$
ספורט ישראלי

בית"ר ירושלים. הסוף הוא גם התחלה חדשה

הקבוצה על סף פירוק - אבל זה לא בהכרח רע. אם עובדים מספיק קשה כדי שזה לא יהיה רע. וגם: למה בכלל צריך קבוצת כדורסל של "כל השרון"?

אוריאל דסקל 15:5306.07.11

כמה שנים אחרי שהשקיע את מיטב כספו בבית"ר ירושלים, הפרויקט המגלומני של ארקדי גאידמק נושם את נשמותיו האחרונות.

 

מההשקעות האדירות ברכישת ובשכר שחקנים לא נשאר כמעט כלום, וכעת על בית"ר לגייס 10 מיליון שקל בשבועיים הקרובים כדי להעמיד תקציב ולא – תלך לפירוק.

 

גאידמק מצטייר כעת כמי ש"מאוכזב מהתנהגות האוהדים", אבל מי שצריך להיות מאוכזב הם האוהדים עצמם. האיש הזה נכנס לכל בית בישראל על ידי ההשקעות שלו בבית"ר ירושלים – שאפשרו לו להפוך לשם מוכר. הוא ניצל את הקבוצה עם המסורת האדירה לטובתו האישית ומהאוהדים ציפה שישתחוו לו משל היה מלכם.

 

אבל הוא טעה כשחשב שההשקעות שלו בבית"ר יאפשרו לו לזכות במשרה פוליטית ואז נטש את הספינה כי העסקים שלו, שכנראה לא היו אמידים במבחן הזמן, קרסו.

 

כעת הקבוצה מלאה בשחקנים צעירים שאינם טובים מספיק לצמרת ליגת העל (או לשרוד בה). יש בה עוד שרידים מהשנים של ארקדי אבל אלו, ככל הנראה, ייאלצו להימכר כדי לעמוד בתקציב.

 

זה מקרה קלאסי לעוד קבוצה שהיא קורבן ל"מודל הנדבן" ההרסני. איש עשיר שמגיע, קונה הרבה שחקנים אבל בקושי משקיע בתשתיות שיישארו גם אחריו. ברגע שהוא עוזב, הקבוצה קורסת – שחקנים עוזבים, משכורות מקוצצות (או לא משולמות כלל), שחקני מחלקת הנוער עולים לבוגרת בלתי מוכנים – הקבוצה מתדרדרת לתחתית (בדרך כלל גם בגלל עונש הורדת נקודה).

 

הסיפור של ארקדי גאידמק - שצריך לעזוב את הכדורגל באופן סופי אחרי הפירוק של בית"ר ירושלים (למרות שהאגו שלו עוד עשוי למנוע את הפירוק בדרכים כאלו ואחרות) – צריך להוות תמרור אזהרה לאוהדים ולרשויות – אסור לסמוך על בנאדם שמגיע לשפוך את הכספים – צריך לדרוש ממנו תוכנית עבודה, תוכנית להעצמת המועדון ולא העצמת עצמו.

 

 

ארקדי גאידמק. חשב שהכסף שלו יקנה קולות ארקדי גאידמק. חשב שהכסף שלו יקנה קולות צילום: ראובן שוורץ

 

יש תקווה

 

מה אמורים לעשות בבית"ר ירושלים עכשיו? ובכן, לקבוצה יש אוהדים רבים ברחבי הארץ. על פי סקרים היא הקבוצה השנייה הכי אהודה בישראל (הראשונה היא מכבי חיפה) ויש לה אוהדים שמפוזרים ברחבי הארץ. הם לא רק אוהדים – הם גם מקור הכנסה. הנהלה חדשה צריכה לעבוד קשה כדי לגייס אותם למטרה – להוציא למכירה מנויים בהתחייבות לשלוש שנים, למשל, או למכור "חברות מועדון" או "מניות מועדון".

