שופרסל נגד תנובה: הוציאה את מוצרי החברה מהמעדניות
למרות ההערכות כי היא נהנית מתנאי הסחר הטובים בשוק - בשופרסל ממשיכים להפעיל לחץ על הספקים, גם הגדולים שבהם; במסגרת זו, הרשת הוציאה את מוצרי תנובה ממעדניית הגבינות ומחלקת הדגים
המאבק לשיפור תנאי הסחר של שופרסל מגיע לספקים הגדולים. רשת השיווק, תחת בעלי השליטה (24.9%) האחים יוסי ושלומי אמיר, המכהנים כמנכ"לים משותפים, הוציאה את מוצרי תנובה ממעדניית הגבינות ומחלקת הדגים ברשת.
הצעד נגד תנובה ננקט במסגרת הלחצים שמפעילה הרשת על הספקים לשיפור תנאי הסחר שלה. זאת, למרות שההערכות הן כי הרשת כבר נהנית מתנאי הסחר הטובים ביותר בשוק. ההערכה נשענת על המרווח הגולמי ששופרסל נאלצה לחשוף בחודש שעבר, שעומד על 37.9%, הגבוה ביותר בין רשתות השיווק. מדובר בנתון המשקף את הפער בין המחיר שהרשת קונה את המוצרים מהספקים, למחיר שהיא מוכרת לצרכנים, לפני העמסת הוצאות שונות.
המשמעות היא שהרווח על מוצר שקנתה הרשת מהספק ב־10 שקלים היה 3.8 שקלים. זאת לעומת הרווחיות הגולמית, שעמדה על 28.5% מהמכירות ויצרה מצג רווח של 2.85 שקלים על מוצר שנקנה ב־10 שקלים. בשנה שעברה עמד המרווח הגולמי על 36.7% מהמכירות, לעומת הרווחיות הגולמית שעמדה על 26.5% מהמכירות.
העלייה במרווח הגולמי מצביעה על כך שדרישות האחים אמיר מהספקים, מאז רכשו את השליטה בחברה, להגדלת הנחות - הקפיצו את הרווח שלהם על המוצרים.
המרווח הגולמי נחשף לדרישת רשות ני"ע, שמצאה כי הרווחיות הגולמית שהרשתות דיווחו עליה עד כה, לא מושפעת מהוצאות שונות שכל חברה בוחרת להעמיס, ואינה בת השוואה ענפית.
בשונה מקודמיהם בתפקיד - איציק אברכהן ואורי וטרמן, שהוציאו את כלל מוצרי תנובה מהרשת בנובמבר 2022, על רקע העלאת מחיר שביצעה חברת המזון, ונאלצו להחזירה כעבור שבועיים - האחים אמיר נוקטים גישה שונה, ומתמקדים רק במוצרים שהוצאתם לא תפגע במכירות הרשת, אך תפגע בספק.
ניתן להעריך כי אם הצדדים לא יגיעו להבנות, תחריף שופרסל את הסנקציות, ותרחיב את מגוון המוצרים שלא תזמין מתנובה. זאת, במסגרת הכוונה להמשיך ולשפר את תוצאות הרשת, שחתמה את 2024 עם זינוק ברווחיות וברווח הנקי שהוכפל ל-665 מיליון שקל.
מתנובה נמסר בתגובה: "החברה אינה מתייחסת ליחסיה המסחריים עם הלקוחות".
משופרסל נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים להתנהלות מסחרית שוטפת מול ספק כזה או אחר".