$
כלכלה ומדיניות

אירופה במשבר

האיחוד האירופי: "גרמניה מאטה את היציאה מהמשבר"

מדיניות כלכלית המעודדת יצוא בכל מחיר עומדת במרכז הביקורת על ברלין. באיחוד האירופי חוששים שצמיחת העודף במאזן מעידה על ביקוש צרכני פנימי נמוך במדינה

סוכנויות הידיעות 19:3312.11.13

האיחוד האירופי מתכוון לבחון בצורה מקיפה את מדיניותה הכלכלית של גרמניה, מחשש שתלותה של זו ביצוא עלולה להכביד על ההתאוששות של מדינות גוש היורו מהמשבר הכלכלי שבו הן נתונות, על כך דיווח אתמול (ב') "הוול סטריט ג'ורנל".

 

 

 

העודף במאזן התשלומים של גרמניה הגיע באוקטובר לשיא של 20.4 מיליארד יורו, שיעור של יותר מ־6%. אף שכלכלת גרמניה היתה מאז ומעולם מבוססת יצוא, באיחוד האירופי חוששים שצמיחת העודף במאזן מעידה על ביקוש צרכני פנימי נמוך במדינה שהיא הכלכלה הגדולה ביותר באיחוד.

 

כוונת האיחוד לבדוק את ההשלכות של המודל הכלכלי הגרמני על החלמת גוש היורו מצטרפת לקריאות ממשרד האוצר האמריקאי, שנזף בגרמניה על "הקצב האטי של צמיחת הביקוש הפנימי בה, ותלות יתר של כלכלתה ביצוא". עוד ציין משרד האוצר בהודעה שפרסם באוקטובר כי "התנהלותה של גרמניה מכשילה את חזרתה של אירופה לאיזון בתקופה שבה מדינות רבות בגוש היורו כורעות תחת עול כלכלי כבד".

 

 

 

כלכלנים באירופה ובארה"ב סבורים שהמדיניות של גרמניה מקשה על מדינות אחרות באיחוד להגדיל את היצוא שלהן במידה שתסייע באופן מספק להחלמתן הכלכלית. לעומת זאת, בגרמניה טוענים ששינוי במדיניות הזו יהפוך את החברות הגרמניות לפחות תחרותיות בענפים דוגמת רכב, מיכון תעשייתי וכימיקלים.

 

ברוח זו דחתה גרמניה אתמול את ההאשמות של האיחוד. "העודף במאזן התשלומים שלנו לא נגרם בשל החלטות של ממשלת גרמניה, אלא בזכות חוזקה של הכלכלה הגרמנית והחברות הגרמניות", אמר דובר הממשלה סטפן ברדול.

 

הסקירה שמתכנן לבצע האיחוד האירופי היא תולדה של הנתונים על היצוא הגרמני, שכן עודף של יותר מ־6% במאזן הסחר במשך שלוש שנים נחשב על פי תקנות האיחוד ל"מוגזם", והנציבות האירופית - הזרוע המבצעת של האיחוד - מחויבת לבדוק את העניין.

 

אף שהנציבות האירופית לא תוכל לנקוט צעדים כלשהם נגד ממשלת גרמניה, מדובר בפעם הראשונה שהחוקים החדשים שמאפשרים לה להתערב בכלכלה של מדינות האיחוד יוצאו מן הכוח אל הפועל.

 

מקורות בנציבות האירופית מסרו כי אולי רהן, נציב האיחוד למדיניות כלכלית ומוניטרית, יציע לפתוח בסקירה כבר בישיבה השבועית של הנציבות ביום רביעי.

 

בפוסט שפרסם היום רהן בבלוג של הנציבות האירופית הוא ציין ש"הביקוש הצרכני בגרמניה הוכפל בשנתיים האחרונות בהשוואה ליתר מדינות גוש היורו, אבל עדיין מדובר ברמת ביקוש צנועה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x