$
רכישות

אין קשר לכדורגל: הכירו את המשקיע הפוטנציאלי של בית"ר ירושלים

לשיח' חמד בן ח'ליפה בן מוחמד אלנהיאן, המשתייך למשפחה השלטת של אבו דאבי, אין כרגע קשר לספורט, אך הוא כן עוסק בחממות וקשור גם לעיסוק העיקרי של משה חוגג, הבעלים של בית"ר: בלוקצ'יין

דורון פסקין 14:5802.12.20
ההודעה של משה חוגג על התעניינות מצד איש העסקים שיח' חמד אלנהיאן ברכישת חלק מהבעלות על בית"ר ירושלים עוררה עניין בעיקר בביצה המקומית. בתקשורת באמירויות, הנושא זכה לפחות תשומת לב ועיקר הדיווחים על העסקה האפשרית פורסמו בתקשורת הערבית מחוץ לאמירויות, תוך התבססות על מידע שמקורו בישראל.  

 

 

שיח' חמד אלנהיאן שיח' חמד אלנהיאן צילום: יחצ

 

בשלב זה לא ברור אם הדיבורים יבשילו לכלל עסקת רכישה, אבל זוהי הזדמנות טובה להביא עוד פרטים אודות איש העסקים האמירתי ששמו הוזכר בהקשר לבית"ר.

 

שיח' חמד בן ח'ליפה בן מוחמד אלנהיאן משתייך למשפחה השלטת של אבו דאבי. עם זאת, הוא משתייך לענף מרוחק של השליטים הנוכחיים ומעולם לא נשא בתפקיד פוליטי או בתפקיד רשמי בממשלה. למרות שהוא מאבו דאבי, הפעילות העסקית של שיח' חמד מתנהלת כיום מדובאי.

 

מיזמים משותפים, בינתיים לא בספורט

 

לפי מקורביו של איש העסקים האמירתי יש לו ניסיון עסקי של למעלה משלושה עשורים, כולל ייעוץ למגה פרויקטים ומימון לפרויקטי תשתית באזור ומחוצה לו. בשנת 2017, שיח' חמד מונה ליו"ר הראשון של ישות הנקראת "רשות הפיתוח וההשקעות הערבית". למרות שמה, מדובר במיזם פרטי שנועד לממן פרויקטי תשתית בעולם הערבי ומחוצה לו. לא ברור כמה זמן כיהן שיח' חמד בתפקיד, אך ככל הנראה כהונתו לא נמשכה יותר משנתיים.

 

במאי 2019 דווח בהרחבה כי רשות הפיתוח חתמה הסכם עם אוקראינה למימון מגה פרויקט בתחום האנרגיה הסולארית באוקראינה, אך בטקס החתימה השתתף כיו"ר עאדל אל עתיבה.

 

הפעילות העסקית של שיח' חמד עלתה מדרגה, לפחות מבחינה תקשורתית, במהלך השנה שעברה, כאשר הקים את חברת ההשקעות שלו - Department of Projects, או HBK. לפי אתר החברה, היא מעוניינת במיזמים משותפים עם שותפים ל"פרויקטים מעניינים", בדגש על טכנולוגיה שבין השאר יוכלו לייצר הזדמנויות תעסוקה. בשלל התחומים שהחברה מזכירה היא לא מציינת את תחום הספורט, וגם לפי בירורים שערכנו באמירויות לא ידוע עד כה על מעורבות או השקעה של שיח' חמד באחד ממועדוני הכדורגל באמירויות.

 

באוקטובר 2019 נכנסה HBK למיזם משותף עם חברת GoChain. מיזם זה לפי יזמיה הוא "חברת בלוקצ'יין המתמחה בשרשרת האספקה, ממשל אלקטרוני, מטבעות דיגיטליים של הבנק המרכזי, תשלומים ושירותים פיננסיים". בדברים שאמר לאחר הקמת המיזם הצהיר שיח' חמד כי מהלך זה נובע מתפישה לפיה יש לאמץ טכנולוגיות מהדור החדש, כמו נכסי בלוקצ'יין ונכסים דיגיטליים.

