$
כלכלה ומדיניות

פוטין חוזר לימי הצארים: רוסיה מובילה ברכישות זהב

לפי קרן המטבע הבינלאומית, בעשור האחרון רכש הבנק המרכזי של רוסיה 570 טונות של זהב, שמחירו זינק בתקופה זו ב־400%. "מדובר במשחק מגננה שהצליח. בפוליטיקה ובעסקים צריך מזל, ואין ספק שלפוטין יש מזל בשניהם"

בלומברג 19:5911.02.13

במהלך העשור האחרון הפכה רוסיה לא רק ליצרנית הנפט המובילה בעולם, כי אם גם לרוכשת הזהב הגדולה ביותר - כך לפי נתונים של קרן המטבע הבינלאומית.

 

 

 

על פי הדיווח, במהלך העשור האחרון רכש הבנק המרכזי של רוסיה 570 טונות זהב, 25% יותר מאשר סין, המדורגת שנייה. כאמצעי המחשה מדווחת בלומברג כי כמות הזהב שרכשה רוסיה כבדה פי שלושה ממשקלו של פסל החירות.

המדינה אשר מאז ומתמיד רחשה כבוד רב לזהב והתהדרה בעתודות זהב מרשימות בתקופת האימפריה הצארית, מבקשת היום להחיות את האוצר שעליו חלשה בעבר. "ככל שהמדינה מחזיקה יותר זהב, כך היא עצמאית יותר במקרה של משברים בשוקי הדולר, היורו, הליש"ט או כל מטבע רזרבה אחר", כך לפי חבר הפרלמנט הרוסי יבגני פדורוב, שאמר את הדברים לסוכנות בלומברג.

 

בעשור האחרון זינק מחירה של המתכת היקרה בשיעור של 400%, מה שהופך את ההשקעה לכדאית, לפי הערכות הצמרת הכלכלית של רוסיה. מאחורי המהלך עומד הנשיא ולדימיר פוטין, אשר כבר בכהונתו הקודמת בשנת 2005 הורה על הגדלת הרזרבות. באותה שנה עמד מחיר אונקיית זהב על 495 דולר, שיא של 18 שנה, ועתודות הזהב הרוסיות הוערכו ב־387 טונות. כיום, מחיר אונקיית זהב כבר נסק ל־1,665 דולר ולרוסיה עתודות בהיקף של כ־950 טונות. במהלך 2012 עלה מחיר הזהב ב־7%, השנה ה־12 ברציפות של עליות. ב־2013 צופים אנליסטים כי מחירו יאמיר עוד יותר, ל־1,825 דולר לאונקיה.

 

 

 צילום: בלומברג

 

"מדובר במשחק מגננה, אבל זה הצליח, לא?", אמר לבלומברג טים אש, מנהל חטיבת השווקים המתפתחים בסטנדרד בנק, בלונדון. "אתה צריך מזל בפוליטיקה ובעסקים, ואין ספק שלבחור יש מזל בשניהם", הוסיף.

 

"שינוי חיובי עבור שוק הזהב"

 

כיום רוסיה וסין הן השחקניות המובילות בשוק הזהב, כאשר מדינות מערביות בעיקר מוכרות בשנים האחרונות את הזהב שלהן. כך למשל, שוויץ מכרה בעשור האחרון כ־877 טונות זהב ששווים היום כ־48 מיליארד דולר. צרפת נמצאת במקום השני עם 589 טונות, וספרד, הולנד ופורטוגל מכרו כל אחת יותר מ־200 טונות.

 

 

פוטין. "הצליח לו" פוטין. "הצליח לו" צילום: בלומברג

 

למרות הבהלה לזהב, רוסיה מדורגת כיום רק במקום השמיני בהיקף עתודות הזהב שלה, כאשר במקום הראשון נמצאת ארה"ב עם 8.1 אלף טונות זהב. במקום השני מדורגת גרמניה עם 3.4 אלף טונות, וקרן המטבע הבינלאומית נמצאת במקום השלישי עם 2.8 אלף טונות. חרף ההצהרות והרצון להשיג גידור כנגד היורו והדולר, הזהב מהווה רק 9.5% מהרזרבות של רוסיה, כאשר לעומתה, בארה"ב, גרמניה, איטליה וצרפת מהווה חלקו כ־70% מהרזרבות.

 

אסטרטגיית ההקלה הכמותית שאותה נוקטות כלכלות גדולות כדי לגדר את נכסיהן הפיננסיים מעלה את הביקושים לזהב בעולם המתפתח, כך אמר לבלומברג מרקוס גראב, ראש מחלקת מחקר השקעות במועצת הזהב העולמית. לפני המשבר, בנקים מרכזיים מכרו כ־500 טונות זהב בשנה. היום, בהובלת רוסיה וסין, הן רוכשות כ־450 טונות בשנה. "מדובר כאן בשינוי משמעותי, ומובן שהוא חיובי מאוד עבור שוק הזהב", ציין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x