$
המזרח התיכון

ירידת מחירי הנפט הורסת לאיראנים את התוכניות

מבחינת המשק האיראני מחיר של 30 או 40 דולר לחבית הוא אסון כלכלי, בין השאר בשל ההוצאות האדירות של הממשלה

דורון פסקין 08:2513.12.15

הירידה התלולה במחירי הנפט היא בשורה רעה ליצרניות הנפט הגדולות בעולם בכלל, וליצרניות במזרח התיכון בפרט.

 

 

 

המגמה הנוכחית בשוק הנפט העולמי, שעל פי מומחים צפויה להימשך לפחות עד סוף השנה הבאה ויכולה להגיע עד שפל של 15 דולר לחבית, טורפת במידה מסוימת את הקלפים של איראן, שקיוותה כי הסרת הסנקציות מעליה ב־2016 תגרום לתנופה כלכלית ולהגדלה ניכרת בהכנסותיה, בייחוד בזכות מגזר האנרגיה שלה.

 

הירידה במחירים נחשבת להצלחת מדיניותה של סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם שמסרבת להקטין את התפוקה. הסעודים החליטו על המהלך הזה עוד בשנה שעברה, מתוך הנחה שאם יקטינו את התפוקה יהיו מדינות אחרות שינסו לנצל את ההזדמנות ויגבירו את תפוקתן. אך המהלך הזה מתפרש גם כחלק ממלחמתה הכוללת של סעודיה ביריבתה המושבעת, איראן.

 

נפט איראני נפט איראני צילום: רויטרס

 

העימות בין הצדדים בכינוס אופ"ק האחרון ממחיש את האיבה ביניהם. סעודיה - מנהיגת העולם הסוני - ואיראן - מנהיגת העולם השיעי - נמצאות כבר תשעה חודשים במלחמה על אדמת תימן. לפי גורמים בתקשורת הערבית, הסעודים שחרקו שיניים לנוכח הסכם הגרעין בין המעצמות ובין איראן אינם יכולים להשלים עם מצב שבו תתבסס איראן כלכלית לאחר הסרת הסנקציות, ובכך תוכל לקדם את מטרותיה באזור (בין השאר באמצעות הזרמת כספים לארגוני טרור המשרתים את האינטרסים שלה).

 

לסעודים יש "אורך נשימה". עתודות המט"ח שהם צברו ב"שבע השנים הטובות" של מחירי הנפט מאפשרות להם להתמודד

עם המשבר הנוכחי. בעבר דווח כי בשדות נפט מסוימים עלות ההפקה שלהם אינה עולה על דולרים אחדים לחבית, וייתכן שזה מה שמאפשר להם לסרב להפחתת התפוקה.

 

לאיראן לעומת זאת אין מרחב תמרון כזה. מבחינת המשק האיראני מחיר של 30 או 40 דולר לחבית הוא אסון כלכלי, בין השאר בשל ההוצאות האדירות של הממשלה. בעבר הצביע מחקר בינלאומי על כך שמשטר האייתולות זקוק למחיר של 130 דולר לחבית כדי לאזן את תקציבו.

 

במצב דברים כזה נראה כי ההבטחות של נשיא איראן חסן רוחאני על "שגשוג כלכלי" באיראן אינם צפויים להתממש עם הסרת הסנקציות. אין ספק כי לאיראן עדיף משק שאינו נתון תחת סנקציות מערביות, אולם ההידרדרות במחירי הנפט עלולה לנטרל את מרבית הפירות הכלכליים שאיראן קיוותה לקטוף הן בתחום הכלכלי והן בתחום הגיאופוליטי.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלות מדינות המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x