סגור
יאיר ורדי ז"ל
יאיר ורדי ז"ל (צילום: תומי הרפז)

הרקדן והכוריאוגרף יאיר ורדי נפטר בגיל 76

יאיר ורדי שנפטר הבוקר ממחלת הסרטן, היה ממובילי עולם המחול הישראלי, וניהל את מרכז סוזן דלל במשך 30 שנה, מיום הקמתו ב-1989. הוא החל דרכו כרקדן וכוריאוגרף בלהקת בת שבע, ובין היתר עמד בראש הפקולטה למחול באקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים. סוזן דלל: "יאיר היה לב פועם של המקום הזה"

הרקדן והכוריאוגרף יאיר ורדי נפטר הבוקר (א') ממחלת הסרטן בגיל 76.
ורדי, יליד כפר בלום, היה אחת הדמויות המרכזיות והמשפיעות בעולם המחול הישראלי, אשר ניהל את מרכז סוזן דלל במשך 30 שנה מיום הקמתו ב-1989 ותחת ניהולו זכה המוסד בפרס ישראל בתחום המחול (2010). הוא החל דרכו כרקדן וכוריאוגרף בלהקת בת שבע ועל יצירת הביכורים שלו "אשר אליו נכספתי" שעלתה בפסטיבל לצד הרקדנית תמר צפריר זכה בפרס כינור דוד. בהמשך רקד בלהקת בלט רמבר בלונדון ובמהלך הקריירה שימש גם כיועץ אמנותי בפסטיבל המחולות בכרמיאל, במשכן לאמנויות הבמה תל אביב, לימד במוסדות בהם בלט סקפינו, בלט רמבר ולהקת "בת דור" ועמד בראש הפקולטה למחול באקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים.
המעבר שלו לתחום הניהולי התחיל כשקיבל הצעה לנהל את תיאטרון המחול בניוקאסל באנגליה ולהקים מרכז מחול במקום. אחרי כמה שנים באנגליה חזר לארץ והתחיל לעבוד במרכז סוזן דלל.
ליאיר ורדי תרומה לא מעטה בחשיפת הלהקות הישראליות לקניינים מחו"ל והוא זה שיזם והגה את פסטיבל "חשיפה בינלאומית" המצליח. בראיון שנתן לכלכליסט כשניהל את מרכז סוזן דלל 20 שנה אמר: "בשבוע שבו נרצח רבין עשינו לראשונה את חשיפה בינלאומית. הזמנתי אמרגנים מהעולם ועשינו 'שוק' שהיה הצלחה אדירה ומאז נחשפנו. לא שלפני כן בת שבע והקיבוצית לא נסעו הרבה, אבל ההכרה הגיעה לכל קבוצות המחול. ההכרה ביצירה חדשה נעשתה דרך חשיפה בינלאומית והביאה עמה גלים של ביקוש, כי המחול הישראלי הוא צבעוני, פיזי, אנרגטי, מהחיים, אמיתי. הבנים והבנות משדרים משהו מאוד ארצי ולא נקי, והפשטות והיושר משחקים, ובחו"ל זה נראה מאוד יפה".
בפוסט שהעלו מטעם מרכז סוזן דלל נכתב: "מרכז סוזן דלל נפרד הבוקר בכאב עמוק מיאיר ורדי מייסד, מנהל, מורה דרך ואיש חזון. יאיר ליווה את המרכז מיום הקמתו והוביל אותו במשך שלושה עשורים להיות הבית של המחול בישראל – ולהפוך למוקד תרבות בינלאומי. יאיר היה לב פועם של המקום הזה. באמונה עיקשת, ברוח יצירתית ובאהבה גדולה לרקדנים, ליוצרים ולקהל – הוא שינה את פני המחול בארץ, ונתן השראה לדורות של אמנים. משפחת מרכז סוזן דלל מרכינה ראש, שולחת חיבוק חם למשפחתו ולחבריו, ומודה על הזכות ללכת לצדו כל כך הרבה שנים. תודה יאיר. יהי זכרך ברוך".
באיגוד אמני ישראל ספדו לו: "רקדן, יוצר, מנהל, פורץ דרך, ואחד מעמודי התווך של עולם המחול והתרבות בישראל. יאיר ורדי היה מהאישים המרכזיים בעיצוב פני המחול בארץ, ומי שהוביל במשך שנים רבות את מרכז סוזן דלל והפך אותו לבית בינלאומי למחול וליצירה ישראלית מקורית. בזכות חזונו, מסירותו ויכולותיו הניהוליות והאמנותיות, הפך המרכז לסמל של מצוינות והשפעה עולמית. אמ"י מביעה צער עמוק על מותו של אדם נדיר, ששינה את פניה של התרבות הישראלית והשאיר אחריו מורשת חיה ונושמת. חיבוק חם למשפחתו, לחבריו ולשותפיו לדרך. זכרו יישאר חרוט בלב כולנו".
מפורום מוסדות תרבות ואמנות בישראל נמסר : "אנו מרכינים ראשנו בצער עמוק על לכתו של יאיר ורדי ז״ל, מנכ״ל מרכז סוזן דלל לשעבר, מקבוצת המייסדים והיו״ר הראשון של פורום מוסדות תרבות ואמנות. איש חזון, עמית לדרך, חבר אהוב, מהדמויות הבולטות והמשפיעות בתולדות המחול והתרבות בישראל. יאיר ורדי היה הרבה יותר ממנהל ומוביל תרבות – הוא היה לב פועם בקהילת המחול, מחולל תהליכים, יוצר מרחבים, בונה גשרים בין יוצרים, מוסדות, מדיניות וקהילות. בדרכו הייחודית, בצניעותו ובתבונתו, יצר חיבורים והותיר חותם עמוק, מקצועי ואנושי, בכל מי שפעל לצידו.
במשך עשורים היה לדמות מרכזית, מעוררת השראה ומוערכת בקהילת התרבות כולה – ובמיוחד בעולמות המחול העצמאי והאמנות המקומית. הוא האמין באמנות ככוח חיים, בטיפוח דור העתיד, ובאחריות הציבורית של התרבות. יאיר היה עבור רבים מאיתנו חבר אמיתי, שותף נאמן, מקור השראה. לכתו היא אבדה קשה לכולנו – כאנשים, כקהילה וכחברה.
כיו״ר הפורום, היה קול מוסרי ומקצועי נדיר, שפעל ללא לאות למען שגשוגה של התרבות הישראלית, ותמיד בשותפות עמוקה עם הקולגות, מתוך תחושת שליחות עמוקה.פורום מוסדות תרבות ואמנות בישראל שולח תנחומים מעומק הלב למשפחתו, למוקיריו, ולכל קהילת המחול והתרבות בארץ. יהי זכרו ברוך".
חברתו הקרובה הרקדנית והכוריאוגרפית גבי אלדור כתבה בעמוד הפייסבוק שלה "יאיר ורדי האחד והיחיד הלך לעולמו. היה ידיד אמת".
ורדי הותיר אחריו אישה ובת.