ההסלמה ה"בלתי-נסבלת" בעזה ישקלו להטיל סנקציות נגד ישראל. שלוש המעצמות פרסמו הצהרה משותפת חריגה בחריפותה, שבה הן קוראות לישראל להפסיק לאלתר את פעולותיה הצבאיות בעזה, ולהסיר את ההגבלות על הכנסת סיוע הומניטרי.
בהצהרה, שפורסמה על ידי לשכת ראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר, בשיתוף שני המנהיגים הנוספים עמנואל מקרון ומארק קרני, נכתב: "אנו קוראים לממשלת ישראל להפסיק מיד את פעולותיה הצבאיות ברצועת עזה ולאפשר הכנסת סיוע הומניטרי באופן מיידי, בשיתוף פעולה עם האו"ם ועל פי עקרונות הומניטריים". השלוש גם דורשות מחמאס לשחרר את כל החטופים.
המנהיגים האשימו את ישראל באי-מתן סיוע הומניטרי חיוני, וכתבו כי הדבר "עלול להוות הפרה של המשפט ההומניטרי הבינלאומי". הם גם גינו את דבריהם של חברי ממשלה ישראלים, שרמזו לדבריהם על גירוש תושבי עזה: "העברת אוכלוסייה בכפייה מהווה הפרה של הדין הבינלאומי".
למרות ההכרה בזכותה של ישראל להגן על אזרחיה, הדגישו שלוש המדינות בצל תחילת מבצע "מרכבות גדעון" כי "ההסלמה הנוכחית בלתי מידתית" – והן שוקלות צעדים נוספים. "לא נעמוד מנגד בעוד ממשלת נתניהו נוקטת צעדים חמורים שכאלה", נכתב. בין הצעדים האפשריים שצוינו, כאמור - סנקציות ממוקדות.
בנוגע לגדה המערבית, קראו המדינות לישראל להפסיק את הרחבת ההתנחלויות, שהן מגדירות כבלתי חוקיות וכתורמות לערעור פתרון שתי המדינות. הן מצהירות כי "לא נהסס לנקוט צעדים נוספים".
הצהרה זו מגיעה על רקע המאמצים הבינלאומיים להשגת הפסקת אש – ותמיכתן המפורשת של לונדון, פריז ואוטווה ביוזמה האמריקנית-קטארית-מצרית. סטרמר, מקרון וקרני הצהירו כי הם תומכים בהפסקת אש מיידית, בשחרור כלל החטופים ובהתקדמות להסדר פוליטי שיביא לסיום שלטון חמאס ולקידום פתרון שתי המדינות.
לבסוף, התחייבו לפעול להכרה במדינה פלסטינית "כחלק מהמאמץ להשגת שלום ארוך טווח", ולהשתתף בכינוס הבינלאומי הקרוב בניו יורק, שמטרתו "לגבש קונצנזוס עולמי בנושא".

25 מדינות קוראות לישראל: אפשרו סיוע מיידי לעזה

בהצהרה משותפת נוספת, שפורסמה במקביל לכניסת משאיות סיוע ראשונות לרצועה זה חודשים, קראו 25 מדינות מערביות וארגונים הומניטריים לישראל "לאפשר באופן מיידי את חידוש העברת הסיוע ההומניטרי". בהצהרה, שפורסמה על-ידי משרד החוץ הבריטי ונחתמה בין היתר על ידי שרי החוץ של קנדה, גרמניה, צרפת, יפן, אוסטרליה, ספרד, שוודיה ואיטליה, נכתב כי האוכלוסייה האזרחית בעזה "חייבת לקבל את הסיוע שהיא זקוקה לו בדחיפות".
לדברי החותמים, ישראל חסמה את כניסת הסיוע ההומניטרי לעזה במשך יותר מחודשיים, דבר שהוביל ל"מחסור חמור במזון, תרופות ואספקה חיונית, ולחשש ממשי לרעב המוני".
המדינות הביעו התנגדות למודל החדש שממשלת ישראל הציעה לחלוקת סיוע, ומציינות כי האו"ם וארגוני הסיוע ההומניטרי "לא יוכלו לשתף איתו פעולה כל עוד הוא אינו מכבד את העקרונות ההומניטריים – ניטרליות, אי-פוליטיזציה והפעלה עצמאית". לדבריהן, "המודל פוגע ביכולת לספק סיוע בקנה מידה מספק, מסכן את חיי העובדים בשטח, ומקשר בין סיוע הומניטרי לבין מטרות צבאיות ופוליטיות".
עוד נכתב כי "הסיוע ההומניטרי לא צריך לשמש ככלי פוליטי, ולא ייתכן שיוביל לשינוי דמוגרפי או גיאוגרפי בשטח הפלסטיני". לצד הקריאה לישראל, ההצהרה כוללת גם דרישה לחמאס לשחרר לאלתר את כל החטופים שעדיין מוחזקים ברצועת עזה, ולהתיר את הפצת הסיוע ההומניטרי ללא כל הפרעה.
המדינות קבעו גם כי "חזרה מיידית להפסקת אש וקידום פתרון שתי המדינות הם הדרך היחידה להביא שלום וביטחון לישראלים ולפלסטינים כאחד, ולהבטיח יציבות אזורית ארוכת טווח".
מוקדם יותר היום אמרה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט כי ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך גם בימים אלה לדבר עם "כל הצדדים המעורבים בסכסוך" ברצועת עזה, אחרי השיחות בין חמאס לוושינגטון שהובילו לשחרורו של שורד השבי עידן אלכסנדר. "הנשיא טראמפ רוצה שהמלחמה בעזה תיגמר", אמרה לוויט בתדרוך כתבים.
לפי דיווח דרמטי שהתפרסם לאחר מכן ב"וושינגטון פוסט", אנשי ממשלו של טראמפ העבירו מסר לישראל שלפיו "אם לא תסיימו את המלחמה - ננטוש אתכם". גורם שמעורה בפרטים אמר לעיתון כי בימים האחרונים הלחץ מארה"ב על ישראל גובר, גם בצל ההחלטה של נתניהו לאשר את הכנסת הסיוע לרצועה אחרי חודשים ללא הצבעה בקבינט.