סגור

איראן וסין חתמו על הסכם לשיתוף פעולה צבאי וכלכלי

בטלוויזיה האיראנית שודר הטקס שבו חתמו שתי המדינות על הסכם שיפגע במאמצים האמריקאיים לבודד את טהרן בגלל תוכנית הגרעין. לפי ההסכם, בייג'ינג תשקיע בפרויקטים באיראן ותעמיק את המעורבות הצבאית במזרח התיכון, בתמורה לאספקה שוטפת של נפט ב-25 השנים הבאות. ברקע: קו תקיף של ביידן נגד סין

איראן וסין חתמו היום (שבת) על הסכם לשותפות כלכלית וביטחונית, שיסלול את הדרך להשקעות סיניות באיראן בהיקף של מיליארדי דולרים. ההסכם, שאותו גיבשו שתי המדינות במשך שנים, נחתם ברקע "הפסגה המתוחה" שהתקיימה בשבוע שעבר בין סין לארה"ב, ובמקביל לגישושים סביב החזרה להסכם הגרעין.
משרד החוץ האיראני אישר מוקדם יותר כי ההסכם ייחתם במסגרת ביקורו של שר החוץ הסיני וואנג יי בטהרן. "מדובר במפת דרכים מלאה בתחום המדיני, הצבאי והכלכלי", אמר דובר משרד החוץ האיראני סעיד חטיבזאדה. "אנחנו מאמינים שזה יביא להעמקת הקשר בין סין לאיראן".
לפי חטיבזאדה, מי שיזם את שיתוף הפעולה היה נשיא סין שי ג'ינפינג, במהלך ביקור באיראן ב-2016. שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף אמר בקיץ האחרון שהקבינט של הנשיא חסן רוחאני אישר את הצעד בחודש יוני 2020. גורמים בממשל האיראני הצהירו אז שיש הסכם עם סין שממתין לאישור, ושהגרסה הסופית שלו כבר נוסחה.
לפי טיוטת ההסכם שנחשפה בשנה שעברה ב"ניו יורק טיימס", השותפות תרחיב משמעותית את המעורבות הסינית בתחומים רבים באיראן, כולל בתחום האנרגיה. בתמורה להשקעות משמעותיות של סין בעשרות פרויקטים ובתחומי הבנקאות, התקשורת, הנמלים והרכבות היא תקבל אספקה שוטפת של נפט איראני ב-25 השנים הקרובות - ובהנחה גדולה.
טיוטת ההסכם גם מתארת את העמקת שיתוף הפעולה הצבאי בין הצדדים - מה שעשוי להביא ל"דריסת רגל סינית" באזור בעל חשיבות אסטרטגית גבוהה של ארה"ב. לפי ההסכם לסין ולאיראן יהיו תרגילים צבאיים משותפים, והן ישתפו פעולה במחקר ופיתוח נשק ויחלקו ביניהן מודיעין - הכול כדי "להילחם בטרור, בסחר סמים ובני אדם ובפשעים חוצי גבולות".

2 צפייה בגלריה
נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא סין שי ג'ינפינג
נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא סין שי ג'ינפינג
נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא סין שי ג'ינפינג במפגש ב-2016
(צילום: איי פי)

טיוטת ההסכם המתגבש פורסמה בשנה שעברה ברקע המאמצים של נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ לבודד את הממשל האיראני בגלל תוכנית הגרעין שלו. לפי פרשן ynet לענייני צבא וביטחון רון בן ישי, הסכם שיתוף הפעולה יעניק לאיראן "גלגל הצלה" לכלכלתה הקורסת ואפשרות לעקוף את הסנקציות האמריקאיות. סין תרוויח נוכחות אסטרטגית באזור ותעצים את מעמדה כמעצמה כלכלית - ואילו ארה"ב תספוג מכה קשה למעמדה באזור.
חידוש הסנקציות האמריקאיות בתקופת טראמפ והאיום להעניש חברות שנמצאות בקשר עסקי עם טהרן, הבריחו משקיעים מאיראן והגבילו את הסחר עם המדינה. הייאוש האיראני הוביל את המדינה לזרועותיה של סין. לפי גורמים שבקיאים בפרטי ההסכם סין תשקיע באיראן סכום של כ-400 מיליארד דולר ב-25 השנים הקרובות.
הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן ובכירי ממשלו דורשים מאיראן לחזור לקיים את הסכם הגרעין כדי שארה"ב תעשה זאת גם כן ותסיר את הסנקציות - אך הלילה כבר נשמע בכיר אמריקאי מעט אחרת. אותו בכיר, שהתראיין בעילום שם לרויטרס, אמר כי "העניין הוא לא מי מאיתנו יהיה הראשון לחזור לקיים את ההסכם - אלא אם נסכים על אילו צעדים יעשה כל אחד מהצדדים בדרך לחזרה להסכם". לדברי אותו גורם, "זו לחלוטין לא העמדה שלנו שאיראן תחזור לקיים את כל תנאי הסכם הגרעין לפני שארה"ב תפעל גם כן". לדבריו, "נצטרך להסכים על צעדים הדדיים, כך שכשאנחנו נעשה x, איראן תעשה y. אני לא יודע מי יהיה ראשון, זה יכול להיות בו-זמנית. נהיה פרגמטיים בנושא".

