$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

כוכבת הפופ הסינית שמנסה להציל את אמה מעונש מוות

התביעה הסינית מבקשת עונש מוות לבכירה עירונית לשעבר המואשמת בקבלת שוחד של 52 מיליון דולר. הבת, זמרת מפורסמת המתגוררת בקנדה, ניסתה לעורר אמפתיה למצבה, אך במקום זאת ספגה מתקפה ארסית

אופיר דור, בייג‘ינג 16:0809.02.19

”אימי נעצרה לפני יותר מארבע שנים ועדיין אין גזר דין. ליבי כואב אבל אני חייבת להאמין שבית המשפט ייתן תוצאה הוגנת וצודקת“, צייצה בשבוע שעבר כוכבת הפופ הסינית וואנטינג צ‘ו (Wanting Qu) בחשבון שלה בוויבו, הגרסה הסינית לטוויטר, ועוררה מיד סערה גדולה בסין. תגובות ומאמרים הקשורים לציוץ של וואנטינג נקראו 240 מיליון פעם עד כה, אך רוב התגובות לטקסט הרגשני לא היה מפרגנות במיוחד.

 

 

 

וואנטינג (35), זמרת ופסנתרנית סינית המתגוררת מאז גיל 16 בקנדה ושרה בסינית ואנגלית, פרצה ב-2012 בעקבות ההצלחה הגדולה של אלבום הבכורה שלה ” Everything in the World”, שהגיע למכירות פלטינה משולשת בסין. ב-2013 הופיעה וואנטינג עם הלהיט הגדול ביותר שלה ”You Exist In My Song“ באירוע הגאלה של ראש השנה הסיני ברשת הטלוויזיה הממלכתית הסינית CCTV, התוכנית הנצפית ביותר בטלוויזיה הסינית.

 

 

 

שנה וחצי לאחר מכן, בספטמבר 2014, נעצרה אמה של וואנטינג, ג‘אנג מינג‘יה, בכירה בעיריית חרבין בצפון-מזרח סין, באשמת קבלת שוחד בפרשת שחיתות חמורה. משפטה של ג‘אנג נערך במהלך יומיים ביולי 2016. במהלכו כפרה האם בת ה-62 בהאשמות וטענה כי הודאה קודמת שלה הושגה באופן לא חוקי ואינה קבילה. עדיין לא התפרסמה כל הכרעה בתיק נגד האם. התביעה הסינית ממליצה על עונש מוות לאם הנאשמת בקבלת סכום ענק של 350 מיליון יואן (כ-52 מיליון דולר) מיזמים פרטיים.

 

הזמרת עם אמה הזמרת עם אמה צילום: CTV

 

עובדים שנשארו בקור

 

ג‘אנג האם כיהנה בתפקיד סגנית מנהלת המחלקה לפיתוח ורפורמה בחרבין, עיר של 10 מיליון בני אדם. לפי פרסומים בעיתונות הסינית, ג‘אנג מואשמת כי סייעה ב-2009 להעביר במרמה את הבעלות על חוות תירס ממשלתית לחברה פרטית בתנאים נוחים. מאוחר יותר עברו הזכויות לחברה אחרת שרצתה להפוך אותה לפרויקט מגורים ענק. החברה השנייה שכרה לעבודה את אחיה של ג‘אנג.

 

במעונות בחוות התירס גרו 420 עובדים ו-146 פנסיונרים. לפי האשמות, איפשרה ג‘אנג להעביר את תשלומי הפיצויים שאמורים היו להגיע אל העובדים והפנסיונרים בגובה 61.6 מיליון יואן לחשבון החברה הפרטית. החברה לקחה את הכסף אך הציעה לעובדים סכום פיצויים זעום. לעובד אחד עם ותק של 20 שנה הציעו 2,000 יואן בלבד (כ-1,100 שקל נכון להיום). כדי לעודד אותם לעזוב בכל זאת, הפסיקה החברה את החימום במעונות בשיא החורף. הטמפרטורה בחרבין בחודש ינואר יורדת עד ל-24 מעלות מתחת לאפס והעובדים נאלצו לשרוף פחם כדי לשרוד את הכפור.

