$
כלכלה ומדיניות

ת"א - בין 20 הערים היקרות בעולם

דו"ח בינלאומי של בנק UBS השווייצרי, המשווה את המחירים וההכנסות ב-77 ערים בעולם, מדרג את ת"א במקום ה-19. ניו יורק חמישית ברשימת הערים היקרות, לונדון שמינית, והרבה אחרי ת"א מדורגות לוס אנג'לס (20) אמסטרדם (24) והונג קונג (33). לפי הנתונים - בת"א צריך לעבוד פי 2 יותר שעות מבניו יורק כדי לרכוש אייפון X

מיכל מרגלית, ynet 13:1029.05.18

תל אביב היא אחת מעשרים הערים היקרות בעולם – כך עולה מדו"ח "Prices and Earnings" (מחירים וההכנסות) של הבנק השווייצרי UBS לשנת 2018. תל אביב ניצבת במקום ה-19 ברשימת הערים היקרות בעולם מבלי להביא בחשבון את יוקר מחירי השכירות. בשקלול מחירי השכירות תל אביב יורדת למקום ה-20.

 

 

  

מבחינת רמות ההכנסה תל אביב מדורגת במקום ה-32, ובכוח הקנייה במקום ה-28. הדו"ח מגלה כי כדי לרכוש אייפון X צריך לעבוד בתל אביב פי 2 יותר שעות בממוצע - מאשר בניו יורק.

  

לפי הדו"ח, העיר ציריך שבשווייץ היא העיר היקרה ביותר בעולם. במקום השני העיר ז'נבה, אף היא משוויץ, ושלישית מדורגת אוסלו בירת נורבגיה. רביעית היא בירת דנמרק קופנהגן, ניו יורק מדורגת חמישית, ואחריה מדורגות טוקיו בירת יפן (6), מילאנו באיטליה (7), לונדון בירת בריטניה (8) שיקגו בארה"ב (9) והלסינקי בירת פינלנד אשר סוגרת את העשירייה הפותחת של הערים היקרות בעולם.

 

פנטהאוז במגדל W,  פארק צמרת ת"א פנטהאוז במגדל W, פארק צמרת ת"א צילום: sothebysrealty

  

תל אביב, המדורגת כאמור במקום ה-19, עוקפת ערים אחרות כמו לוס אנג'לס שבמקום ה-20, מינכן (23), אמסטרדם (24), ברלין (30) והונג קונג (33).

 

העיר לוס אנג'לס מתגאה בתואר "העיר עם כוח הקנייה הגדול ביותר של המשכורת הממוצעת". תושבי לוס אנג'לס יכולים להרשות לעצמם לקנות קרוב לרבע יותר מתושבי ניו יורק.

 

לפי מדד שווי כוח הקנייה (PPP) של המחקר, תושבי הערים באירופה ובצפון אמריקה בדרך כלל נהנים מכוח הקנייה הגדול ביותר. מנאמה, בירת בחריין, והונג קונג הן שתי הערים היחידות מחוץ לאירופה ואמריקה שנמצאות באחד מעשרת המקומות הראשונים. בירות פיננסיות גלובליות כמו ניו יורק ולונדון מדורגות במקומות 10 ו-23, בהתאמה.

 

 

ציריך ציריך צילום: שאטרסטוק

 

כשמבודדים רק אחד מתוך 128 המחירים שנותחו, מקבלים המחשה ברורה של הבדלי כוח הקנייה. כך למשל, תספורת פשוטה לנשים עולה 94.32 דולר בציריך, בהשוואה ל-22.60 דולר בקייב (אוקראינה), 12.17 דולר במקסיקו סיטי ו-7.50 דולר בקהיר (מצרים).

 

אולם, בעוד שאישה ממוצעת בציריך צריכה לעבוד 3.05 שעות כדי להרשות לעצמה את התספורת, אותו שירות דורש 12.09 שעות עבודה בקייב, 5.86 שעות במקסיקו סיטי ו-6.11 שעות בקהיר.

 

"תחרות עזה לאירופה"

 

הדו"ח, שהושק לראשונה ב-1971, מתפרסם אחת לשלוש שנים וזוהי המהדורה ה-17 שלו. המחקר משווה בין המחירים וההכנסות ב-77 ערים שונות בעולם. הדו"ח הנוכחי מוצג גם באתר ייעודי עם יותר מ-75,000 פריטי מידע שמאפשרים להשוות בין הערים השונות.

 

המחקר משווה בין 128 מחירים של מוצרים ושירותים שונים, ובין עלויות המחיה הממוצעות של 15 מקצועות המייצגים את אוכלוסיית העובדים הממוצעת. דירוג המחירים נעשה לפי סל צריכה של מוצרים ושירותים המייצג את הרגלי ההוצאה של משפחה אירופית ממוצעת בת שלוש נפשות. כך למשל, החוקרים הניחו שמשפחה אירופית ממוצעת צורכת 23 ק"ג ירקות כל חודש, אך רוכשת מכשיר טלוויזיה חדש אחת לארבע וחצי שנים.

 

חישוב המחיר המשוקלל של כל המוצרים והשירותים מבוסס על עלותם של שני סלים - אחד שמביא בחשבון מחירי שכירות על דיור והשני שלא מכלילי את מחירי השכירות על הדיור. הדירוג מתבסס על אינדקס שנקבע לפי נקודת ייחוס של המחירים בניו יורק, המיוצגים במספר 100. כך, בדירוג עלות סל המוצרים והשירותים ללא מחירי השכירות, ציריך מדורגת ראשונה עם מספר אינדקס 116.8 (כזכור, 100 מסמל את ניו יורק).

 

מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי של UBS, מסר כי "כוח הקנייה חשוב לכולנו, הן כבני אדם פרטיים והן כמשקיעים. המחקר שלנו מאפשר למי שמתכנן את החופשה הבאה שלו או מנסה להבין את התמורות ארוכות הטווח בכוח הכלכלי לקבל ניתוח מפורט של המחירים בעולם".

 

דניאל קאלט, כלכלן ראשי ומנהל ההשקעות הראשי לשוק השוויצרי ב-UBS, שגם שימש כעורך הראשי של המחקר, הוסיף כי "כמו במהדורה הקודמת, גם הפעם ציריך ניצבת בראש הרשימה כעיר היקרה ביותר בעולם. המתחרה המקומית שלה, ז'נבה, צמודה אליה במקום השני.

 

"יחד עם זאת, מדד שווי כוח הקנייה שלנו מצביע בבירור על התחלה של תחרות עזה מצד ערים מיבשות נוספות בעולם – רק שלוש ערים אירופיות נשארו בעשרת המקומות הראשונים, וכולן ירדו בדירוג בהשוואה למהדורה של הדו"ח מ-2015".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x