בלעדי
חצי שנה אחרי שסגר אותו: זכי שלום מוכר את מפעל פרי גליל
חצי חינם במגעים מתקדמים למכירת המפעל לקבוצת חרדים אמריקאים תמורת כ־175 מיליון שקל. הקבוצה תשכיר את המפעל לפריניר, שכבר עשרות שנים לוטשת אליו עיניים. המותג פרי הגליל יישאר אצל חצי חינם. תומר צ'סקלה מפריניר: "נגייס מחדש 100 עובדים"
קבוצת חצי חינם מנהלת משא ומתן מתקדם למכירת מפעל פרי גליל לקבוצת משקיעים חרדים מארצות הברית תמורת 200-150 מיליון שקל, כך נודע לכלכליסט. קבוצת האמריקאים מצדה תשכיר את המפעל לפריניר, שכבר שנים לוטשת אליו עיניים. המותג פרי גליל לא יימכר, ויישאר בידי חצי חינם. הדבר עשוי להצביע על כוונתה להמשיך למכור את המוצרים, ייתכן שדרך יבוא. מוצרי פרי גליל נמכרים כיום בעיקר ברשת חצי חינם.
מפעל המזון בחצור הגלילית משתרע על 76 דונם ו־25 אלף מ"ר בנוי, ולפני שנסגר הוא הניב הכנסות של 250 מיליון שקל בשנה, לפי הערכה. המפעל מושבת מחודש ספטמבר לאחר שחצי חינם, שבבעלות מוטי קופרלי וזכי שלום, סגרה אותו בשל הפסדים שמוערכים במאות מיליוני שקלים מאז רכשה אותו ב־2009.
מפעל ויטה פרי הגליל, שהוקם ב־1962, ידע עליות ומורדות לאורך הדרך, אך מה שהכריע אותו היה הורדת המכס על ירקות קפואים ב־2022, שהפכה להפסדית את פעילות הירקות הקפואים שהמפעל ייצר למותג הפרטי של רשתות שיווק. בנובמבר 2023 הודיעה פרי גליל לרשתות שופרסל, רמי לוי ומחסני השוק על הפסקת הייצור למותג הפרטי שלהן ונימקה זאת בפתיחת השוק ליבוא פטור ממכס. פרי גליל העסיקה בשיאה 500 עובדים, ותחת קופרלי ושלום העסיקה 150 עובדים קבועים ו־200 עובדי קבלן.
פריניר, שבבעלות תומר צ'סקלה ומשפחת נקש, תחזיר את המפעל לייצור של מוצרים קפואים וקופסאות שימורים, ותגייס לשם כך כ־100 עובדים, חלקם מפוטרי פרי גליל. המפעל מייצר שימורי ירקות, בעיקר אפונה ותירס, וכן ירקות מוקפאים, צ'יפס ורסק עגבניות.
פריניר מעסיקה 100 עובדים במפעל בפארק קדמת הגליל, שבו היא מייצרת בעיקר עגבניות, שימורי עגבניות, מלפפונים וזיתים, ועבורה זו כניסה ראשונה לתחום הירקות המוקפאים והצ'יפס, והרחבה של תחום שימורי הירקות.
פריניר לטשה עיניים עשרות שנים לעבר מפעל פרי גליל, וניסתה לרכוש אותו פעמיים בימיו של מייסד פריניר ואביו של תומר, יעקב צ'סקלה. בין פריניר לפרי גליל קיים דם רע מאז רכשה פרי גליל מפריניר את מפעל מילוז לרסק עגבניות ב־2010. בתביעה שהגישה פרי גליל נגד פריניר ב־2019 על סכום של 30 מיליון שקל טענה פרי גליל למצגים כוזבים שקיבלה מפריניר, וציינה כי נאלצה להשקיע במילוז 140 מיליון שקל. פריניר טענה בתביעה נגדית כי פרי גליל לא עומדת בתשלום המלא. בסופו של מאבק משפטי ארוך שילמה פרי גליל רק חלק מהתמורה עבור העסקה.
ב־2009 התמודדה פריניר במכרז לרכישת פרי גליל לאחר שלאומי ודיסקונט הגישו בקשה לכינוס נכסים בשל חוב של 160 מיליון שקל של החברה שהיתה בבעלות אברום בורג, איאן דיוויס ואביב אלגור. ההתמודדות היתה בין חצי חינם ופריניר, ופריניר החליטה לפרוש כשחצי חינם הגיעה למחיר של 105 מיליון שקל עבור החברה וכיסוי חוב של 109 מיליון שקל נוספים, כלומר 214 מיליון שקל סך הכל.
המתחרה המרכזית של פריניר היא חברת זנלכל, בעלת יכין, מותג שימורי הירקות. כיום היצרניות הגדולות בתחום הירקות הקפואים הן סנפרוסט של תנובה ומילוטל שבבעלות הקיבוצים. צ'סקלה עזב את פריניר אחרי מות אביו, והקים עם הבדרן אייל קיציס מפעל למיון ביצים. הוא חזר לנהל את פריניר לפני שבע שנים בעקבות אולטימטום של משפחת נקש, בעלת ארקיע, שמחזיקה 50% ממניות פריניר.
פברואר הוא החודש האחרון לזריעה של ירקות שיתאפשר לקצור ביוני. פריניר משקיעה מאמצים בשכנוע חקלאים לקצור תירס ואפונה כדי להספיק לגדל עוד השנה ולהיכנס לתהליך הייצור לאחר שהתוצרת החקלאית של תירס ירדה מ־72 טונות בשנה ל־36 טונות לאחר סגירת פרי גליל.
מצ'סקלה נמסר בתגובה: "ניכנס למפעל ונתחיל לייצר תחת המותג פריניר, ונהפוך אותו לגדול בתחום בארץ. אבא שלי ניסה פעמיים לקנות את המפעל ותמיד נכנס מקל בגלגלים. בפעם האחרונה כבר סגרנו עם הבנקים על מימון אך הם זזו אחורה. תמיד האמנתי שבסוף ניקח את המפעל, ואנחנו נעשה את זה הכי טוב".