$
חברה וסביבה

האופוזיציה המצרית: הממשלה מסתירה נתוני אמת על השפעת המשבר הכלכלי

הכריזה על היום כ"יום זעם" בטענה שהממשלה אינה דואגת לאזרחים. הדרישה היא להעלות שכר המינימום ל-1,200 לירות מצריות, מ-167 לירות מצריות כיום

דורון פסקין וגיל פיילר 18:3406.04.09

היום (6 אפריל) הוכרז על ידי ארגוני אופוזיציה במצרים כ"יום זעם", על רקע הביקורת כלפי הממשלה בכל הנוגע למדיניותה הכלכלית וההזנחה הסוציאלית.

 

משטרת מצרים נערכה מבעוד מועד לאפשרויות של הפגנות ברחובות ובימים האחרונים עצרה עשרות פעילי אופוזיציה ומנהיגי סטודנטים.

נכון לשעות אחר הצהריים לא נרשמו אירועים חריגים וההיענות של המפגינים הייתה דלילה ביותר. בדיוק לפני שנה נעצרו מאות מפגינים באירוע דומה כששביתת פועלים באחד מחברות הטקסטיל הציבוריות הגדולות במדינה התפתחה לעימות אלים.

 

מארגני יום הזעם הודיעו כי אחת התביעות המרכזיות שלהם משלטונו של מובארק היא העלאת שכר המינימום ל-1,200 לירות מצריות (213 דולר) בחודש. כיום שכר המינימום עומד על 167 לירות מצריות (כ-29 דולר). שכר המינימום במצרים לא עודכן מאז 1984.

 

הממשלה המצרית שחלק גדול ממועסקיה משתכרים שכר מינימום טוענת כי לא ניתן לעדכן אותו בוודאי לא על רקע המשבר העולמי ושיעורי הצמיחה הלא מספקים של המשק המצרי.

 

בשלב זה אמורים המצרים להסתפק בהבטחותיו של נשיא מוצרים מובארק כי שכרם של מרוויחי שכר המינימום במגזר הממשלתי יועלה בכ-100% במהלך שש השנים הקרובות. יצוין כי הוצאות השכר של ממשלת מצרים גדלו פי 2 במהלך חמש השנים האחרונות. בשנת הכספים 2003/4 הסתכמו הוצאות הממשלה על שכר העובדים בכ-37 מיליארד לירות מצריות לעומת כ-73 מיליארד לירות (כ-13 מיליארד דולר) במהלך שנת הכספים 2008/9.

 

"הנתונים מוסתרים מהציבור"

 

בתוך כך, אחת ממפלגות האופוזיציה הבולטות במצרים - "מפלגת העבודה המצרית" - המשתייכת לזרם האיסלמיסטי, פרסמה באתר האינטרנט שלה קריאה להמונים להצטרף להפגנות היום. מפלגה זו היא השנייה בגודלה מקרב גופי האופוזיציה במצרים אחרי תנועת האחים המוסלמים וגם פעילותה נאסרה על פי חוק. מזכ"ל המפלגה, מגדי חוסיין, ידוע בביקורתו הקשה כנגד משטרו של מובארק.

 

בהודעתה טוענת מפלגת האופוזיציה כי בידיה הנתונים "האמיתיים" של עומק המשבר הכלכלי העובר על מצרים. נתונים אלה מוסתרים מעין הציבור כך לפי הודעת המפלגה כדי לא לחשוף ברבים את עומק הכישלון של המדיניות הכלכלית והשחיתות הממשלתית.

 

לפי הנתונים, הפסדיה של מצרים כתוצאה מהמשבר הכלכלי גדולים יותר מהמדווח ומסתמים השנה בכ-24 מיליארד לירות מצריות (למעלה מ-4 מיליארד דולר). ההודעה טוענת כי מצרים ספגה הפסדים כבדים בהכנסות המט"ח שלה לפי הפירוט הבא: ירידה של כ-1 מיליארד דולר בייצוא הנפט והגז, ירידה של 2 מיליארד דולר בהכנסות התיירות, ירידה של 1 מיליארד דולר בהכנסות תעלת סואץ ואובדן הכנסות של כ-600 מיליון דולר מעובדים מצריים בחו"ל. יצוין כי ארבעה מקורות אלה מהווים הבסיס למשק המצרי. עוד נמסר על ידי מפלגת האופוזיציה כי מצרים ספגה השנה ירידה של 2.2 מיליארד דולר בייצוא הסחורות שלה.

 

מפלגת העבודה המצרית גורסת כי הממשלה המצרית מתעכבת בגביית מיסים וכי חובות אנשי עסקים המקורבים למשטר נאמדים בכ-37 מיליארד לירות מצריות (קרוב ל-6.5 מיליארד דולר). כמו כן, נכתב בהודעה כי ההפסדים בבורסה המצרית במהלך ששת החודשים האחרונים מגיעים ל-75%. מדד הבורסה ירד מכ-12,000 נקודות לכ-3,500 כיום.

 

מפלגת העבודה המצרית גם לעגה להצהרות הממשלתיות על שיעורי הצמיחה הגבוהים של המשק המצרי. "הם (הממשלה) דיברו בתחילה על שיעור צמיחה שנתי של 7% בעוד העולם המערבי המתקדם צפוי להשיג צמיחה שנעה בין 0% ל- 2%. עכשיו הם (הממשלה המצרית) מדברים על צמיחה של 9% בעוד סין לא בטוחה שתשיג צמיחה של 8%, כלומר המשק המצרי ישיג את הצמיחה המהירה בעולם!".

 

הודעת המפלגה הוסיפה כי המיתון אוכל כל חלקה טובה במשק המצרי. כך למשל מכירות כלי הרכב ירדו מכ-115 אלף בחודש לכ-3000 בלבד בחודש שעבר. האזרח המצרי גם זה מהמעמד הבינוני נתקל ביותר ויותר קשיים יומיומיים. מחירי המוצרים והשירותים הבסיסיים האמירו במהלך השנה האחרונה בעשרות אחוזים. כך למשל מחיר הלחם עלה ב-30%, השמן ב-25%, פירות ב-29%, ירקות ב-24% ושירותי החינוך בכ-26%.

 

 

ד"ר פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר www.infoprod.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x