$
כלכלה ומדיניות

מגפת האי–קולי: חשש להפסדי ענק בשל הפגיעה בתוצרת החקלאית באירופה

חרף הסטנדרטים הגבוהים שבהם מיוצרת הסחורה החקלאית בהולנד, בגרמניה האשימו אותה במעורבות אפשרית בהפצת החיידק שהדביק עד כה 1,500 בני אדם והביא לצניחת מחירים. רוסיה הטילה איסור על יבוא ירקות טריים מהאיחוד האירופי

סוכנויות הידיעות 19:1204.06.11

הולנד נחשבה לאחת המדינות הבודדות באירופה שבה למרות צפיפות האוכלוסייה והעלות הגבוהה של כוח עבודה, עלה בידה לפתח חקלאות משגשגת שהתחרתה במדינות שסיפקו ליבשת תוצרת במחירי רצפה, כגון ספרד וטורקיה. נכון להיום, יותר מ־100 קמ"ר משטחה של המדינה מכוסים בחממות המספקות תוצרת חקלאית

ברמת יעילות ותפוקה גבוהות במיוחד: רק בשנה שעברה היא ייצאה משטחה ירקות טריים בשווי 1.5 מיליארד יורו.

 

עם זאת, מגפת האי־קולי שפשטה בגרמניה מאיימת בימים אלה להנחית מכה קשה במיוחד על מאמציה של הולנד השכנה. עד כה נפטרו בגרמניה 18 בני אדם ונדבקו 1,500 בני אדם נוספים בחיידק, הגורם למחלת מעיים מסוכנת שעלולה להביא לאי־ספיקת כליות ולמוות.

 

 אף כי עוד לא ברור בדיוק מהיכן הגיע החיידק, העובדה שבגרמניה האשימו משלוח מלפפונים מספרד ושהזכירו גם את שמה של הולנד כמעורבת הספיקה כדי לגרום לגרמנים להפסיק לצרוך לחלוטין ירקות טריים. בהתחשב בכך שגרמניה רוכשת שליש מהתוצרת החקלאית של הולנד, הרי שמדובר בפגיעה של ממש.

 

"המשלוחים שלנו לגרמניה ירדו בכ־70%", אמר ל"פייננשל טיימס" פרנק ואן קיף, חקלאי הולנדי השייך לאיגוד הקוצר 800 טונות של עגבניות חממה בכל שבוע. לדבריו, "עד כה רוסיה היתה לקוח טוב והשלימה לנו את החסר, אך אם גם השוק הזה ייעלם, אנחנו פשוט לא יודעים מה נעשה". בכך התייחס ואן קיף לאיסור הגורף שהטילה ביום חמישי האחרון רוסיה על יבוא תוצאת חקלאית טרייה מהאיחוד האירופי — איסור שזכה לביקורת רבה בקרב האיחוד וכונה "היסטרי". 

ראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין הגיב בחריפות לביקורת שנמתחה על ארצו. הוא הגדיש כי הוא "לא יאפשר להרעיל את עמו" וציין כי עדיף לוותר על צריכת מלפפונים מאשר לסכן את בריאות הציבור. הוא הוסיף כי מצערת במיוחד העובדה שבאירופה לא מצליחים לאתר את מקור הזיהום. כעת, החקלאים בספרד ובהולנד ממתינים לראות באיזו מידה ניתן יהיה להתאושש מהירידה ביצוא, או שמא מדובר במכת מוות ליצוא התוצרת הקיץ.

 

לפי הדיווח, אלה שבכל זאת ממשיכים לקנות ירקות דורשים הנחות מפליגות של עד 50%, מה שמביא לצלילה ברווחיות של הסחורה. גם בהולנד וגם בספרד התעקשו בסוף השבוע שהתוצרת החקלאית שלהם נקייה וכי לא היה סיכוי לזיהום הירקות בתנאים הסטריליים שבהם היא מיוצרת ונשלחת. "אין שום דבר שאנחנו יכולים לעשות כרגע מלבד להמשיך לייצר את הסחורה שלנו כמו שאנחנו יודעים. אנחנו רק מחכים שיתברר שאנחנו לא אשמים", אמר ואן קיף.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x