 

כוכבת הפופ הסינית וואנטינג צ‘ו עם אמה כוכבת הפופ הסינית וואנטינג צ‘ו עם אמה צילום: CTV

 

 

לפי אמנסטי אינטרנשיונל, סין היא המובילה העולמית ביישום עונשי מוות. הארגון מעריך כי בכל שנה סין מוציאה להורג יותר בני אדם מאשר שאר המדינות בעולם יחד. בכל זאת הטלת עונש מוות היא יחסית קיצונית במקרים של שוחד. התובעים נימקו את העונש החריף בחומרת המעשים, סכומי הכסף הגדולים המעורבים וסירובה של האם להודות באשמה. לרוב מודים הנאשמים בעבירות מסוג זה באשמה ומביעים חרטה.

 

מעצרה של ג‘אנג הוא חלק מקמפיין המלחמה בשחיתות הנרחב שיצא לפועל מאז עלה לשלטון בסין שי ג‘ינפינג ב-2012. לפי הנתונים האחרונים, יותר מ-2.7 מיליון בני אדם נחקרו במסגרת הקמפיין, 1.5 מיליון ספגו עונשים ו-58 אלף הועמדו למשפט פלילי. גם בתוך המספרים המדהימים הללו המקרה הסנסציוני של האם בולט. המקרה היווה כנראה השראה לאחת הדמויות המושחתות בסדרת הטלוויזיה הפופולרית ”בשם העם“, שעסקה במלחמה בשחיתות שלטונית. הסדרה עתירת הכוכבים, שהפיק מדור התעמולה של פרקליטות המדינה הסינית, שודרה ב-2017 וזכתה להצלחה גדולה בסין.

 

שיעור הרשעות גבוה מאוד

 

וואנטינג לא הרבתה להתבטא מאז נחשפה הפרשה. ב-2016 היא הקדישה שיר מרגש באנגלית לאמה שנקרא ”הילדה שלך“. ”לא תמיד ראינו עין בעין אבל בכל זאת הקרבת כדי שאני אשגשג“, שרה וואנטינג .“לא אכפת לי מה אנשים אומרים, תמיד אהיה הילדה האחת והיחידה שלך“. האפשרות לפרסם תגובות לשיר ב-youtube חסומה כדי למנוע השמצות, אך בתגובות לשירים אחרים של הזמרת יש שפע השמצות כאלו בסינית.

 

 

 

 

לא ברור מה רצתה להשיג וואנטינג בציוץ הנוכחי שלה, אך הזמרת זכתה למעט מאוד אמפתיה. רבים מהגולשים כינו אותה ”חסרת בושה“ וטענו כי כספי המרמה של אמה הם אלו שאפשרו לה לצאת ללמוד בחו“ל, לפתח קריירה מוזיקלית ולחיות בנוחות. "את חושבת רק על אמך, למה את לא לוקחת בחשבון את האנשים שאמך אמללה?", נכתב בפוסט אחד נגדה. "כשאת למדת בחו“ל, למה אז לא דיברת על הוגנות?", כתב גולש אחר. הדפוס של פקידים מושחתים ששולחים את ילדיהם ללימודים יקרים בחו“ל מוכר מאוד בסין, כאשר וואנטינג מתלבשת היטב על הסטריאוטיפ.

 

הגולשים הזועמים נפנפו בתמונות שפרסמה בשנים האחרונות הבת כשהיא מבלה בחופשות אקזוטיות עם בן הזוג, ראש עיריית ונקובר דאז גרגור רוברטסון. הרומן בין השניים התפרסם ב-2015 והם נפרדו ב-2017. "לומר את האמת אני קצת מרחם על האם. להשקיע כל כך בגידול הבת ובסוף לקבל כמה ציוצים בוויבו ושני שירים, האם זו באמת אהבה?", כתב בלוגר סיני ארסי במיוחד. עורך הדין של האם מסר כי אינו יודע כמה תרמה המשפחה למימון לימודי הבת בקנדה, אך הכחיש כי האם מימנה את תחילת הקריירה המוזיקלית שלה. לדבריו היחסים ביניהן היו ”סוערים“ באותן השנים.

 

בכל מקרה נראה שיש לוואנטינג מעט מאוד מה להפסיד. שיעור ההרשעות בבתי המשפט בסין גבוה מאוד. לפי נתונים שפרסמה התקשורת הסינית, נכון ל-2016 שמעו בתי המשפט במדינה 1.12 מיליון תיקים פליליים. התיקים הביאו ל-1.22 מיליון הרשעות ורק ל-1,076 זיכויים. ב-1,376 מקרים קיבלו הנאשמים משפט חוזר בו הופחת עונשם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x