$
כלכלה ומדיניות

התוכנית הסינית לעידוד צמיחה: תהפוך למעצמת סייבר

במסגרת תוכנית חומש תנצל סין את יכולות המגזר הטכנולוגי שלה לאסוף כמויות עצומות של מידע, כדי לייעל מגזרים מסורתיים בכלכלה. בד בבד הממשלה גם "תגביר את המאבק נגד אויבים במרחב הריבוני המקוון"

שירות כלכליסט 20:3006.03.16

סין שואפת להפוך למובילה עולמית בתעשיות מתקדמות כמו מובילים למחצה, שבבים, רובוטיקה, אווירונאוטיקה ולוויינים — כך עולה מתוכנית חומש שהציגה הממשלה בסוף השבוע במסגרת הכינוס השנתי של הקונגרס הלאומי הסיני.

 

במסגרת תוכנית הפיתוח לשנים 2016–2020 אמרה בייג'ינג כי היא מעוניינת לנצל את האינטרנט כדי לתמרץ את הכלכלה המאטה ולהפוך את סין למעצמת סייבר. המטרה הזאת תושג, לפי הממשל בבייג'ינג, באמצעות העלאת תקציב המחקר והפיתוח לשיעור של 2.5% מהתמ"ג בחמש השנים הבאות, לעומת 2.1% מהתמ"ג בשנים 2015–2011.  

 

חדשנות היא הכוח המניע של הפיתוח בסין, כך לפי ראש הממשלה לי קצ'יאנג בנאומו לפני הקונגרס. סין מקווה לרתום את היכולות של מגזר הטכנולוגיה שלה לאסוף הררי מידע לשם קידום תחומים מסורתיים יותר בכלכלה ולייעל אותם, כדי לאושש את כלכלתה שרשמה האטה בקצב הצמיחה ולאפשר את המעבר למודל צמיחה שמונע על ידי שירותים וצריכה במקום יצוא והשקעות. על פי תוכנית החומש יגדל נתח מגזר השירותים ל־56% מהתמ"ג עד 2020, לעומת 50.5% ב־2015. בד בבד התחייב ראש הממשלה לצמצם את צריכת האנרגיה ואת פליטות גזי החממה על כל אחוז מהתמ"ג בשיעורים של 15% ו־18% בהתאמה — עד 2020.

 

המדיניות החדשה, המכונה "אינטרנט פלוס", תחול גם על תחומי הממשל, הבריאות והחינוך. סין תיישם את "אסטרטגיית עוצמת הסייבר", כך נמסר בתוכנית החומש, שתהיה חיזוק למשקל שבייג'ינג נותנת לשליטה באינטרנט, הן למטרות ביטחון והן כדי להפוך לקול משפיע בממשול הבינלאומי ברשת. מטרתה של סין היא להגביר את היכולות לשלוט באינטרנט, לחזק את השליטה במרחב הסייבר ולקדם מערך ממשול אינטרנטי רב־לאומי, דמוקרטי ושקוף — כך לפי התוכנית.

 

מאז עלה לשלטון נשיא סין שי ג'ינפינג בתחילת 2013, הגבירה הממשלה את אחיזתה במרחב האינטרנטי הנחשב מבחינתה לכלי מרכזי לשליטה בדעת הקהל ולמיגור קולות היוצאים נגד המפלגה הקומוניסטית. סין "תגביר את המאבק נגד אויבים במרחב הריבוני המקוון ותגביר את השליטה בדעת הקהל הציבורית ברשת", נאמר עוד בתוכנית. בכוונת הממשל בבייג'ינג גם לייעל את חוקי ביטחון הסייבר. חוקים מסוג זה הציתו דאגה רבה בקרב חברות זרות הפועלות בסין, משום שהם מעניקים לממשלה סמכויות נרחבות להילחם במה שנתפס כאיום, החל באמצעים של צנזורה וכלה בשליטה מוגברת בטכנולוגיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x