$
בשולי החדשות

האם הגיע סוף עידן קורות החיים?

ההשכלה לא קובעת: בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, יותר ויותר חברות נעזרות בכלים חלופיים לסינון מועמדים פוטנציאלים

סוכנויות הידיעות 22:5128.01.12

להיכן מתגלגלים כל אותם קורות החיים הנשלחים דרך האינטרנט? מועמדים השולחים קורות חיים אונליין מתלוננים לעתים קרובות שלא מכבדים אותם אפילו באישור שהמייל התקבל.

 

לאחרונה, קרן הון הסיכון Union Square Ventures האמריקאית פרסמה מודעה לאיוש משרת אנליסט השקעות, אך במקום לבקש ממועמדים לשלוח קורות חיים החליטה החברה - המשקיעה בין היתר בטוויטר, בפורסווקר ובזינגה - לבקש ממועמדים לשלוח קישורים המשקפים את "נוכחות האינטרנט" שלהם, כמו חשבון טוויטר או בלוגים למיניהם. בנוסף, נדרשו מועמדים לשלוח סרטון וידאו קצר ובו הם מספרים מדוע הם מעוניינים במשרה.

 

בחברת Union Square אומרים שגישה חדשנית זו מאפשרת לה לצוד מועמדים איכותיים יותר מהשיטה המקובלת - בייחוד עבור חברה המשקיעה באינטרנט ובמדיה חברתית. חברת ההשקעות מתעתדת לנקוט שיטה זו גם עבור איושן של משרות אחרות.

 

יותר ויותר חברות מסתמכות על רשתות חברתיות כגון לינקדן (LinkedIn), פרופילי וידאו ושאלוני אינטרנט לשם הערכת מועמדים. ישנן חברות שעדיין מבקשות קורות חיים כחלק מתהליך המיון, אך אחרות בוחרות לוותר לחלוטין על הנוהל המקובל.

  

קורות חיים - כבר מיותר? קורות חיים - כבר מיותר? צילום: שאטרסטוק

 

מטבעם, קורות חיים לא מעניקים רושם מעמיק על המועמד. "אנחנו מעוניינים לרדת לעומקם של המועמדים, להבין כיצד הם יהיו כקולגות וכיצד הם חושבים", אומרים גורמים בשוק העבודה.

 

מספר הולך וגדל של בעלי חברות מבינים שקורות החיים אינם האמצעי היעיל ביותר לקביעת יכולתו של המועמד למלא את התפקיד בהצלחה ולהשתלב בחברה מבחינה חברתית. חברות רבות נוהגות כיום להשתמש בשאלוני אינטרנט למיון מועמדים.

 

השאלות המופיעות בשאלונים מותאמות באופן פרטני למשרה. לדוגמה, שאלון שפורסם על-ידי חברת אדובי (Adobe) אמנם מציג למועמדים שאלות בדבר כישוריהם - אך הוא כולל גם שאלות אחרות כגון "מהי עבודת חלומותיך?" ו"מה היתה המשרה הטובה ביותר שאי פעם הייתה לך?". למועמדים ניתנת האפשרות לצרף לשאלון את קורות החיים שלהם, אך זו אינה דרישה שהם חייבים למלא. בחברה אומרים שהחלו להשתמש בשאלוני אינטרנט לפני כמה שנים, לאחר שמספר רב מדי של קורות חיים הגיעו למשרדיה ממועמדים שאינם מתאימים. השאלונים משמשים מעין "מסנן-עצמי", טוענים בחברה.

 

עבור משרה אחרת בחברה, התבקשו מועמדים לדרג את כישורי השיווק והשימוש ברשתות החברתיות שלהם ולבחור מלים שבאמצעותן הקולגות שלהם היו מתארים אותם - למשל "אנרגטי", "מנהיג", "רגוע", "מושלם", "יצירתי" ו"כייפי".

 

בתקופה שבה שיעורי האבטלה גבוהים, ההחלטה שלא להשתמש בשאלונים עשויה לסייע לחברות לנפות מועמדים ממאגר גדול יותר של מחפשי עבודה.

 

ראיון עבודה ראיון עבודה צילום: shutterstock

 

חברת המשחקים והמדיה IGN Entertainment מעסיקה גיימרים אדוקים בפיתוח תוכנות ומשלמת להם משכורת במהלך הכשרתם. במקום לבקש מהמועמדים להגיש קורות חיים, העלתה החברה לאתר שלה סדרה של אתגרי חשיבה שנועדו להעריך את צורת החשיבה של כל מועמד. כמו כן התבקשו המועמדים לשלוח לחברה סרטון וידאו הממחיש את אהבתם למשחקי וידאו ולמוצרי החברה.

 

מבין 100 המועמדים, רק כ-30 נבחרו להשתתף בתוכנית ההכשרה ולבסוף רק לשישה מתוכם הוצעה משרה מלאה. בין המועמדים היו כאלו שאינם נחשבים למועמדים אופייניים - חלקם לא רכשו השכלה גבוהה או שהיו חסרי ניסיון בעבודה.

 

"לו היינו מסתמכים אך ורק על קורות החיים שלהם, כפי הנראה היינו פוסלים אותם על הסף", אומרים בחברה. עם זאת, החברה כן מבקשת ממועמדים להגיש קורות חיים למשרות שגרתיות.

 

למרות כל זאת, רוב החברות עדיין מבקשות ממועמדים להגיש קורות חיים כשלב ראשון בהליך המיון, גם כאלה הנחשבות בלתי שגרתיות. כך למשל גוגל, שב-2011 צירפה 7,000 עובדים לשורותיה, בחרה אותם מבין למעלה משני מיליון מועמדים ששלחו קורות חיים לחברה. ענקית החיפוש מעסיקה "צבא" של מאות מגייסים הקוראים את כל קורות חיים הנשלחים לחברה, אך בשיטה שונה מהמקובל: מלמטה למעלה - שכן לעתים קרובות ניסיון החיים, התחביבים, פעילויות הפנאי או פעילות התנדבותית של המועמדים יכולים להעניק תובנות עמוקות יותר על המועמד ועל יכולתו להשתלב בתרבות הארגונית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x