$
חדשות נדל

הישג לרמ"י: הווילות באשדוד ייאלצו לחיות לצד רבי קומות

הצורך לצופף בינוי בערים הוביל את המועצה הארצית לתכנון ובנייה להגדיל את מספר הדירות בשכונת הווילות ברובע ט”ו, בניגוד להחלטה מוקדמת של הוועדה המחוזית

שלומית צור 07:0009.03.21

הישג לרשות מקרקעי ישראל: המועצה הארצית לתכנון ובנייה קיבלה ערר שהגישה המדינה נגד החלטת הוועדה המחוזית לצמצם את כמות הדירות שייבנו על קרקע המדינה ברובע ט"ו באשדוד. הוועדה המחוזית החליטה לצמצם את כמות הדירות מ־694 ל־250 לטובת המשך בניית צמודי קרקע בשכונה, והמועצה הארצית קבעה כי החלטה זו מבוטלת והוועדה המחוזית תקיים דיון חוזר.

 

 

 

קביעה זו של המועצה הארצית — שעשויה להשליך גם על מתחמים אחרים במדינה שבהם הוקמו שכונות של בתים צמודי קרקע — מלמדת שהאינטרס לצופף את הבינוי בערים גובר על דרישת תושבי שכונות הווילות הוותיקות להמשיך באורח החיים שאליו הורגלו.

 

 

הקרקע לבנייה ברובע ט"ו באשדוד הקרקע לבנייה ברובע ט"ו באשדוד צילום: גדי קבלו

 

תוכנית הבנייה באשדוד חלה על קרקע בת 63 דונם, בין מפגש הרחובות רוטשילד וגורדון ברובע ט"ו, בסביבה המאופיינת בבתים צמודי קרקע ואוכלוסיה מבוססת וחזקה, חלקה עובדים ותיקים של נמל אשדוד. ב־2018 הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום הפקידה להתנגדויות תוכנית של רמ”י לבנות 694 דירות בבנייה רוויה הכוללת רבי קומות. הוגשו התנגדויות רבות, הן על ידי תושבי הרובע, שטענו לפגיעה בצביון השכונה ובערך נכסיהם, והן על ידי עיריית אשדוד שטענה כי התוכנית תגרום לעומסי תנועה. אחד התושבים למשל טען "כשיקומו הבניינים האלה אני כבר לא אוכל לראות את הים, לא אשמע אותו ולא אריח אותו. יש לי בריכה שתהפוך לחלון ראווה שכל אחד יכול לראות את בני משפחתי". ראש העירייה יחיאל לסרי טען בפני חברי הוועדה: "אתה מסתכל על המרקם, אתה רואה מסביב וילות, מרקם שאנשים גרים שם המון שנים, איכות חיים מסוימת, ואתה בא ומציג להם את המגדלים האלה במתכונת של 694 יחידות דיור, ההצללה שמתרחשת שם על הווילות היא בלתי נסבלת מבחינת אור. זה פגיעה ממשית באיכות החיים שלהם".

 

בספטמבר 2019 החליטה הוועדה המחוזית כי 250 דירות בבניינים בני 20-15 קומות היא סבירה לעת הזו, והתוכנית שוב הופקדה להתנגדויות. הפעם רמ"י הגישה התנגדות: "החלטת הוועדה המחוזית הושפעה באופן פסול ממניע חיצוני והוא רצונה לשמור על 'שלום בית' עם הוועדה המקומית, שבעקבות לחצים של תושבי הרובע שינתה את טעמה, ובמקום תמיכה בתוכנית כפי שהוגשה והופקדה, התנגדה לה". הוועדה המחוזית דחתה את התנגדות רמ”י בספטמבר 2020, והפחיתה את מספר הדירות ל־250 שיוקמו על מחצית מהשטח המקורי. המחצית השנייה הוגדרה כשטח ציבורי, שיתאפשר ליזום בו בעתיד בנייה נוספת.

 

רמ"י ערערה למועצה הארצית לתכנון ובנייה בטענה כי התוכנית החדשה "נכה" מבחינה תכנונית, ומותירה חלל ריק במקום לייצר רצף בנוי הממשיך את רחוב הרצל עד אזור הים. רמ"י הוסיפה כי התוכנית המקורית כוללת תמהיל של דירות המיועדות לקהלים שונים, לרבות דירות קטנות בהישג יד, ושומרת על רצועה ירוקה. עוד טענה בערר כי התפתחותה של אשדוד מוגבלת בצדה הדרומי על ידי השטחים הפתוחים של חולות "הדיונה הגדולה", ומכאן חשיבות הניצול היעיל והנכון של מגרש פנוי בתוך העיר. רמ"י דרשה לבטל את החלטות הוועדה המחוזית ולקבוע כי על הקרקע יוקמו 550-500 דירות בחמישה בניינים.

 

הוועדה המקומית של אשדוד ביקשה לדחות את הערר בטענה כי מדובר במאות דירות בלבד שאינן בעלות חשיבות לאומית וזניחות בהשוואה לכלל היחידות בהסכם הגג, שכולל 30 אלף דירות.

x