$
כלכלה ומדיניות

"חבילת החילוץ תכניס את פורטוגל לשנתיים של מיתון"

מקור בכיר בממשלת פורטוגל: "ההסכם יוביל לירידה של 2% בתמ"ג השנה, ובשנה הבאה יגרום לכך שקצב הצמיחה שלה יהיה הנמוך ביותר בגוש היורו"

אולגה ויניאר 20:5804.05.11

מקור בכיר בממשלת פורטוגל אמר היום כי צעדי הצנע, שלהם נדרשת מדינתו במסגרת הסכם החילוץ שעליו חתמה שלשום עם גוש היורו וקרן המטבע הבינלאומית, יגרמו לה לשקוע במיתון כבד. המקור אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ההסכם יוביל לירידה של 2% בתמ"ג השנה, ובשנה הבאה יגרום לכך שקצב הצמיחה שלה יהיה הנמוך ביותר בגוש היורו, ויקשה על המדינה מוכת החובות להבריא את כלכלתה ולשוב למצב פיננסי תקין.

 

ראש ממשלת פורטוגל ז'וזה סוקרטס הכריז אתמול כי ארצו הגיעה להסכם סופי עם האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית שלפיו תקבל מהם חבילת חילוץ בהיקף 78 מיליארד יורו (116 מיליארד דולר). פורטוגל היא המדינה השלישית בגוש היורו, אחרי יוון ואירלנד, שנאלצת לקבל חבילת חילוץ בינלאומית. "מדובר בהסכם טוב שיגן על פורטוגל", אמר סוקרטס על הלוואת הענק המיוחדת שאושרה לארצו לתקופה של שלוש שנים. הריבית שתשלם פורטוגל על ההלוואה המיוחדת טרם נמסרה, אבל לדברי סוקרטס, מדובר ב"תנאים טובים המגנים על האינטרסים של המדינה".

 

 צילום: בלומברג

 

העובדה כי גובה הריבית טרם נחשף עוררה חשדות וביקורת רבה במדינה על סוקרטס, שהתפטר מתפקידו בחודש מרץ לאחר שהפרלמנט לא אישר את תוכנית הצנע שלו. "הוא הראה לנו רק את החלק המואר של הירח אבל יש גם צד אפל וזה כנראה הצד שבו מופיעה הריבית על האשראי שקיבלנו", כתב בתגובה לפרסום ההסכם פיליפ גרסיה, מנכ"ל חברת הייעוץ אינפורסאו דה מרקדוס פיננסיירוס.

 

על פי "הוול סטריט ג'ורנל", הגירעון התקציבי של פורטוגל יצומצם השנה לשיעור של 5.9% מהתמ"ג, זאת על פי ההסכם, שקובע תנאים הדרגתיים יותר להפחתת החוב. ב־2012 יופחת הגירעון ל־4.5% וב־2013 ל־3%, כפי שדורש גוש היורו על פי המתווה שסוכם. בגרסה הראשונית של ההסכם דובר על כך שפורטוגל תידרש כבר השנה להפחית את הגירעון ל־4.6% ולהגיע ל־2% בשנת 2013.

 

מדובר בקיצוץ משמעותי לעומת שנת 2010, שבה הגיע הגירעון התקציבי לרמה של 9.1% לעומת יעד של 7.3%.

בין צעדי הצנע שנדרשת פורטוגל לנקוט לצורך קבלת הסיוע ניתן למנות העלאת מסים על מכוניות ונכסי נדל"ן, קיצוץ תקציבי מערכת הבריאות, החינוך והדיור, מהלכים שלטענת אותו בכיר בממשלה יביאו לירידה בתמ"ג. ג'ונתן לוינס, כלכלן ראשי לשוקי אירופה בקפיטל אקונומיקה, פרסם הערכה דומה וצפה כי התוכנית שעליה חתמה פורטוגל תביא לירידה של 2% בתוצר בשנה הקרובה. "חבילת החילוץ נועדה להגביר את אמון המשקיעים בפורטוגל, אך הדבר לא ישים קץ לשמועות ולהערכות שלפיהן היא תיאלץ לארגן מחדש את חובה עם יוון".

 

התוכנית הכלכלית שגובשה כוללת גם הפחתת שכר במגזר הציבורי וכן קיצוץ שכר המינימום במדינה, מהלך שנאלצו לנקוט בעבר גם יוון ואירלנד בעקבות לחצים שהפעילה עליהן הנציבות האירופית.

 

עם זאת, סוקרטס הדגיש כי לא צפויים פיטורים במגזר הציבורי והעובדים ימשיכו לקבל את משכורות ה־13 וה־14, זאת על אף שגובה השכר יופחת. אחת ההצלחות הנוספות שרשמה לעצמה פורטוגל במסגרת ההסכם היא אישור לא למכור את הבנק הגדול במדינה מבחינת שווי הפיקדונות - קאשה ז'נרל דה דפוסיטוש.

 

בהודעתו לאומה אמר סוקרטס כי התנאים שבהם ניתן הסיוע לפורטוגל "ידידותיים יותר" מאלה שקיבלו יוון ואירלנד. לדבריו, האיחוד האירופי וקרן המטבע הגיעו למסקנה כי מצבה של פורטוגל חמור פחות מזה של שאר הכלכלות הפגועות ביבשת, אך "ברור כי לא קיימות תוכניות חילוץ ללא תנאים בכלל שלא דורשות עבודה קשה". לפיכך, במסגרת ההסכם תטיל פורטוגל מס על הבונוסים ותעלה את גיל הפרישה לפנסיה ל־67, בדומה למדינות אחרות בגוש היורו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x