$
כלכלה ומדיניות

ר"מ בריטניה מתחנפת לבייג'ינג מחופשתה באלפים

במכתב לנשיא סין ולראש ממשלת סין הביעה תרזה מיי את שאיפתה להדק את יחסי הסחר בין המדינות. המסר נדרש בעקבות זעמה של בייג'ינג על הקפאת פרויקט תחנת כוח גרעינית בבריטניה, בהשקעה סינית

שירות כלכליסט 08:3217.08.16

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, הנופשת בימים אלה עם בעלה בהרי האלפים בשוויץ, העבירה מכתב לנשיא סין שי ג'ינפינג ולראש ממשלת סין לי קצ'יאנג ובו הביע את שאיפתה לחזק את יחסי הסחר בין שתי המדינות - כך מסר השר הבריטי החדש לענייני אסיה והפסיפיק, אלוק שרמה.

 

המכתב הועבר לבייג'ינג על רקע התקררות היחסים בשל הקפאת פרויקט הקמת תחנת כוח גרעינית בבריטניה, בהשקעה סינית וצרפתית.

 

שרמה, שיצא לביקור רשמי ראשון בסין בעקבות מינויו בחודש שעבר, אמר שלשום לשר החוץ הסיני וונג יי כי בריטניה מייחסת חשיבות רבה מאוד לשיתוף הפעולה עם בייג'ינג - כך לפי הודעה שפירסם משרד החוץ הסיני. "סין הינה שותפה גלובלית אסטרטגית חשובה" עבור בריטניה, הדגיש.

 

ההודעה מגיעה על רגע אי־ודאות גדלה והולכת לגבי מה שהוגדר רק באחרונה כ"תור הזהב" של יחסי סין ובריטניה. הנסיגה ביחסים החלה להסתמן בחודש שעבר, כאשר מיי הקפיאה את אישור הקמת תחנת הכוח הגרעינית הינקלי פוינט, הראשונה מסוגה בממלכה זה שלושה עשורים, בהשקעה של 18 מיליארד ליש"ט. ההחלטה הפתיעה את המשקיעים הסינים והצרפתים שקיוו לחתום על חוזי בנייה כבר בימים אלה.

 

תרזה מיי תרזה מיי צילום: אם סי טי

 

במכתבה להנהגת סין ציינה מיי כי בריטניה מעניקה את תמיכתה לאירוח פסגת הג'י 20 בסין בחודש הבא והוסיפה כי היא מצפה בכיליון עיניים להשתתפותה באירוע. וונג השיב בתגובה כי סין מקדמת בברכה את מיי וכי הוא מקווה שממשלת בריטניה החדשה תמשיך את "הדיאלוג ושיתוף הפעולה" עם סין.

 

בייג'ינג "ערוכה ומוכנה לעבוד בשיתוף פעולה עם הממשלה הבריטית החדשה על מנת לקדם את קשרי סין־בריטניה לכיוון של שותפות גלובליות אסטרטגית בת קיימא", אמר וונג לשארמה. עם זאת, אנליסטים חוששים לגורל היחסים על רקע אירועי הינקלי פוינט. פנג ז'ונגפינג, סגן נשיא המכון הסיני ליחסים בינלאומיים, אמר בשיחה עם בלומברג כי אם פרויקט הינקלי פוינט לא ייצא אל הפועל, הדבר "יטיל צל כבד" על יחסי בייג'ינג־לונדון. עוד אמר פנג כי צפויה "השפעה שלילית" על עסקאות והסכמים, כולל הסכם סחר חופשי שהתכנותו עלתה לדיון בין שתי המדינות. "הבריטים כנראה טרם הבינו את מידת ההשפעה שיכולה להיות לכך על יחסי סין ובריטניה", ציין פנג, המתמחה ביחסי סין־אירופה. "זה יעכיר את האווירה ויוביל למסקנה כי להשקעות הסיניות בבריטניה אין הרבה הגנה", ציין.

 

ההשקעה הסינית בהיקף 6 מיליארד ליש"ט בתחנת הכוח הגרעינית היתה העסקה הגדולה ביותר שהוכרזה במהלך ביקורו הממלכתי של שי בבריטניה באוקטובר שעבר. ראש הממשלה לשעבר דיוויד קמרון אף ציין אז כי ההסכם הינו הוכחה ליחסים המשגשגים בין שתי המדינות.

 

בראיון לבי.בי.סי בחודש יולי במהלך פגישת שרי האוצר של הג'י 20 בצ'נגדו שבדרום מערב סין אמר שר האוצר הבריטי פיליפ המונד כי בעקבות הצבעת הברקזיט הגיעה העת כי בריטניה תחקור "הזדמנויות חדשות". עם זאת, בטור שפירסם ב"פייננשל טיימס" בשבוע שעבר, הזהיר שגריר סין בבריטניה ליו שיאומינג כי היחסים בין שתי המדינות נמצאים ב"צומת היסטורית קריטית".

 

בינתיים, כאמור, מיי נופשת באלפים השוויצריים אף שהיא מצרה על כך שהחמיצה את עונת הפריחה של חודש יוני. על רקע דרמת הברקזיט, היא נאלצה לדחות את יציאתה לאוגוסט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x