סגור
סופרמרקט קניות רשת מזון סניף של רמי לוי בשכונה הרצליה
סופרמרקט. ההערכות הן כי מבצע האכיפה יסתכם בקנסות של מיליוני שקלים (צילום: אוראל כהן)
בלעדי

זלזול בחוק ובצרכנים: 90% מסניפי הרשתות הגדולות הפרו את חובת סימון המחירים

בתום החודש הראשון למבצע האכיפה של פקחי משרד הכלכלה והרשות להגנת הצרכן נמצא כי קמעונאי המזון הפרו את החוק באופן גורף, וזאת אף שקיבלו הודעה מקדימה על מהלך האכיפה. עם זאת, החשש מקנסות כבדים מתחיל להניע קמעונאים לשוב ולהצמיד מדבקות מחיר

קמעונאי המזון הגדולים הפרו באופן גורף את חובת סימון מחירים, המעוגנת בחוק הגנת הצרכן – כך עולה מממצאי החודש הראשון של מבצע האכיפה, שהגיעו לידי כלכליסט. מאז שיצא לדרך מבצע אכיפת חובת סימון מחירים, ערכו מפקחי משרד הכלכלה והרשות להגנת הצרכן ביקורות ב־134 סניפים של רשתות השיווק הגדולות, ומצאו כי כ־90% מהסניפים שנבדקו הפרו את חובת הסימון במידה כזו או אחרת. רק ב־17 סניפים נמצא סימון מלא של המוצרים במדבקות מחיר כנדרש, וב־117 סניפים נמצאו עבירות על חובת סימון המחירים. במסגרת הביקורות נבדקו 1,698 מוצרים, מתוכם 1,040 מוצרים, המהווים כ־60% מהמוצרים שנבדקו, לא סומנו כנדרש.
סימון המחירים נועד לאפשר לצרכנים לדעת מה מחיר כל מוצר לפני הקנייה, וגם לערוך השוואת מחירים בין מוצרים דומים על המדף. הזלזול המופגן של הקמעונאים בצרכנים ובחוק נרשם למרות ההודעה המקדימה שקיבלו על כוונת הרשות להגנת הצרכן לצאת למבצע אכיפה.
הביקורות כללו לצד אכיפת הצגת המחירים על המוצרים, גם בחינת התאמת המחיר המופיע על התווית למחיר הנגבה בקופה וכן דיוק המשקלים ברשתות השיווק. מבצע האכיפה צפוי להימשך בשבועות הקרובים, וההערכות הן כי הוא יסתכם בקנסות בהיקף כולל של מיליוני שקלים.
במשרד הכלכלה ציינו עם פתיחת מבצע האכיפה כי הפרת החוק עלולה להוביל לעיצומים כספיים של אלפי שקלים להפרה בודדת, ובמקרים חוזרים ונשנים – לעיצום כספי גבוה משמעותית בהיקף של עשרות ואף מאות אלפי שקלים לרשת. עוד נמסר כי במקרים חריגים אף תישקל הגשת כתבי אישום פליליים שעלולים להסתיים בקנסות כבדים יותר ובעונשי מאסר.
הפסקת סימון המחירים ברשתות השיווק החלה מיד עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023, שיצרה בימיה הראשונים מחסור חריף בעובדים ברשתות השיווק. בעקבות גיוס רחב של עובדים למילואים העניק משרד הכלכלה לקמעונאים פטור זמני, ללא הגבלת זמן, מחובת סימון המחירים. הפטור נותר בעינו גם לאחר שמצב החירום התייצב, ופטורים דומים, כמו פטור מחובת קבלת מיכלי משקה והחזרת דמי פיקדון, בוטלו.
בעקבות ביקורת ציבורית על הפסקת הסימון, שהובילה לעליית מחירים מצד קמעונאים שניצלו את המצב, בוטל הפטור מסימון מחירים כעבור חודשיים מפרוץ המלחמה, בחודש דצמבר. אלא שכעבור חצי שנה בלבד פרסם הממונה על הגנת הצרכן קובי זריהן להערות הציבור תוכנית לביטול חובת סימון המחירים במדבקות והחלפתן בצגים דיגיטליים. הקמעונאים ראו בעצם פרסום התוכנית אישור להפסיק לסמן מחירים והתעלמו מהחוק המחייב אותם לעמוד בו.
משרד הכלכלה והרשות לסחר הוגן הוצפו במאות תלונות צרכנים שהגיעו לחנויות ולא מצאו מדבקות מחירים על המוצרים. הקמעונאים המשיכו להתעלם מהחוק ונהנו מכך שהרשות לסחר הוגן לא קנסה אותם, ולמעשה התעלמה מהפגיעה בציבור. רק בחודש שעבר החליט שר הכלכלה ניר ברקת לגנוז את התוכנית לביטול סימון המחירים, והודיע לקמעונאים על מבצע אכיפה רחב היקף למיגור תופעת אי סימון המחירים. ברקת הוסיף כי "אי סימון המחירים בשווקים הוא בניגוד לחוק, ולצערנו לעתים מנוצלת לרעה על ידי חלקם של הקמעונאים להעלאת מחירים בלי שלצרכן יש כלל אפשרות לדעת על כך".
נראה כי החשש מקנסות מתחיל להניע קמעונאים לשוב ולסמן את המוצרים במדבקות מחיר, שכן חודש אחרי שהחל מבצע האכיפה רואים המפקחים התחלה של ירידה בהיקף הפרות החוק וחזרה הדרגתית וחלקית לסימון מחירים כנדרש.
שר הכלכלה ניר ברקת מסר: "ככל שמשרד הכלכלה מעמיק את הפיקוח, אנו רואים שהרשתות חוזרות לעמוד בחוק ולסמן מוצרים. נמשיך עם מבצע האכיפה גם לקראת ובמהלך החגים, ונבהיר כי אי סימון מחירים אינו אופציה".