$
חברה וסביבה

מחיר הצנע: היוונים נפטרים מתכשיטים וממכוניות כדי לגמור את החודש

בתי העבוט משגשגים בזכות הגזירות הכלכליות החדשות, אך הרשויות חושדות כי הזהב מוברח החוצה

סוכנויות הידיעות 09:2304.01.12

המשבר היווני הביא לזינוק בהיקף בתי העבוט וסוחרי הזהב, זאת בשל הצורך של היוונים למכור תכשיטים כדי לשרוד. הרשויות ביוון מסרו כי בשנה החולפת נפתחו 90% מבין 224 בתי העבוט הרשומים במדינה - כך מדווח "הניו יורק טיימס".

 

בעוד שהיזמים הללו טוענים כי העסקים שלהם חוקיים

לחלוטין, הרשויות ביוון סבורות כי רבות מהחנויות הללו משמשות הסוואה למסחר בלתי חוקי בזהב, שהיקפיו רק גדלים והולכים. לפי הרשויות, חלק גדול מהזהב מוברח אל מחוץ לגבולות יוון מוכת החוב על רקע מאמצי השלטונות לצמצם את היקפי העלמות המס. בפשיטה שנערכה באחרונה, המשטרה עצרה מכונית סמוך לנמל פטרה במערב המדינה, ועליה חצי טונה מטילי כסף, ללא תיעוד רשמי. מקור הסחורה היה בבית עבוט במרכז אתונה. במשלוח נוסף העבירה החנות טונה מטילי זהב לגרמניה, בשווי כ־8 מיליארד דולר, שוב, ללא ניירת רשמית. טרנדים דומים דווחו בעבר במדינות שונות נפגעות מיתון. בארה"ב ובבריטניה, היחלשות הכלכלות ואי־השקט בשווקים מסייעים לסוחרי הזהב לשגשג. לפני עשור נרשמה תופעה דומה בארגנטינה, על רקע קריסת כלכלתה.

 

ביוון, סוחרי הזהב צצים עתה ברחובות שבהם נסגרו ונחסמו חנויות שפשטו רגל. הסוחרים החדשים הללו, הגוזלים פרנסתם של בעלי בתי העבוט הוותיקים שפועלים ברחובות צדדיים, מנצלים את הצניחה במחירי השכירות כדי להתיישב במקומות מרכזיים. הם מפרסמים את שירותיהם בעיתונים ובטלוויזיה, ותוחבים עלוני פרסום מתחת לדלתות הבתים ומגבי המכוניות. רבים מהסוחרים הללו מקבלים גם מכוניות, יאכטות ונדל"ן מיוונים שכבר אינם מצליחים לממן אורח חיים ראוותני.

 

אף כי רוב הסוחרים אינם ששים למסור פרטים מדויקים לגבי היקף פעילותם, ישנם מי שמוכנים להודות כי עטו על ההזדמנות שיצר המשבר. "הזהב חזק, כך שיש הרבה עניין במכירתו", אומר יאניס ספיראטוס, מנהל בית עבוט במרכז אתונה. "אנחנו משרתים את הצורך הזה", הוסיף. לדבריו, 8 מתוך 10 לקוחות מעדיפים למכור את הזהב ולא למשכנו. "הם צריכים את הכסף כדי לשלם את מס החירום", הסביר, בהתייחסו למס החדש שהטילה ממשלת יוון על בעלי נדל"ן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x