$
קורונה

ארה"ב: התוכנית להלוואות לעסקים קטנים יוצאת לדרך תחת אי בהירות

שר האוצר מנוצ'ין אמר כי בכוונתו להשיק היום את התוכנית בסך 349 מיליארד דולר לעסקים שנפגעו עקב התפרצות הקורונה; לדבריו, הוחלט להכפיל את הריבית להלוואות ל-1% כדי למנוע הפסד כספי לבנקים המעורבים, שכבר עתה חוששים מקצב הלוואות מהיר מדי באופן שלא יאפשר להם לבצע בדיקות נאותות נדרשות; כן עלה חשש שמשאבי התוכנית יתכלו במהירות

שירות כלכליסט 09:5303.04.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

שר האוצר האמריקאי, סטיבן מנוצ'ין, אמר כי הוא מתכנן לקדם היום (ו') את השקתה של תוכנית חילוץ בסך 349 מיליארד דולר בהלוואות לעסקים קטנים שנפגעו מהתפרצות הקורונה. זאת לאחר שהודה כי יש לבחון את דרישות המערכת הבנקאית לגבי תיקון היבטים של התוכנית שלדבריו עלולים לגרום למלווים המשתתפים בה סיכונים משפטיים וכלכליים.

 

 

 

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, במהלך תדרוך בבית הלבן אתמול (ה') אמר מנוצ'ין כי משרד האוצר והסוכנות לעסקים קטנים החליטו להכפיל את הריבית על ההלוואות ל-1% לעומת ריבית קודמת של 0.5% כך שבנקים קטנים עם עלויות פיקדון גבוהות יותר לא יפסידו כסף.

 

סטיבן מנוצ'ין סטיבן מנוצ'ין צילום: גטי אימג'ס

 

הוא אמר עוד כי מערכת הגשת הבקשות של הסוכנות לעסקים קטנים תחל לפעול ביום שישי, ועודד עסקים לפנות למלווים כדי להגיש בקשות, אם כי הוא הודה שלא כל בנק יוכל להתחיל לעבד בקשות אלה.

 

מנוצ'ין אמר את הדברים הבאים: "אתה מקבל את הכסף, מקבל אותו באותו היום, ומשתמש בו כדי לשלם לעובדים שלך. אנא החזר את העובדים שלך לעבודה במידה שפיטרת אותם".

 

האוצר והסוכנות לעסקים קטנים פרסמו בנוסף הנחיות חדשות לתוכנית, שמטרתה למנוע מעסקים שונים מלפטר את עובדיהם בעקבות ההשבתה הנרחבת שנגרמה בשל הקורונה. הנחיות אלה באות לתת מענה מסוים לחששות מצד המלווים כי קצב מתן ההלוואות המהיר ימנע מהם לבצע את בדיקת הנאותות הרגילה שלהם למניעת הונאה, הלבנת הון והתנהלות בלתי הולמת אחרת. דבר זה מרגיע את הבנקים שלא ישאו באחריות במידה שהלווים יפרו את כללי התוכנית.

 

מבקשים סבלנות 

"היינו מבקשים מכולם להיות סבלניים בזמן שהבנקים עושים כל שביכולתם על מנת להקים מערכת אמינה שתעזור לעסקים הקטנים של אמריקה", כך אמר נשיא ומנכ"ל התאחדות בנקאי הצרכנות, ריצ'רד האנט.

 

בשיחות בתחילת השבוע עם משרד האוצר והסוכנות לעסקים קטנים, מנהלי הבנקים העלו מספר סוגיות פיננסיות ומשפטיות ביישום התוכנית, בפרט שלא ניתן יהיה לצפות מהבנקים לבצע את בדיקות ההונאה והלבנת הון הרגילות שלהם, הנמשכות לעתים שבועות ארוכים. כך לפי גורמים המעורים בעניין, שאף הוסיפו כי הם סיימו את הדיונים לאחר שהבינו כי בממשל הבינו את חששותיהם, וסברו כי הושגה הסכמה על תוכנית מעשית.

 

ביום שלישי, שחרר האוצר מסמך בן שני עמודים שנראה כי הוא סותר כמה סעיפים עליהם הבנקים חשבו שהושגה הסכמה, והשאיר את המלווים בלחץ לגבי אימות ההלוואות. למחרת, קבוצות בנקים בוושינגטון, כולל קהילת הבנקים העצמאיים של אמריקה, העלו את חששותיהן בפני הממשל והזהירו כי הבנקים לא יוכלו להשתתף בתוכנית עד שיקבלו עליהם מענה.

 

תוכנית ההלוואות המובטחת בסך 349 מיליארד דולר נמצאת במרכזה של חבילת ההצלה בסכום כולל של 2.2 טריליון דולר, המיועדת להתמודדות עם משבר הקורונה. בעלי עסקים יכולים לקבל הלוואות של עד 10 מיליון דולר על מנת לכסות תלושי משכורת והוצאות אחרות כמו שכר דירה ותשתית, וזאת למשך חודשיים. גורמים בנקאיים אומרים כי היא יכולה להתכלות במהירות.

 

"אנו צופים יותר ביקוש מהיצע", אמר טוני וילקינסון, המייצג את הסוכנות לעסקים קטנים ומלווים אחרים, "עלינו לתת למלווים להרגיש בנוח בנוגע לחוקים, בכדי שנדע שכאשר אנחנו מייצרים הלוואה, בהסתמך על ערבות ממשלתית, אנו עושים את הדברים הנחוצים כדי שתהיה לנו ערבות זו". לדבריו, הבנקים יקבלו את הבקשות היום, אך לא ברור כמה מהן ניתן לאשר.

x