סגור

עסקת מכירת ה-35-F לאמירויות עלולה להיפגע: "ארצות הברית חוששת מהידוק הקשרים עם סין"

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", סימנים להעמקת הקשרים בין בייג'ינג לאבו דאבי עלולים להביא לביטול מכירת הנשק המתקדם לאמירויות. בכירים אמריקאים אמרו לעיתון כי ממשל ביידן עדיין מנהל מו"מ על תנאי ההסכם ודורש ערבויות לכך שלסין לא תהיה גישה לטכנולוגיה המתקדמת

אף שהממשל האמריקאי כבר אישר את מכירת הענק של נשק מתקדם לאיחוד האמירויות, הקשרים המתחזקים של אבו דאבי עם סין עלולים לפגוע בעסקה, כך דיווח "הוול סטריט ג'ורנל".
בחודש שעבר הודיע ממשל ביידן לקונגרס כי החליט להמשיך בעסקת מכירת הנשק המתקדם לאיחוד האמירויות, שאותה גיבש הממשל הקודם במקביל לנורמליזציה בין ישראל לאמירויות. העסקה כוללת עד 50 מטוסי F-35, עד 18 מל"טים חמושים וציוד מתקדם נוסף בהיקף של 23 מיליארד דולר. הנשק לא אמור להגיע לידי אבו דאבי לפני 2027.
2 צפייה בגלריה
הקברניט מטוס F35 קרב חמקן מטוסים קרב אוויר
הקברניט מטוס F35 קרב חמקן מטוסים קרב אוויר
מטוס F35
(צילום: (Defensie (CC0)
בכירים אמריקאים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי צבא סין שלח ציוד לאמירויות, ובארצות הברית חוששים שבייג'ינג תקים שם בסיס צבאי. לדברי הבכירים, שני מטוסים השייכים לצבא סין נחתו בשבועות האחרונים באיחוד האמירויות ופרקו ארגזים שתכולתם לא ידועה. לפי דו"חות מודיעין, בייג'ינג אף דנה בשליחת מאות אנשי צבא לאמירויות.
אחד הבכירים ציין כי וושינגטון הבהירה לאבו דאבי שהקמת בסיס סיני באמירויות תביא לביטול העסקה. עם זאת הוא הוסיף שוושינגטון ואבו דאבי עשויות לא להסכים על מה נחשב בסיס.
העמקת הקשרים עלולה להביא לביטול העסקה
לפי הדיווח, הסימנים להעמקת הקשרים בין בייג'ינג לאבו דאבי עלולים להביא לביטול העסקה. אף שהמכירה כבר אושרה, ממשל ביידן עדיין מנהל משא ומתן על תנאי ההסכם ודורש לקבל ערבויות בנוגע לנשק. השיחות מתמקדות בבקשת ארצות הברית שישראל תשמור על יתרון כמותי של הנשק המתקדם; שאבו דאבי לא תאפשר לסין או לכל צד שלישי אחר גישה לטכנולוגיית הלחימה האמריקאית המתקדמת; ושלא ייעשה שימוש בנשק הזה בתימן או בלוב.
2 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן 7.4.21
ג'ו ביידן 7.4.21
ג'ו ביידן
(רויטרס)
לדברי הבכירים, בארצות הברית חוששים משאיפותיה של סין באזור המפרץ כולו, כולל בסעודיה, ומשיתופי פעולה טכנולוגיים של סין עם האמירויות ומדינות נוספות. משלחת של בכירים בבית הלבן, במשרד ההגנה ובמחלקת המדינה אף הגיעה בתחילת החודש לביקור באמירויות ובמדינות נוספות באזור כדי לדון בחששות הללו.
הקונגרס יבחן את העסקה
לאחר שממשל ביידן אישר את המכירה, יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים האמריקאי גרגורי מיקס הודיע כי הוא וחברי קונגרס נוספים מודאגים מההסכם. "יש לי שאלות רבות בנוגע להתקדמות של ממשל ביידן בנושא העברת מטוסי קרב, רחפנים, תחמושת וכלי נשק אחרים. למרבה המזל, אף אחת מהעסקאות הללו לא תתרחש בקרוב, כך שיהיה לקונגרס מספיק זמן לבדוק אם הן צריכות להתקיים, באילו תנאים ותחת איזה מגבלות", אמר מיקס.
ישראל, נזכיר, הודיעה שלא תתנגד לעסקה אחרי השתלשלות אירועים ארוכה, שכללה הכחשה מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו; משא ומתן מתקדם שניהל שר הביטחון בני גנץ מול האמריקאים; ועסקת נשק שהבטיחה את עליונותה הביטחונית של ישראל. לאחר הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, חשף "ידיעות אחרונות" כי כחלק מהעסקה ישראל הסכימה שהאמריקאים ימכרו לאמירויות מטוסי F-35 ומל"טים - צעד שעשוי, בין היתר, לפגוע בעליונות האווירית הישראלית במזרח התיכון.