$
עולם

"לא לתלות כביסה על העצים ולא לירוק"

הגננת האולימפית פרסמה סדרת כללים חדשים לתושבי בייג'ינג בסגנון "עשה ואל תעשה". המטרה: לשמור על התנהגות מופתית לקראת האירוע הגדול, שייפתח ביום שישי. כללי זהב: "אל תשאל כמה האורח מרוויח או אם הוא נשוי"

רחל בית אריה 10:1705.08.08

מי שכבר בא לבייג'ינג כדי לצפות באולימפיאדה, וגם מי שראה את מאות הדיווחים מהבירה הסינית בטלוויזיה, אולי הבחין בשלטים הצבעוניים שמעטרים כל פינה בעיר. אם תהיתם, אלה אינן כניסות לגני ילדים.

 

מדובר בכללי "עשה ואל תעשה", או "יאו בו־יאו" בסינית - הוראות התנהגות לאזרחים

שפיזרו הממשלה והוועדה המארגנת של המשחקים בעיר. המטרה היא להפוך את תושבי בייג'ינג לטיפוסים מכניסי אורחים, שומרי חוק וסדר וניקיון, שלא יביכו את הממשלה בדיוק כשהיא מנסה להעלות הצגה של עוצמה ופתיחות שתשודר בכל העולם.

 

בין ההוראות: לא לתלות כביסה על העצים, לא לשחרר תרנגולות ברחוב, לא לירוק, לא לזרוק אשפה מחוץ למקומות המיועדים, לא לבזבז מים, לנהוג בזהירות ולא לכרות עצים.

 

השלטים מלווים בציורי המחשה חביבים, ונראים בעיקר כמו השלטים שמזכירים לילדי הגן לרחוץ ידיים לפני הארוחה. מהשבוע שעבר אפשר לראות סדרה חדשה של הוראות, שפורסמו על לוחות מודעות בכל 126 הקהילות המרכיבות את בייג'ינג, וגם בכל העיתונים המקומיים.

 

ההוראות עוסקות בדרך הנאותה לפנות להמוני הזרים המבקרים בעיר, ואלה שמונת כללי הזהב: אל תשאל כמה האורח מרוויח, אל תשאל מה גילו, אל תשאל אנשים על חיי האהבה שלהם או אם הם נשואים, אל תשאל דברים שקשורים בבריאות, אל תחקור מהי כתובת המגורים של מישהו, אל תשאל על ההיסטוריה האישית או על הרקע של בן השיח שלך. גם שאלות על אמונה דתית או השקפה פוליטית הן מחוץ לתחום. כלל נוסף: אל תשאל מהו המקצוע של האורחים.

 

אכיפת האיסור על יריקות היא עניין מועיל, אבל מה מייחד ביקור בבייג'ינג בלי קצת לכלוך, ושיחות מצחיקות עם מקומיים סקרנים? נראה שבסערת ההכנות והדאגה מניפוץ התדמית, השלטונות קצת נסחפו ומתייחסים אל האזרחים שלהם כמו אל ילדים קטנים. גם אם אחרי כל התלאות האירוע עצמו יעבור על מי מנוחות ויצליח להרשים את העולם, חייבים להודות שהרבה מהכיף כבר יצא ממנו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x