$
תעשייה ופיננסים

מרד הפועלים השחורים, גרסת "מייד אין צ'יינה"

היצע נמוך יותר של כוח עבודה זול על רקע הגבלת הילודה, במקביל להכרת הממשל בבייג'ינג בהתחזקותה של המודעות האזרחית, עשוי לשנות כליל את המפה העולמית של הייצור להמונים

רחל בית־אריה, בייג'ינג 22:1227.06.10

בעוד חברת האלקטרוניקה פוקסקון יורדת בהדרגה מהכותרות אחרי שגל ההתאבדויות בה עורר חששות כבדים למתרחש מאחורי קווי הייצור של הגאדג'טים הנחשקים בעולם - גל של שביתות במפעלים אחרים בסין מאיים לשנות לחלוטין את כללי המשחק, מאלץ חברות להעלות מחירים ומערער על ההנחה המקובלת שסין תישאר לנצח סדנת הייצור ההמוני של העולם.

 

 

בראשית החודש דווח על שביתה של כ־250 עובדים במפעל המסונף להונדה בעיר פושאן שבדרום סין. העובדים סיפרו לכתבים שביקרו אותם כי הם שאבו השראה משביתה קודמת בשני מפעלים של הונדה, שהסתיימה לאחר שבועיים בכניעה של הנהלת החברה ובהעלאת שכר של כמעט 25%. העובדים במפעל בפושאן כבר דורשים יותר מזה: לא רק העלאת שכר, כי אם גם פיטורים של חברי ועד העובדים הרשמי, שלטענתם עושים יד אחת עם ההנהלה, והאפשרות להקים ועד עצמאי - אשר אינה קיימת היום בסין. במקביל פרצה שביתה במפעל גומי באזור שנגחאי, בהשתתפות מאות עובדים שהתעמתו עם המשטרה.

 

התקשורת לצד העובדים

 

שביתות אינן עניין חדש בסין. המעבר ההדרגתי של המדינה מניהול משק קומוניסטי סגור וכושל לכלכלת שוק משגשגת לווה בהפרטות כואבות מאוד של המגזר הציבורי הענקי, כולל פירוק חברות ממשלתיות ופיטורים המוניים לאורך שנות התשעים. החידוש בשביתות האחרונות מצוי בעיקר בתגובת הרשויות המפתיעה - הממשל מגלה הסכמה שקטה עם השובתים, בעוד פקידי ממשל משמשים כמתווכים בין הצדדים. התקשורת המקומית, שנשלטת על ידי הממשלה, מתייצבת לרוב לצד העובדים. זהו שינוי חד מהמראות המוכרים ליותר מדי סינים, של שוטרים הנשלחים לדכא בכוח הפגנות בחסות ממשלה שמשרתת את האינטרס של בעלי ההון.

 

השביתה בהונדה היוותה כנראה נקודת מפנה: היא התנהלה בשקט במשך שבועיים, היתה אחת השביתות הארוכות שנראו מעולם במפעל בבעלות זרה בסין, והיא פגעה קשות בתהליך הייצור של ענקית הרכב, דבר שהכריח את מנהליה להתפשר. לא פלא שתאגידים שהקימו קווי ייצור בסין עקבו בדריכות אחרי ההתפתחויות. הן עשויות לסמן שינוי שיאלץ את המשקיעים הזרים בסין לשנות גישה ואולי לשקול מחדש את ההשקעה במדינה.

 

פוקסקון, יצרנית חלקים למוצרי אפל, דל ואחרים, הודיעה בינתיים על עוד עדכון שכר, אשר יעלה את שכרם של העובדים ביותר מ־50%. היא גם הבטיחה לאכוף שעות עבודה ומנוחה במפעלים שלה על רקע הטענות הקשות על תנאי העבודה בקווי הייצור. מתחילת השנה אירעו במפעל הענק של פוקסקון בעיר שנג'ן לפחות 13 ניסיונות התאבדות, שעשרה מהם הסתיימו במוות. עובד נוסף של החברה, מהנדס בן 28, מת בפתאומיות, לטענת אשתו כתוצאה מעבודת יתר.

