סגור
מימין שר הכלכלה ניר ברקת ומנכ"ל קבוצת שטראוס שי באב"ד
לא בפעם הראשונה שר הכלכלה מעלים עין מהעלאות מחיר פראיות של שטראוס. קודם נמנע מהכנסתה ל"רשימה השחורה", וכעת מתעלם מהכרזתה על ייקור חד נוסף (צילומים: משה מזרחי, דנה קופל)

פרשנות
למה ברקת אדיש להעלאות המחיר הפראיות של שי באב"ד בשטראוס?

לא בפעם הראשונה, שר הכלכלה מעלים עין מהעלאות מחיר חריגות של שטראוס. קודם נמנע מהכנסתה ל"רשימה השחורה", וכעת מתעלם מהכרזתה על ייקור חד נוסף 

פעם אחר פעם שר הכלכלה ניר ברקת יוצר מראית עין של עשייה נגד ההתייקרויות במשק. זה לא עוזר להורדת יוקר המחיה, וגם ההצגה האחרונה שלו נהדפה אתמול בידי אנשי אגף התקציבים של משרד האוצר.
אבל נגד אחת מהעלאות המחיר החריגות שידע ענף המזון בעשורים האחרונים, ברקת בוחר משום מה לשתוק. הודעת שטראוס, בניהולו של שי באב"ד, בשבוע שעבר על העלאת מחירי קפה עלית, שוקולד פרה וקקאו – קטגוריות שבהן הוכרזה מונופול - בשיעור חד של 14%־18%, התקבלה בקול דממה דקה מצד ברקת.
השר, שרק לפני שבוע קידם מהלך להטלת פיקוח על מוצרי חברות שיעלו מחירים במהלך תקופת חירום, כנראה פספס את הודעת שטראוס שטלטלה את כל שוק המזון, וצפויה לשמש קטליזטור להתייקרויות אצל יצרנים נוספים.
לא מדובר בפעם הראשונה שבה זוכה באב"ד ליחס מועדף מברקת. שטראוס, נזכיר, העלתה מחירים בפעם השישית בתוך שנתיים, ושלישית מאז שפרצה המלחמה. ברקת היה צריך ממש להתאמץ כדי לפספס את אלו, אבל כאשר מדובר בשטראוס ובבאב"ד, נדמה שהשר לוקה בעיוורון נקודתי, שמונע ממנו להגיב להשתוללות המחירים.
בינואר השנה, כשברקת שלף מארגז השטיקים שלו את הביוש הרגולטורי ככלי שירתיע חברות מהעלאת מחירים, נהנה באב"ד משרשרת חסינות מפתיעה. ברקת נזכר באיחור לנסות לבלום גל התייקרויות רוחבי לו היו שותפות מרבית חברות המזון הגדולות, והציב אולטימטום ל־15 החברות שהודיעו על העלאות מחירים. השר קבע כי עליהן להודיע לו בתוך 72 שעות על הסכמתן לביטול ההתייקרויות, אחרת יפעל נגדן במתכונת של "ביוש רגולטורי", שכלל פרסום רשימה שחורה של חברות מייקרות שתוצג לציבור, לצד מהלכי הסברה.
אחרי שכל חברות המזון סירבו לבקשת ברקת לבטל את העלאת המחירים עליה הודיעו לפני פנייתו, ואחרי שהאולטימטום שהציב להן לא שינה את עמדתן, סגר ברקת עם חלק מהחברות הסכם שלפיו לא יבטלו את העלאות המחירים, אלא יציעו מבצעי הוזלות לפסח. הוא ציין שהחברות שלא יצטרפו להסכם ייכנסו לרשימה שחורה ויינקטו נגדן צעדים. כשפורסמו הרשימות של ברקת, מצאה עצמה שטראוס באורח פלא ברשימה הלבנה, וזאת רגע אחרי שהקפיצה את מחירי מוצריה בשיעור של עד 25%. לעומתה, חברות כמו אסם, שבאותו מועד עדיין לא העלו מחירים, הוכנסו על ידי ברקת לרשימה השחורה וזכו לטיפול ייחודי שכלל סימון מוצריה במדבקות שחורות והצהרה כי היא אינה חברה ישראלית. רק אחרי שהתקשורת חשפה כי שטראוס לא הציעה מבצעים כמובטח, טרח השר להעביר אותה לרשימה השחורה.
לשם השוואה, כשמונופול התה ויסוצקי העלה מחירים בתחילת השנה, מיהר ברקת להאשים את החברה בכך שהיא מוכרת את מוצריה בישראל "בסכום גבוה ממקומות שונים ורבים בעולם, כולל לפלסטינים". לוויסוצקי, שחשפה שברקת הטעה את הציבור כשהשווה קופסה של 75 שקיקי תה שחור במכולת בוואדי ג'וז, שנמכרה ב־13 שקלים, לקופסה בת 100 שקיקים בסופר – כלומר אותו המחיר ליחידה, זה כבר לא עזר.
הפקרת הציבור להשתוללות של שטראוס לא נעצרת בברקת. גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבשנה שעברה בלם בשוק החלב התייקרות בשיעור נמוך מזה ששטראוס דורשת כעת, וחילק אותה לשתי פעימות שנפרסו על פני שנתיים, מילא את פיו מים ביחס לזינוק שדורשת שטראוס.
מי שעוד היה מצופה ממנה להגיב היא מיכל כהן, הממונה על התחרות, שאמורה לבדוק את שיעורי הרווחיות של מונופולים. החוק מקנה לה את הכלים בדיוק לשם כך. ייתכן שמתקיימת בדיקה כזאת, אך אם זה המצב, היה ראוי ללוות אותה באמירה ציבורית, שלפחות תיתן לציבור את התחושה שיש מי שמוודא שלא עושקים אותו. בינתיים, מול רגולטורים רופסים, חברת המזון השנייה בגודלה בישראל לא מהססת להוסיף עוד 18% התייקרות, שיתווספו על המע"מ שייקר את עגלת הקניות של כולנו.