$
כלכלה ומדיניות

אובמה מבהיר: קווי 67' - תוך התחשבות בשינויים

הנשיא האמריקני הבהיר בנאומו בוועידת איפא"ק כי ישראל והפלסטינים יקבעו בעצמם מה יהיו גבולות המדינה הפלסטינית, תוך התחשבות ב"מציאות הדמוגרפית החדשה בשטח".

ynet 18:4522.05.11
יומיים אחרי העימות עם ראש הממשלה נתניהו, עלה הערב (יום א') הנשיא האמריקני לנאום מול הוועידה השנתית של השדולה היהודית (איפא"ק) והבהיר כי על ישראל והפלסטינים להגיע להסכם המבוסס על קווי 1967, תוך התחשבות ב"שינויים בשטח".

  

אובמה, שדבריו על קווי 1967 עוררו

זעם בשבוע שעבר, ביקש לתקן את הרושם שנוצר והבהיר כי על שני הצדדים לקבוע בעצמם את סוגיית הגבולות, מה שיאפשר להם "לקחת בחשבון את השינויים בשטח שקרו ב-44 השנים האחרונות, כולל המציאות הדמוגרפית החדשה בשטח והצרכים של שני הצדדים". מדובר בהתייחסות ראשונה של הנשיא אובמה לשינויים הדמוגרפיים, סוגייה שנכללה במכתב של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש לראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ב-2004.

 

למרות המתיחות בפגישה עם ראש הממשלה ביום שישי ועל רקע החשש מקריאות בוז, נשיא ארה"ב התקבל בתשואות כשעלה לנאום. הוא התייחס בפתח דבריו לפגישה עם נתניהו, והבהיר כי "למרות שיש לפעמים חילוקי דעות, כמו שיש בין חברים, הקשרים בין ישראל לארה"ב הם בלתי ניתנים לשבירה". הוא הוסיף כי וושינגטון מחויבת להישרדותה של ישראל כ"בית חזק ובטוח לעם היהודי".

 

"אם ישנה מחלוקת, היא לא מהותית. מה שעשיתי ביום חמישי זה לומר באופן פומבי את מה שהוכר בו באופן פרטי כבר מזמן. עשיתי זאת בגלל שאנחנו לא יכולים לחכות עוד עשור, או עוד שני עשורים, עד שיהיה שלום. העולם זז מהר מדי. האתגרים יוצאי הדופן שישראל עומדת מולם רק יגדלו. עיכוב יחליש את ביטחון ישראל ואת השלום שמגיע לאזרחי ישראל".

  

"הצבעה לא תיצור מדינה פלסטינית"

 

הנשיא האמריקני אמר כי אי אפשר להמשיך לשמור על הסטטוס-קוו, אך הביע התנגדות ליוזמה הפלסטינית לקבל הכרה מהאו"ם. "שום הצבעה מעולם לא תיצור מדינה פלסטינית. ארצות הברית תעמוד בפני כל ניסיון לבודד את ישראל באו"ם או בכל פורום בינלאומי אחר. הלגיטימיות של ישראל אינה נתונה לוויכוח", אמר.

  

"ההסכם בין חמאס לפתח", אמר אובמה על הפיוס הפלסטיני, "מהווה מכשול עצום לשלום. אי אפשר לצפות מאף מדינה לשאת ולתת עם ארגון טרור שנשבע להביא לחורבנה. אנו נמשיך לדרוש שחמאס יקבל את עקרונות השלום הבסיסיים". הוא קרא לארגון לשחרר את גלעד שליט, "שנמצא הרחק מבני משפחתו כבר חמש שנים ארוכות".

  

אובמה הבהיר כי ארה"ב תמשיך לשמר את היתרון האיכותי הצבאי של ישראל, והדגיש כי "אנחו נותרים מחויבים למאבק למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". לדבריו, וושינגטון תמשיך להיאבק בדה-לגיטימציה של ישראל.

  

נשיא איפא"ק, לי רוזנברג, שיבח את הנשיא אובמה לפני נאומו והודה לו על מחויבותו הבלתי ניתנת לערעור לישראל. הוא הזכיר גם את איום הגרעין האיראני, והביע תקווה שיצליח לשכנע את הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לשוב לשולחן המשא ומתן. רוזנברג הזכיר גם את חיסול בן-לאדן, ואמר כי מדובר ב"מבצע אמיץ ונועז".

  

בערך עשרת אלפים איש, שהם "חיילי השטח" של איפא"ק בכל 50 המדינות בארה"ב, גודשים את מרכז הקונגרסים של הבירה וושינגטון. ביניהם כ-1,500 סטודנטים, פעילי השדולה למען ישראל בקמפוסים ברחבי המדינה.

  

 

זהו מפגן הכוח השנתי של אחת השדולות החזקות בארה"ב, שנייה אולי רק לשדולת בעלי הנשק (ה-NRA). פרט לנאום השנתי של הנשיא על מצב האומה, בכינוס ניכרת נוכחות גדולה במיוחד של חברי סנאט ובית הנבחרים.

 

 

בזמן שהוא מוביל בבטחה בסקרים על פני יריבים רפובליקנים אפשריים, העימות עם נתניהו עלול לנגוס בתמיכה היהודית באובמה. מובילי דעה כבר הודיעו בסוף השבוע כי הם שוקלים מחדש את תמיכתם בנשיא, שזקוק אולי יותר מהמצביעים - לתרומות מאילי ההון היהודים.

 

לפני הנאום היום דווח כי ראש השדולה, לי רוזנברג, האיץ בחברי איפא"ק שלא לצעוק בוז לאובמה במהלך נאומו על רקע העימות עם נתניהו. עמדות רוב חברי איפא"ק הן מהמרכז וימינה, אבל היסטורית הם שומרים על איפוק ומקבלים בכבוד את כל הנואמים. 

 

לשדולה יש השפעה גדולה על הקונגרס האמריקני בקידום החלטות פרו-ישראליות, עם הישגים מרשימים בהטלת סנקציות על איראן וארגוני טרור ובתחומי הסיוע הביטחוני לישראל, אבל יהודים רבים חושבים שהארגון אינו משקף את עמדותיהם הליברליות - ומעדיפים את הארגון המתחרה משמאל, ג'יי סטריט. בחזית מרכז הקונגרסים מפגינים מאות בני אדם מארגוני שמאל קיצונים נגד איפא"ק ונגד ישראל.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x