 

14 מחוזות ואזורים בסין העלו את שכר המינימום מאז תחילת השנה, והעיר שנג'ן, המרכז התעשייתי הגדול ביותר במדינה, הודיעה על העלאת שכר המינימום ב־16% מהחודש הבא. ההעלאות האחרונות אינן שינוי כיוון כי אם המשך של מגמה בת כמה שנים. על פי מרכז המחקר לכלכלת העבודה באקדמיה הסינית למדעי החברה, שכר העובדים בסין עלה ב־19% בשנת 2008. אפילו ב־2009, למרות הצניחה ביצוא עקב המשבר הגלובלי נרשמה עלייה של כ־16% בשכר. במקביל כמות השביתות וסכסוכי העבודה רושמת עלייה חדה. "הכלכלה שלנו לא יכולה להמשיך לקמץ בהטבות לעובדים, כי העובדים לא מוכנים לקבל זאת יותר", אמר צ'אנג קאי, מנהל מכון העבודה באוניברסיטת רנמין בבייג'ינג בראיון ל"ניוזוויק" החודש.

 

אלה חדשות טובות לעובדים הסינים שרגילים לשעות עבודה ארוכות להחריד בשכר זעום ובתנאים קשים. החדשות טובות הרבה פחות לאלפי החברות הזרות שראו בסין מכרה זהב שמספק עבודה איכותית וזולה בחסות ממשלה שלא מאפשרת לעובדים לגרום צרות. אחת הסיבות לעליות בשכר היא מחסור מסתמן בעובדים. מדיניות הגבלת הילודה גרמה להיצע נמוך יותר של צעירים שמוכנים לעבוד בכל תנאי. במקביל, המאמץ הממשלתי להפנות משאבים לאזורי פנים הארץ העניים יצר שם משרות — בתחומי התיירות, האנרגיה, בסלילת כבישים, בבניין ועוד — ופתח יותר אפשרויות לעובדים שנהרו בעבר למפעלים בחוף המזרחי.

 

בתחילת 2008 נכנס לתוקף חוק עבודה שחייב מעסיקים לחוזים חתומים והגביל את יכולתם לפטר עובדים. לפי דיווחים, החוק לא תמיד נאכף בנוקשות, אבל עצם קיומו מעודד עובדים לעמוד על זכויותיהם. הממשלה הסינית, כך נראה, מגלה יותר ביטחון מול משקיעים זרים בעקבות העמידות שגילתה סין במהלך המשבר הגלובלי. לעומת זאת, הממשלה חשה מחויבות גדולה מתמיד למנוע תסיסה חברתית. באקלים הנוכחי בסין, עם 400 מיליון משתמשי אינטרנט, תקשורת שמראה סימני עצמאות ראשונים ומודעות אזרחית גוברת, היציבות וההרמוניה החשובות כל כך לשלטון כבר לא יכולות להישמר רק באמצעים כוחניים. כפועל יוצא, השלטון נוטה יותר ויותר לצדם של העובדים. "אלה (העלאות השכר) למעשה חדשות טובות לחברות הייצור, כי הן יקבלו יותר צרכנים", אומרת ג'יני יאן, כלכלנית בסטנדרט צ'ארטרד. לדעתה, הצטרפות של העובדים עצמם למעמד הבינוני תתרום גם למעסיקים שיקבלו מאות מיליוני צרכנים פוטנציאליים חדשים בסין עצמה.

 

השוק הסיני העצום הוא גם אחת הסיבות להיסוס של חברות להעביר את הייצור למקומות זולים יותר. "אני חושב שהצהרות הכוונות שמשמיעות היום חברות כאילו הן עומדות לצאת מסין הן בעיקר טכניקת מיקוח שנועדה ללחוץ על הממשלה לתת להן הטבות שונות", טוען לי סיאוגאנג, מנהל מחקר השקעות זרות באקדמיה למדעי החברה של שנגחאי. הצרכנים בכל העולם מחו מדי פעם כשתנאים מחפירים במיוחד התגלו, אבל לרוב שיתפו פעולה עם השיטה שמאפשרת לקנות אלקטרוניקה, צעצועים ובגדים בכמויות ובזול. עכשיו הזליגה של פועלי סין אל המעמד הבינוני מתחילה, אולי, להוות איום על סגנון החיים של המעמד הבינוני במדינות המערב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x