$
כלכלה ומדיניות

נשיא רוסיה מדבדב פועל לביטול התאגידים הממשלתיים

בהוראת הנשיא יבדוק משרד המשפטים הרוסי את יעילות התנהלותם של התאגידים שהנהיג פוטין ואת מידת תרומתם לכלכלה

אולגה ויניאר 09:1612.08.09

נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב הורה למשרד המשפטים לבדוק את התנהלותם של תאגידים ממשלתיים, את מידת היעילות שלהם ואת תרומתם לכלכלה הרוסית, ולדווח לו בטווח של שלושה חודשים אם הם נחוצים למשק.

 

יצויין כי הוראה זו יוצאת מלשכתו של אותו נשיא אשר רק לפני שלושה שבועות חתם על הוראה להקים תאגיד ממשלתי חדש. תשומת לב מיוחדת ביקש הנשיא מדבדב להקדיש לבדיקת היעילות בניצול המשאבים שהועברו מתקציב המדינה.

 

התאגידים הממשלתיים הופיעו ברוסיה בתקופת נשיאותו של ולדימיר פוטין, המכהן היום כראש הממשלה. הוא עצמו טען כי מדובר בכלי כלכלי יעיל המאפשר
לממשלה להשקיע בענפים שהוגדרו כבעלי עדיפות לאומית.

 

בשל ייחודה של הביורוקרטיה הרוסית, צורת ניהול זו נראתה לפוטין נוחה במיוחד, גם משום שהיא מאפשרת לחלק את כספי התקציב בצורה נכונה ויעילה יותר. אלא שמבקרי השיטה טענו כי מדובר ביצירת "מפלצות בלתי יעילות" המרחיקות את רוסיה מהשוק החופשי.

 

למרות הביקורת, עד כה הוקמו ברוסיה שמונה תאגידים ממשלתיים: בנק VEB, רוסטכנולוגיה, סוכנות הביטוח הממשלתית ASV, החברה לאנרגיה אטומית רוסאטום, אולימפסטרוי, קרן ממשלתית לדיור ציבורי, רוסננו וחברת התשתיות אבטודור.

רק החברה האחרונה הוקמה בתקופת כהונתו של מדבדב כנשיא.

 

במרץ השנה המליצו יועציו המשפטיים לבטל את החברות הללו, צעד שהיה נתפס כמנוגד לפעילות הכלכלית של הקרמלין ולמדיניות הממשלה - כלומר מרד נגד פוטין. אבל היועצים המשיכו להתעקש והציעו למדבדב לבטל בשלב ראשון את ההטבות המוענקות לתאגידים הממשלתיים ולאחר מכן לשנות את מבנה הבעלות שלהם.

 

לביקורת הצטרפו גם פקידי האוצר, אשר שבו וטענו בחודשים האחרונים כי לבכירי התאגידים הממשלתיים משכורות גבוהות מעבר לכל פרופורציה. הבעיה האמיתית התעוררה כאשר האוצר התבקש להגיש את הצעת קיצוץ השכר. בשלב זה התברר כי במשך השנה לא התקבל במשרדיהם דיווח לגבי גובה המשכורות המשולמות, ובעצם הם אינם יודעים מה בדיוק קורה באותם תאגידים.

 

אנליסטים ברוסיה טוענים כי הסיבה העיקרית לניסיונו של מדבדב לחסל את תופעת התאגידים הממשלתיים היא המדיניות התקציבית השמרנית שהחליט לנקוט לנוכח המשבר הממושך והמיתון העמוק שמהם מתקשה רוסיה להתאושש.

 

תקציבי התאגידים מגיעים לעשרות מיליארדי דולרים וברוסיה מבינים כי אין זה הזמן לבזבוז כספי הציבור. בינתיים, תאגיד הדיור וחברת רוסנאנו התחייבו להחזיר לקופת המדינה חלק מהתקציב שאין בכוונתם לנצל השנה - כ-6 מיליארד דולר.

 

להחלטה זו קדמה פרשה מביכה במיוחד שבה התברר כי מנכ"ל תאגיד הדיור משך לעצמו בונוס שנתי של 600 אלף דולר, סכום העולה על הכנסתו השנתית של ולדימיר פוטין עצמו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x