$
כלכלה ומדיניות

סערה מתקרבת: חמש מהכלכלות הגדולות בעולם - בסכנת מיתון

החשש מהברקזיט מסעיר את בריטניה, אבל משפיע לרעה גם על גרמניה; שיעור האבטלה הגבוה, חוב עצום ואי יציבות פוליטית מאיימים על הסביבה הכלכלית באיטליה; מי מבין 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאות במצב הכי גרוע, והאם העננה שמעליהן מוצדקת?

שירות כלכליסט 17:0318.08.19

ישראל לא לבד. ההאטה החדה בצמיחה בישראל שפורסמה היום, מצטרפת לשורה ארוכה של כלכלות בעולם, ודווקא המפותחות שבהן, שחוות האטה משמעותית בפעילות הכלכלית. חמש מהכלכלות הגדולות בעולם נמצאות בסכנת מיתון, ולא חסר הרבה כדי שיגיעו לשם.

 

הכלכלה הבריטית התכווצה ברבעון השני, ובאיטליה שמרה על יציבות. מידע שהתפרסם ביום רביעי הראה שכלכלת גרמניה, הרביעית בגודלה בעולם, התכווצה גם היא בחודשים אפריל עד יוני. "השורה התחתונה היא שהכלכלה הגרמנית נמצאת על סף מיתון," כך אמר אנדרו קנינגהם, כלכלן אירופה ראשי ב-Capital Economics.

 

חנות הדגל של חברת המוזיקה HMV נסגרה השנה בלונדון חנות הדגל של חברת המוזיקה HMV נסגרה השנה בלונדון צילום: רויטרס

 

 

מקסיקו נחלצה בעור שיניה ממיתון – שמוגדר בדרך כלל כשני רבעונים רצופים של התכווצות הכלכלה – וכלכלתה צפויה להישאר חלשה השנה. כמו כן ישנו מידע שמצביע על כך שברזיל הידרדרה למיתון ברבעון השני.

 

כלכלות גרמניה, בריטניה, איטליה, ברזיל ומקסיקו נמנות על 20 הכלכלות הגדולות בעולם. כלכלות סינגפור והונג קונג הקטנות יותר – אך הנחשבות למרכזים כלכליים חיוניים - סובלות גם הן.

 

בעוד שההאטה בצמיחה נגרמה בכל מדינה בשל מערך גורמים שונה, המשותף הוא האטת הייצור הגלובלית וירידה חדה בהיקף העסקים ברחבי העולם.

 

מפעל פולקסווגן במקסיקו. ייצור החיפושית הופסק מפעל פולקסווגן במקסיקו. ייצור החיפושית הופסק צילום: רויטרס

 

 

כלכלתה העצומה של סין צומחת בקצב האיטי ביותר שלה מזה שלושה עשורים, כשהמדינה מסובכת במלחמת סחר ארוכה עם ארה"ב, שמתכננת להטיל מכסים נוספים על יבוא מוצרים סיניים בספטמבר ובדצמבר.

 

"המאפיין המשותף הוא הרקע הגלובלי החלש", כך אמר ניל שירינג, כלכלן בכיר ב-Capital Economics.

 

קרן המטבע העולמית (IMF) חתכה בחודש שעבר את תחזית הצמיחה הגלובלית שלה ל-3.2%, השיעור הנמוך ביותר שלה מאז 2009. ב-IMF הורידו את התחזית ל-2020 לשיעור צמיחה של 3.5%.

 

גם המשקיעים הולכים ונעשים מודאגים. שוק האג"ח מאותת על משבר הולך וקרב, ויותר משליש ממנהלי ההון שנסקרו ע"י הבנק אוף אמריקה מצפים למיתון ב-12 החודשים הקרובים.

 

שוק ברומא, איטליה שוק ברומא, איטליה צילום: רויטרס

 

 

חמש הכלכלות שנמצאות בסכנה

 

כלכלת גרמניה נשענת ברמה משמעותית על יצואנים שמייצאים מוצרים לסין ולארה"ב, הירידה במכירות הרכב הגלובליות פגעה ביצואניות הרכב שלה.

