$
כלכלה ומדיניות

הערכה: שיעור האבטלה בארה"ב יגיע ל-10% עד סוף שנת 2009;

מדובר בהערכה שנמסרה מטעם דויטשה בנק; אנליסט בכיר: "ייתכן שאת ארה"ב פוקד משהו גרוע ממיתון"

סוכנויות הידיעות 11:5007.03.09

שיעור האבטלה יגיע ל-10% עד סוף 2009, כך מעריך ג'וזף לוורניה, כלכלן מטעם דויטשה בנק, לפי פרסום של ה"וול סטריט ג'ורנל".

 

אתמול פורסם כי שיעור האבטלה בארה"ב עלה בחודש פברואר בשיעור גדול מעט יותר מהצפוי, והגיע ל-8.1%, לעומת 7.6% בינואר ו-7.9% שחזו האנליסטים. מספר

המשרות במדינה הצטמצם גם הוא בקצב מעט מהיר יותר מהצפוי - 651 אלף משרות "נחתכו" במהלך החודש שעבר.

 

הנתונים, שסיפק משרד העבודה האמריקאי, מלמדים כי האבטלה בארה"ב עלתה לרמה הגבוהה ביותר מאז 1983.

 

אנליסטים בארה"ב: על הממשל לרכז מאמצי סיוע למערכת הבנקאית

 

העלייה החדה בשיעור האבטלה בארה"ב מעידה על כך שהמיתון במדינה עמוק הרבה יותר ממה שהנשיא ברק אובמה וממשלתו העריכו עם נטילת מושכות הכלכלה לידיהם. על רקע זה אנליסטים טוענים כי על הממשל לרכז את מאמצי הסיוע שלו סביב המערכת הבנקאית ועידוד הכלכלה ולדון פחות במטרות שוליות דוגמת מערכת הבריאות. ג'ון רידינג, אנליסט בכיר ב- RDQ אקונומיקס אומר כי "על הממשל להתרכז בייצוב המערכת הפיננסית ועידוד הכלכלה" וזו להערכתו צריכה להיות המטרה העיקרית של הבית הלבן. השאלה הגדולה המרחפת לדעתו כעת היא "האם אנו שרויים במיתון או שמה פוקד את ארה"ב משהו גרוע יותר?".

 

מדד S&P 500 איבד במהלך השבוע 7% ובעצם אינו מפסיק לרדת מאז נכנס אובמה לבית הלבן ב-20 בינואר. תוך חודש וחצי צנח המדד ב-20%. גם תוכנית התמריצים של הנשיא החדש לא עודדה את הכלכלה ואת המשקיעים. אומנם התוכנית בהיקף 787 מיליארד דולר מבטיחה יצירת 3.5 מיליון מקומות עבודה, אך המשק כבר איבד 4.4 מקומות עם פרוץ משבר האשראי בדצמבר 2007. "אולי השוק שלנו זקוק ליותר תמריצים פיסקאליים לקראת שנת 2010", מעריך בזהירות יאן הציוס, אנליסט בכיר בגולדמן זקס. אובמה עצמו טוען כי הגידול באבטלה רק ממחיש את הצורך בפעולה נחושה, המרצה ועידוד הכלכלה. "האחריות שלנו היא לפעול וזה מה שבכוונתי לעשות", הוא אמר במדינת אוהיו, שם הציג את חבילת התמריצים שלו.

 

אבל למרות צעדי הממשל כלכלנים הופכים ליותר ויותר פסימיים לגבי עתידה הכלכלי של ארה"ב. "נאבד יותר מ-3.5 מיליון מקומות עבודה", מתריע מומחה לכלכלה מאוניברסיטת הרווארד פרופסור רוברט בארו. להערכתו ישנה סבירות של כ-30% שהמיתון הנוכחי יהפוך לשפל של ממש וכי התוצר יתכווץ ב-10%. הוא מזכיר כי רק במהלך החודש האחרון פוטרו 168 אלף עובדי תעשיה, זאת לאחר גל פיטורים של 257 אלף בחודש הקודם. והיד עוד נטויה: ג'נרל מוטורס מתריעה כי תקצץ 47 אלף משרות.

 

במקביל ממשיכה לצנוח הצריכה הפרטית, אשר מתקרבת לשפל של שנות ה-40 של המאה הקודמת. אם המשבר לא יחלש לקראת סוף מחצית השנה הנוכחית, הרי שיכנס להיסטוריה כמשבר הממושך ביותר מאז השפל הגדול.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x