 

מיזם נוסף בו מעורב שיח' חמד נחתם בחודש שעבר עם חברה מהולנד, שתקים חממות חכמות באמירויות.

 

תחום המטבעות הדיגיטליים נראה מרכזי בפעילות של שיח' חמד, ועל כך ניתן ללמוד מהשותפות עליה הכריז באוגוסט השנה עם חברת "אמרלד" בדובאי. מדובר בחברת ייעוץ פיננסית שהוקמה בשנת 2009 על ידי "נער הזהב" של הפינטק באנגולה, נגונו טייני, שמרבה לעסוק בתחום המטבעות הדיגיטליים. השותפות בין שיח' חמד לטייני נועדה לדבריהם להשקיע בפרויקטים שונים ביבשת השחורה. 

 

משה חוגג משה חוגג צילום: ראובן שוורץ

 

ככלל, מאז הסכמי הנורמליזציה עם ישראל, החל לבלוט שמו של חמד לא רק בהקשר של בית"ר ירושלים אלא גם במפגש מתוקשר עם הזמר עומר אדם וכן בהסכם עם חברה ישראלית בתחום הבריאות.

 

שותפות בעייתית אחת

 

עם זאת, נראה כי מיזם אחד שבו מעורב שיח' חמד מעורר שאלות. מדובר בחברה משותפת שהוא הקים עם רומן זיימן, יזם ומשקיע פולני שמעיד על עצמו כאיש עסקים גלובלי. באתר האינטרנט של החברה המשותפת מתחייבים שיח' חמד וזיימן להשקיע בסטארטאפים וחברות מבוססות ובמגוון של תחומים. זה נשמע כתואם את הקו של שיח' חמד, שמעוניין להקים מיזמים עם שותפים מוכחים בעולם העסקים מחו"ל.

 

אבל, בדיקה קצרה על זיימן מגלה שובל של חשדות למעשים פליליים כנגדו בשורה של מדינות בעולם. זיימן גם הוא מגיע מעולם המטבעות הדיגיטליים כשבשנת 2017 הקים את העסק שלו בתחום, חברת פיוצ'רנט. אבל זמן קצר לאחר תחילת פעילותה היא עוררה חשד כי מדובר בתרמית של משקיעים. זו הסיבה שהרשות להגנת הצרכן בפולין הזהירה את האזרחים לבל ישקיעו בחברה והגדירה אותה "תרמית פירמידה". בשנה שעברה דווח כי משרד התובע הכללי בוורוצלאב פתח בחקירה כנגד החברה בחשד למעשים פליליים.

 

ביולי השנה דיווח ערוץ טלוויזיה בדרום קוריאה כי הרשויות פתחו בחקירה נגד פיוצ'רנט בחשד כי מדובר בתרמית פונזי. לא פחות מ-950 משקיעים קוריאנים התלוננו כי כספם נגנב על ידי החברה של זיימן כשגובה התלונות מגיע ל-17 מיליון דולר. פיוצ'רנט מוכרת למשקיעים חבילות פרסום דיגיטליות ומבטיחה להם רווחים גבוהים בתנאי שיצליחו לגייס עוד משקיעים, מה שבדרום קוריאה רואים כתחבולה קלאסית שמשמשת תכנית פונזי. זיימן שהשתקע בדובאי הצליח להשיג לפי דיווחים דרכון דיפלומטי מגמביה.

 

חשוב להדגיש ששיח' חמד אינו חשוד בדבר ושמו לא נקשר להונאה הזו של זיימן. יחד עם זאת, החיבור שלו עם מי שחשוד בהונאה בהיקף בינלאומי היא לפחות דבר שצריך לעורר שאלות לפני כניסתו לכדורגל הישראלי.
x