 

"דוח התמ"ג מהיום מסמל את סוף עשור הזהב של הכלכלה הגרמנית", אמר קרסטן בז'סקי, הכלכלן הראשי של הבנק ההולנדי ING שפועל בגרמניה.

 

מפעל מרצדס בגרמניה, יצרניות הרכב נפגעות מהמשבר מפעל מרצדס בגרמניה, יצרניות הרכב נפגעות מהמשבר צילום: רויטרס

 

 

החשש מברקזיט ללא הסכם אמנם מושך למטה את הכלכלה הגרמנית, אך המדינה שמושפעת ממנו בצורה השלילית ביותר היא בריטניה, שכלכלתה התכווצה בפעם הראשונה מאז 2012. הכלכלה הבריטית צפויה לחזור לעצמה ברבעון השלישי ולהימנע מכניסה למיתון. אך אם ראש הממשלה החדש בוריס ג'ונסון יוציא את המדינה מהאיחוד האירופי ללא הסכם (ברקזיט קשה) שיגן על הסחר, מיתון יהפוך כנראה לבלתי נמנע.

 

באיטליה, יצרנות נמוכה, שיעור אבטלה גבוה בקרב צעירים, חוב עצום ואי יציבות פוליטית הם הגורמים המרכזיים להיחלשות המתמשכת.

 

במקסיקו נפל שיעור ההשקעות ומגזר השירותים של המדינה נמצא תחת לחץ. ברזיל, הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הדרומית, סובלת מפריון חלש ושיעור אבטלה גבוה. בשבועות הקרובים אמור להתקבל מידע שלפיו ניתן יהיה לקבוע האם ברזיל כבר נמצאת למעשה במיתון.

 

מכירת חיסול. חנות בריו דה ז'נרו, ברזיל מכירת חיסול. חנות בריו דה ז'נרו, ברזיל צילום: רויטרס

 

 

הסערה עשויה לחלוף, אך ישנם גורמי סיכון

 

עם זאת, שירינג טוען שחלק מהעננה שמרחפת מעל הכלכלה העולמית אינה מוצדקת. "ברמה הגלובלית, התייצבו הוצאות החברות על נכסים כגון ציוד, ושוק העבודה הוא עמיד".

 

שירינג הוסיף כי "ישנן נקודות של חולשה קיצונית בכלכלת העולם - במיוחד בתחום הייצור - אך חלקים אחרים שלה מחזיקים מעמד לא רע בכלל. כל זה תואם את השקפתנו שלפיה הכלכלה הגלובלית מאטה, אך לא קורסת".

 

עם זאת, שירינג הצביע על שלושה סיכונים גדולים. הראשון הוא מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. לפי הכלכלן, אם וושינגטון ובייג'ינג ימשיכו להגביר את המתחים ביניהן, הביטחון בעסקים עשוי לצלול. קרן המטבע העולמית הזהירה שתחזית הצמיחה ל-2020 תיחתך בחצי אחוז אם הסכסוך ימשיך להסלים.

 

סיכון גדול נוסף הוא שבנקים מרכזיים יישארו פסיביים, ויגרמו לתגובה שלילית בשווקים הפיננסיים שתתגלגל הלאה לכלכלה האמיתית.

 

הבנק המרכזי בארה"ב, הפדרל ריזרב, הוריד את שיעור הריבית בחודש שעבר בפעם הראשונה מזה 11 שנה, והבנק המרכזי האירופי רמז שבכוונתו לשחרר תמריצים נוספים בספטמבר. במקביל, הולך ומאמיר הלחץ על סין להוריד את שיעור הריבית בפעם הראשונה מזה ארבע שנים.

 

בנקים מרכזיים נוספים בעולם, בין היתר הודו ותאילנד, הורידו גם הם לאחרונה את שיעור הריבית במשך, וכלכלנים בשוק צופים הורדות נוספות.

 

הסיכון האחרון הוא שמגזר השירותים הגלובלי, שתמך מאוד בצמיחה, יתחיל להציג את אותה חולשה שמראה המגזר התעשייתי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x