$
כלכלה ומדיניות

"מחירי הנדל"ן למגורים בערי סין יצנחו ב־30%"

עפ"י הערכות שפרסם בנק סטנדרד צ'רטרד, צפויה התפוצצות קרובה של בועת הנדל"ן בסין, בעיקר בבייג'ינג, שנגחאי ושנזן. הכלכלן קנת' רוגוף: "אנו חוזים בהתמוטטות שוק הנדל"ן הסיני והדבר יפגע גם בתעשיית הבנקאות"

סוכנויות הידיעות 12:3108.07.10

מחירי הנדל"ן למגורים בסין ניצבים בפני צלילת מחירים של 30% בשנים הקרובות כתוצאה מאוחרת של המדיניות המוניטרית שנוקטת המדינה מאז פרוץ המשבר הכלכלי של 2008 - כך עולה מתוך אנליזה שפרסם בנק סטנדרד צ'רטרד הבריטי.

 

לדברי סטיבן גרין, אנליסט ראשי לענייני סין בבנק, הירידה
תפגע בעיקר במרכזים עירוניים כבייג'ינג, שנגחאי ושנזן. "שטף של בתים חדשים מציף את השוק בדיוק בשעה שהלקוחות הפוטנציאליים מתמודדים עם מגבלות כמו הגבהת רף תשלומי המקדמה ועצירה מבוקרת של הספקולציות בשוק", אמר. הוא העריך כי הקבלנים ייאלצו בהכרח לקצץ בשיעור חד במחירים.

 

הערכה זו מגובה גם בהצהרה שנתן קנת' רוגוף, לשעבר כלכלן ראשי בקרן המטבע הבינלאומית, בראיון לרשת הטלוויזיה של בלומברג, ולפיה "אנו מתחילים לחזות בהתמוטטות שוק הנדל"ן בסין, והדבר צפוי לפגוע גם בתעשיית הבנקאות". לפי דיווח של "הדיילי טלגרף" הבריטי, הממשלה בסין מנסה להביא לדפלציה מבוקרת בשוק הנדל"ן המקומי, בעיקר באמצעות כלים הנהוגים יותר במזרח ומכונים "דיכוי כלכלי", זאת בניגוד לשיטה המערבית של העלאת שיעורי הריבית.

 

שו שאושי, השר הסיני לענייני קרקעות ומחצבים, אמר בתחילת השבוע כי המחירים כבר החלו לרדת. לדבריו, "בתוך תקופה של רבעון אחד פחות או יותר יתחילו המחירים לתקן את עצמם ולרדת". עם זאת הוא הדגיש כי לא ניתן לחזות את תקופת הזמן הזאת או להעריך במדויק את שיעור הירידה במחירים. סין רואה בנסיקה של מחירי הדיור פוטנציאל מאיים לתסיסה, מאחר שהיא מותירה את מעמד הפועלים מחוץ לשוק. בערים כבייג'ינג ושנגחאי עומד יחס המחירים לעומת ההשתכרות על פי 13 לטובת המחירים, פי ארבעה יותר מהסטנדרט המערבי. אינדיקטור אחד לכך הוא העובדה שב־2009 גדל שיעור האשראי שניתן לקונים סינים לרכישת דירות ב־25% מתוך התמ"ג, שיעור חסר תקדים בהיקפו גם בהשוואה למדינות אחרות במערב.

 

צ'רלס דיומא, אנליסט בחברת לומברד סטריט ריסרץ', אמר כי בועת הנדל"ן בסין התנפחה בעקבות תוכנית התמריצים בשווי 13% מהתמ"ג שהנהיגה סין בשנים האחרונות, הגדולה ביותר מכל מדינות העולם. לדבריו, "מכיוון שחוקי ההשקעות אסרו על הסינים האמידים יותר להשקיע את החסכונות המצטברים שלהם בחו"ל, הם פשוט הלכו וקנו לעצמם שתיים־שלוש דירות". כך נוצר מצב שבו רבים קנו דירות שנותרו לא מאוכלסות, מה שעורר רושם כוזב של עלייה בביקושים. לפיכך דואגים כיום בסין מבריחה של משקיעים בעקבות הירידה הצפויה במחירים, בעיקר לנוכח העובדה שבורסת שנגחאי רשמה ירידה של 55% בשווייה מאז תקופת השיא שלה קודם למשבר הכלכלי של 2008.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x