$
חברה וסביבה

סתימת פיות בספרד? הממשלה פועלת להגבלת חופש ההפגנה

לנוכח גל ההפגנות נגד מדיניות הצנע והקיצוצים, בכירה במפלגת השלטון השמרנית טוענת כי חוק יסוד חופש ההפגנה הוא "ישן, רחב ומתירני מדי", ומקדמת רפורמה שתאפשר לממשל לאסור או להגביל פעילויות התנגדות

מיכל פופובסקי 19:5603.10.12

על רקע ההפגנות נגד הקיצוצים ומדיניות הצנע שסערו במדינה בשבוע שעבר, הממשלה הספרדית פועלת ביתר שאת להגבלת חופש ההפגנה. המטרה: להרחיב את סמכויות השלטון לאסור או להגביל הפגנות גם אם אין הוכחה ברורה לכך שמדובר בהפרה של הסדר הציבורי.  

נושאת הדגל לשינוי חוק יסוד חופש ההפגנה היא כריסטינה סיפוונטס, נציגת הממשל במחוז האוטונומי של מדריד. סיפוונטס הצהירה שלשום כי זכויות ההתאספות וההפגנה בספרד הן "מתירניות ורחבות מדי" ויש "לבצע בהן התאמות" כדי "להסדיר את השימוש במרחב הציבורי".

 

ההצהרות הללו תואמות את הקו שמנהיג ראש הממשלה מריאנו ראחוי, שהציג ב־14 בספטמבר הצעה לשינוי ב"קוד עונשין" שבמסגרתו יוגדרו פעולות מסוימות הקשורות לפעילויות מחאה כעבירה פלילית.

 

הפגנות בספרד הפגנות בספרד צילום: איי אף פי

 

התובע הכללי של ספרד, אדוארדו טורס־דולסה, אמר אתמול כי הממשל יכול להגביל את זכות ההפגנה "מבחינה אדמיניסטרטיבית" בלבד, מפני שהגבלה "נרחבת" של זכות היסוד הזו עשויה לחתור תחת יסודות הדמוקרטיה — מסורת חדשה יחסית בספרד, בת כ־35 שנה. טורס־דולסה אמר בעצמו כי הציבור הספרדי נוטה לעשות שימוש מופרז בזכות היסוד להפגין כדי לנסות לערער את הלגיטימיות של מוסדות השלטון.

 

"לא ייתכן שיתקיימו במרכז מדריד עשר הפגנות בו־זמנית", אמרה סיפוונטס בראיון לרדיו הלאומי של ספרד. "בעלי העסקים מיואשים ובצדק", טענה והוסיפה כי בשנה האחרונה התקיימו בבירת ספרד לא פחות מ־2,200 הפגנות. סיפוונטס אמנם מכירה בכך שחופש ההפגנה הוא עניין חוקתי, אולם לטענתה, "מדובר בחוק מ־1983, עברו הרבה שנים מאז".

 

סיפוונטס הבהירה כי לא תנסה לשנות את החוקה, אלא את חוק היסוד שמגדיר את זכויות המפגינים, כדי להגדיל את מרחב התמרון שיש לרשויות החוק בהגבלת השעות והמקומות שבהם מותר להפגין. ראש הממשלה של הקהילה האוטונומית של מדריד, איגנסיו גונסאלס, הצדיק את סיפוונטס ואמר כי "אי אפשר שהעיר תהיה כל הזמן בכאוס בגלל שחייבים לכבד את חופש ההפגנה".

 

סיפוונטס הגנה על הדיכוי המשטרתי של ההפגנות שהתקיימו ב־25 בספטמבר וב־29 בספטמבר, שבמסגרתו נפצעו ונעצרו עשרות פעילים. לדבריה, "המפגינים מנסים היום להשיג דרך הרחוב את מה שלא הצליחו להשיג בקלפיות". עשרות אלפי מפגינים זעמו על הקיצוצים הנוספים שמתכננת הממשלה בתקציב 2013, במציאות שבה הציבור הספרדי נאלץ להתמודד עם שיעור אבטלה שנושק ל־25%. ביום ראשון צפויה הפגנת ענק נוספת במרכז מדריד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x