בדרך לעוד החרפה ביחסי ארה"ב וסין?

החתימה על ההסכם צפויה להחריף עוד את המתיחות בין ארה"ב לסין, שיחסיהן הידרדרו מאז פרוץ מגפת הקורונה. בדיוק לפני שבוע ניהלו שתי המעצמות שיחות קשות באלסקה, שבהן מזכיר המדינה אנתוני בלינקן והיועץ של ביידן לביטחון לאומי ג'ייק סליבאן נזפו בסינים על שלל נושאים.
הם תקפו את סין על היחס שלה לזכויות אדם בחבל המוסלמי שינג'יאנג, ובטיבט, ומחו על הפעולות התוקפניות של סין בהונג קונג, בטייוואן ובים סין הדרומי. בלינקן אמר שהמעשים של בייג'ינג מאיימים על שלטון החוק ששומר על היציבות העולמית.

2 צפייה בגלריה
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
(צילום: איי פי)

שני הבכירים הסינים שהגיעו לאלסקה - שר החוץ וואנג יי והאחראי על מדיניות החוץ במפלגה הקומוניסטית יאנג ג'יצ'י - האשימו מנגד את ארה"ב בצביעות על כך שגינתה את סין – בשעה שהיא מבצעת עוולות נגד אזרחיה, ונוהגת באלימות כלפי אסייאתים-אמריקאים ובני מיעוטים. הסינים הזכירו גם את המהומות שהיו בארה"ב אחרי בחירות 2020. "זו לא אמורה להיות הדרך שבה מקבלים את פני האורחים", אמר שר החוץ הסיני על דברי בלינקן בפסגה.
בלינקן וסליבאן זעמו על שר החוץ הסיני. הם השיבו שארה"ב אמנם אינה מדינה מושלמת, אך הדגישו שהיא רוצה לפתור את הנושאים החשובים בצורה גלויה וכנה. סליבאן אמר ש"הרוטב הסודי" להצלחה של ארה"ב הוא שהאמריקאים מוכנים להתמודד עם החסרונות שלהם. מחלקת המדינה מעוניינת שיחסי ארה"ב וסין יוגדרו בין השאר באמצעות טיפול בסוגיות הבוערות שאותן רוצה ביידן לתקן, בנוסף לחיזוק הכלכלה האמריקאית ולשיפור היחסים עם בעלות הברית הדמוקרטיות של ארה"ב באסיה, כמו יפן ודרום קוריאה.
בלינקן, שחזר מביקור ביפן ודרום קוריאה עם שר ההגנה לויד אוסטין, הבהיר לסין שארה"ב מיישרת קו עם בעלות הברית שלה. "אני חייב לומר לכם שמה שאני שומע שונה מאוד ממה שאתם מתארים", אמר לבכירים הסינים. "אני שומע שביעות רצון גדולה מכך שארה"ב חזרה, ושאנחנו שוב משתפים פעולה עם בעלות הברית והשותפות שלנו. אני גם שומע דאגה גדולה בנוגע לחלק מהמעשים של הממשלה שלכם".
הביקורת הקשה של בלינקן וסליבאן נגד סין היא במובנים רבים המשך לקו התקיף של טראמפ נגד בייג'ינג. "אני גאה מאוד במזכיר המדינה בלינקן", אמר ביידן אחרי השיחות המתוחות באלסקה. בקמפיין הבחירות דחה ביידן את טענות טראמפ שלא היה תקיף מספיק ביחס לסין, כשהיה סגנו של ברק אובמה.