 

למועדון יש גם אוהדים שהם אנשים מכובדים בקהילה העסקית והפוליטית. צריך להפעיל אותם כדי להביא משקיעים וספונסרים שאיכפת להם מבית"ר ומכונים להשקיע סכומים בטווח הארוך.

 

בנוסף, למועדון יש שחקני עבר שאיכפת להם ממנו ויש להם ניסיון רב מספיק כדי לעזור לו. שמוליק לוי, למשל, היה המנהל השיווקי של הקבוצה ובגלל שבתקופת גאידמק כמעט ולא השקיעו ביוזמות שלו – נאלץ לעזוב. יש לו הרבה רעיונות לגבי איך לגייס אוהדים לקבוצה ושווה לנצל את הידע הרב שיש לו.

 

אולי מהקריסה הזאת יצא קצת מתוק והקבוצה תקבל בעלות חדשה של אנשים שאיכפת להם עם אוהדים שלעולם לא יעזבו את הקבוצה. אבל בשביל שזה יקרה צריך לעבוד קשה כדי להחזיר את האור למנורה.

 

 

לני רקנאטי, הבעלים של בני השרון. למה שתהיה קבוצה אחת לשרון? לני רקנאטי, הבעלים של בני השרון. למה שתהיה קבוצה אחת לשרון? צילום: אביגיל עוזי

 

קבוצה מאוחדת. למה?

 

עוד קבוצה שעומדת בפני סגירה היא בני השרון. לני רקנאטי מעוניין להישאר כבעלים של בני השרון-הרצליה, זאת לאחר שהצהיר כי הקבוצה מתנתקת מרעננה כיוון שהעירייה הפרה את ההסכם לפיו תמשיך לתמוך כספית בסכום של 1.75 מיליון שקל. על פי אנשי הקבוצה, יעל גרמן, ראש העיר של של הרצליה, מעוניינת להשאיר את הקבוצה כ"נציגה של השרון" ומוכנה להעביר כספיי עירייה עבור המטרה הזאת. בנוסף, תנסה לסייע במציאת תומך נוסף מלבד רקנאטי.

 

בני השרון, שהיתה קבוצה מאוחדת של רעננה והרצליה כמעט 10 שנים, היא יצור מוזר עבור ספורט ולמרות הצלחותיה היחסיות מעולם לא הפכה ללהיט של השרון. הסיבה היא שאיחודים בספורט, בטח שבין ערים, לא משרתים את המטרה – שהיא לאחד קהילה מאחוריי מועדון או סמל.

 

יריבויות גדולות בספורט חשובות לעסקי הספורט כי הן מעוררות יצרים ומביאות אנשים לאולמות ולאיצטדיונים. יריבות גדולות הן גם, בדרך כלל, בין קבוצות מאותה העיר או מערים הסמוכות אחת לשנייה. לכן לליגות חשוב שתהיה קירבה פיזית בין קבוצות – כדי לפתח יריבות שמסייעת לייצור הכנסות מתושבי עיר, שמעוניינים בניצחון העיר שלהם על העיר השכנה.

 

זאת דינמיקה חשובה בעסקי הספורט ולכן מוזר שהרבה בישראל מדברים על "איחוד קבוצות מערים". רעננה והרצליה אינן אותה העיר ולכן לא אמורות לחלוק קבוצה אחת.

 

תושבי רעננה הם תושבי רעננה וצריכים שקבוצה מרעננה תייצג אותם. תושבי הרצליה הם תושבי הרצליה ורוצים שקבוצה מהרצליה תייצג אותם. קבוצה שצומחת מאיחוד לא אורגני בין שתי ערים שונות תתקשה לייצר אחדות אמיתית.

 

אגב, אולי באמת צריך לאחד את העיר הרצליה והעיר רעננה יחדיו – אבל זה בחיים לא יקרה. יש יותר מדי ג'ובים (הרי צריך כמה סמנכ"לים) שיאבדו אם זה יקרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x